Psichologė Ugnė Juodytė sako, kad ar planuoti atostogas, ar leistis į jas spontaniškai, žmonės renkasi pagal savo psichologinę būseną. Impulsyvūs sprendimai, anot psichologės, taupo energiją, tačiau, kuris būdas priimtinas, visų pirma spręsti turi pats žmogus.
Ugnė Juodytė
„Jei mes ką nors planuojame, vadinasi, mes dirbame. Jei ką nors darome impulsyviai, tai sutaupome energijos. Tai nereiškia, kad kviečiu taip elgtis visą laiką, – planuotojai irgi turi daug verčių: gali sau leisti mažiau streso, mažiau įtampos, mažiau chaoso. Dėl to žmonės dažnai renkasi planavimą“, – skirtumus įvardija U. Juodytė.

Atostogų planavimas turi dar vieną privalumą – tai laimės pojūtis gyvenant laukimu.

„Tai, ką įsivaizduojame, jau kuria laimės pojūtį. Visiškai nesvarbu, ar tai realybė – ar esame jau kokioje nors šalyje, atostogaujame, ar mes būname čia ir dabar ir galvojame apie tai, kaip bus gerai. Organizme visi procesai vyksta ir kuriasi laimės pojūtis“, – sako psichologė.

Ar verta ugdytis įprotį planuoti? Psichologė sako, kad jei žmogui nepatinka jaučiamas chaosas, tuomet patartina įsigyti kalendorių ir jame įrašyti savo atostogas. Jau bus pirmas indėlis pajusti gėrio jausmą. Visgi U. Juodytė pataria pagalvoti apie savo lūkesčius ir realybę.

„Kartais žmonės žino, kad taip bus, bet gyvenime kas nors atsitinka, pasikeičia, deja, bet planas ne 100 procentų išsipildo. Reikia suprasti, kad kas nors gali keistis, reikia turėti laisvės pojūtį, kad gali koreguoti. Planuojant svarbu turėti palaikytojų – man labai padeda šeima. Kurkitės tokią aplinką. Gali būti ir keliaujančių draugų kompanija – planuokite“, – drąsina psichologė.

„Novaturo“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė sako, kad vasaroti tiek planuotai, tiek spontaniškai svečiose šalyse išties yra kur.

„Vasara tik prasideda, pradedame jausti, kad tikrai viskas įsivažiuoja, susiplanuoti keliems
Dovilė Zapkutė
mėnesiams į priekį galimybių tikrai yra. Bet jei toli į priekį planuoti nepatinka (pavyzdžiui, aš nesu tokia disciplinuota kaip Ugnė, mėgstu greitus pabėgimus) ir norisi po savaitės iškeliauti, tai yra populiarių krypčių: Turkija, Graikijos salos, Bulgarija. Dar galbūt Juodkalnija, Madeira, tik vietos užimamos labai greitai. Kalbant apie Graikijos salas, ypač Kretą, – dar bus paskutinės akimirkos pasiūlymų“, – D. Zapkutė nurodo, kuria kryptimi dairytis spontaniško poilsio kelionių.

Vasarą keliautojų laukia ne tik jau įprastos „Novaturo“ siūlomos kelionės, bet yra ir naujovių.

„Šiais metais turime tris naujienas. Dvi grįžo iš anksčiau. Tai Maljorka – mes pradėjome nuo Maljorkos, kai tik atsirado „Novaturas“. Kokius 6–7 metus Maljorkos nesiūlėme, o dabar ji grįžo. Grįžo ir Tunisas – jo nebuvo tik karantino periodu. Vietos užimamos labai smarkiai į priekį, žmonės tikrai smagiai ten leidžia vasarą. Visiškai nauja, ko tikrai neturėjome, – vis dar ieškome būdų ir vietų, kaip žmonėms parodyti kitokią Turkiją, taigi siūlome keliauti į naują, gražų, visiškai kitokį, netradicinį Turkijos kurortą – Bodrumą“, – tris kryptis pristato pašnekovė.

Komunikacijos vadovė pastebi, kad pandemijos metu išpopuliarėjęs spontaniškų kelionių pasirinkimas vis dar išlieka, nors planuoti mėgstančių gerokai padaugėjo. Ką reikia žinoti, norintiems rinktis artimiausią skrydį ir sprukti pailsėti?

„Jei jums nesvarbu, kad tiksliai nežinosite, ką veiksite, kur kiekvieną dieną važiuosite, galų gale ar tikrai rasite tokį viešbutį, kokio norite, – pirkite, nes pats patraukliausias paskutinės minutės bruožas yra kaina. Ji tikrai mažesnė“, – apie spontaniškas keliones kalba D. Zapkutė.

Psichologė sako, kad prireikus pailsėti čia ir dabar, paskutinės minutės kelionės – nuostabus sprendimas. Svarbiausia, anot psichologės, nepamiršti skirti laiko poilsiui, o atostogas rinktis taip, kad jos išties taptų atostogomis.