„Delfi“ kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas, šiuo metu vieši Šveicarijoje, kur Naujuosius sutikti būtų tiktai ne pigus malonumas. Viešbučiai jau kuria jaukią kalėdinę atmosferą ir siekia, kad atvykusieji pasijustų geriau, nei namuose.

„Apsistoti čia kainuotų labai brangiai, nes tai yra vienas brangiausių viešbučių, o Šveicarija yra viena brangiausių šalių. Pigiausias kambarys Naujųjų metų nakčiai čia kainuoja 1200 eurų. Tai išimtinis prabangos atvejis, aš tai Naujų metų nešvenčiau niekada ir šiemet taip nešvęsiu“, – pasakoja O. Gasanovas, tačiau neslepia, kad Lietuvoje, namuose, taip pat pasitikti kitų metų neketina.

Kur švęs, vyras sako dar negalintis pasakyti, dar tik planuoja, tačiau vienintelis kartas, kai sutiko šventes Lietuvoje buvo praėjusių metų karantinas. O nuo 2010 metų kelionėmis gyvenantis vyras sako nė karto daugiau nepraleidęs progos Naujųjų metų naktį sutikti kelionėje.
„Novaturo“ marketingo vadove Olga Belova sako, kad keliauti mėgstantys žmonės tikrai dar spės surasti ir suplanuoti, kur sutikti šventes. O. Gasanovo įvardyta suma – 1200 eurų už naktį, tikrai galima išleisti prasmingiau ir visą šventinę savaitę gyventi Seišelių salose.
Olga Belova

„Orijui pasiūlyčiau už 1200 eurų skristi į Seišėlius ir ten praleisti 10 dienų, nuo gruodžio 26-tos iki sausio 9-tos, jei neklystu, su Turkish Airlines puikus skrydis, taurė šampano ir puikus oras garantuotas. Iš įdomesnių – keturių naktų viešnagė Turikijos Antalijoje. Tai populiariausias vasaros kurortas. Temperatūra, turbūt, nenustebinsime, vidutinė dienos temperatūra yra apie 12–16 laipsnių, nakties – 10 laipsnių. Labai įdomios tradicijos. Turkai nešvenčia Kalėdų taip, kaip mes, kas savaime suprantama, jiems pagrindinė šventė yra Naujieji metai. Viena įdomesnių jų tradicijų, kad reikia apsikeisti ne šiaip dovanėlėmis, bet reikia padovanoti porą raudonų kelnaičių vienas kitam. Ir dar ne tik padovanoti – reikia ir pasipuošti. Tikima, kad taip jie prišauks sėkmę ir laimę. Kita mums keista tradicija – atsukti visus čiaupus ir leisti vandenį per Naujųjų metų šventę – tai irgi neša laimę. Jei norite praturtėti ir švęsite Turkijoje, tai būtinai turėkite su savimi pakabinamą spyną ir dvyliktą nakties ją reikia atrakinti. Iš tokių keistesnių tradicijų – reikia apmėtyti savo namų duris granatų vaisiais, tikima, kad tai atneš laimę. Jei nenorite tokios betvarkės, galima pabarstyti laiptus druska“, – ne žiemiškai sutikti šventes norintiems siūlo pašnekovė.
Turkų tradicijos rūpinasi ir tais, kuriems patinka keliauti – tuomet Naujųjų naktį reikia apeiti aplink namą ir kelionės garantuotos. Lankytis Turkijos aikštėse išties verta, nes žmonės susirenka šokti.

O. Belova sako, kad praėjusių metų prievolė būti be kelionių ir rekomendacijos nelankyti net artimųjų, buvo laikinai sustabdę, tačiau kelionių entuziastai jau ruošiasi sutikti šventes kitose šalyse. Pašnekovė primena, kad besiruošiant šventėms nereikia pamiršti protingumo kriterijaus, nes koronaviruso pandemija nėra nuslūgusi ir atsitraukusi. Visgi norintys sutikti šventes užsienio šalyse, tačiau dar nenusprendę kur, turėtų jau ilgai nedelsti.

O. Gasanovas iš savo patirties pataria nesirinkti didžiųjų pasaulio miestų, nei nenorite švenčių sutikti chaose.

„Siūlau nesirinkti didžiųjų pasaulio miestų, neskristi į Niujorką ir į Londoną. Šituose miestuose švenčiau ir visą laiką stumdžiausi minioje. Pavyzdžiui, Londone per Naujuosius metus centre viskas pavirsta į kažkokią karinę bazę, visas Londonas yra išbraižomas takais, kuriais galima vaikščioti ir kuriais negalima. Visą laiką žmones saugo kariai, kiekvieną žingsnį. Negali išsukti iš kurso. Netoli Londono akies, ten vyksta pagrindiniai Londono fejerverkai – kad pamatyti fejerverkus žmonės stumdėsi, vyko sąmyšis toks, kad atrodė sutryps, sustumdys ir spėkite, ar mačiau fejerverkus? Ne, nemačiau, nes ten žmonės kovojo už centimetrą“, – dalijasi visai ne šventiškos nuotaikos potyriais O. Gasanovas.

„Delfi“ kelionių ambasadorius atskleidžia, kad gražiausius fejerverkus jis matė Bremene, Vokietijoje, kur nebuvo milžiniškos žmonių minios, o vaizdas buvo įspūdingas. Keliautojas rekomenduoja pasidomėti ką siūlo viešbučiai, nes neretai būna išties šventinės programos. Jei dominanti kryptis Turkija – viešbučiai kovoja dėl turistų dėmesio, tad programoms išlaidauja net kviesdami geriausius šalies atlikėjus.

Jei norisi ne šiltų, o snieguotų Kalėdų ar Naujųjų, O. Belova sako, kad visuomet verta aplankyti Kalėdų senelio namus Laplandijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)