Ispanija išlaiko lyderės pozicijas

„Domoplius“ vadovo Evaldo Narbuntovičiaus paklausus, kurioje šalyje šiandien lietuviai dažniausiai ieško būstų, pašnekovas sako, kad pirmauja Ispanija.

Objektai Ispanijoje sudaro apie 48 proc. visų NT užsienyje skelbimų. Antroje vietoje yra Kipras. Daugiausia – Šiaurės Kipras, kuriam atitenka beveik 37 proc. visų skelbimų.

NT Turkijoje sudaro apie 10 proc. skelbimų, o Latvijoje – beveik 3 proc.

Pasiūlymai kitose šalye, tokiose kaip Tailandas, Bulgarija ar Sakartvelas, tesudaro iki 1proc. bendros pasiūlos užsienyje.

Prasidėjus karui Ukrainoje, šoktelėjo būstų pardavimai saugesnėse Europos šalyse

Bendrai, įmonės vadovas sako pastebintis, kad investuojančių į NT užsienyje daugėja.

Paklausus, kiek lietuviai perka sau, kiek investicijai, pašnekovas atsako: „Dažniausiai pirmas būstas užsienyje perkamas žiemojimui, t. y., sau. Tačiau po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą, pastebėjome, kad dalis lietuvių būstus ėmė pirkti kaip saugesnę investiciją, kad turėtų kur išvykti, jei Lietuvoje nutiktų kas nors negero".

Pasak E. Narbuntovičiaus, nemažai yra ir tokių lietuvių, kurie būstą užsienyje iš karto perka investicijai ir planuoja, kad į palankesnio sveikatai klimato šalį persikels sulaukę pensijos. Tie, kuriems finansai leidžia, perka po kelis objektus – vieną sau, kitą ar kelis kitus – nuomai.

Ieško mažesnių būstų

„Užsienyje siūlomi būstai ir jų vertė labai skirtinga. Investicijai žmonės paprastai ieško mažesnių –
studijos tipo arba 1–2 miegamųjų būsto. Pastaruoju atveju lokacija itin svarbi – jūra turi būti
pasiekiama pėsčiomis. Jei ieškoma būsto ilgalaikiam gyvenimui arba žiemojimui, jis gali būti toliau
nuo jūros, ne turistų lankomiausiose zonose. Svarbiausia, kad būtų geras susisiekimas ir prekybos bei kasdienių paslaugų vietos", – pastebi E. Narbuntovičius.

Pasak „Domoplius“ vadovo, žemyninėje Ispanijos dalyje galima rasti studiją ir už 50 tūkst. eurų. O lietuvių pamėgtose Kanarų salose kainos prasideda nuo maždaug 100–120 tūkst. eurų.

Bumas po Naujųjų

Ispanijoje Costa Blance regione konsultuojanti norinčius įsigyti antrus namus ar būstą investicijai Aušra Burnienė yra pasakojusi, kad atsiradęs geras būstas rinkoje labai greit parduodamas, būna ir per kelias valandas. Būstų paklausa ne tik stipriai išaugo, bet ir pasirinkimo nebėra tiek daug. Kainos didėja ir dėl to, kad yra daug perkančiųjų panašiame segmente. Visas šis pirkimo ir nuomos bumas prasidėjo iškart po Naujųjų.

Aušra Burnienė

Viena iš priežasčių, kodėl taip stipriai padidėjo būstų paklausa ir jų kainos, pasak A. Burnienės, buvo ne tik infliacija, bet ir karas Ukrainoje bei po pasaulį pasklidę ukrainiečiai, kurie gan akivaizdžiai paveikė ne tik būstų pardavimo šioje šalyje rinką, bet ir ilgalaikės būsto nuomos segmentą.

Pasak pašnekovės, norint įsigyti gerą nekilnojamą turtą čia, tikrai reikia tam skirti laiko, žinoti tam tikrus dalykus, kurie mums nėra įprasti, vienas iš jų, kad būstas turi būti atsuktas į pietus, nes žiemos sezonu negaudamas saulės, jis pradeda pelyti, o pardavėjai, norintys greičiau parduoti, tam kartui jį užglaisto ir padažo: „Kai skrydžio bilietai nekainuoja brangiai, ne galima, o būtina atvykti ir pabūti toje vietoje, nueiti į kavinę ar pasėdėti pliaže, kur planuojate investuoti, galbūt tai visai ne taip, kaip atrodo internete. Ir tai ne tik apie būstą, bet ir patį miestą, ar miestelį, gal jis jums visai nepatiks“.

A. Burnienė pastebėjo, kad lietuviai Costa Blanca regione dažniausiai ieško antrojo būsto arba NT investicijai. Kainos, kuriomis daugiausiai ieško, dažniausiai svyruoja nuo 100 iki 200 tūkst. eurų.
Investicinė grąža nedidelių apartamentų yra tikrai didelė, aišku, jeigu tai yra kurortai.

Pašnekovė kvietė nebijoti įsigyti senesnio buto, svarbu, kad jis būtų geroje vietoje, tik reikia į jį šiek tiek investuoti, tada jis tikrai atsipirks.

Ispanijoje iš banko gauti paskolą būstui nesunku, bet reiktų būti atsargiems dėl aferistų

A. Burnienė yra sakiusi, kad banko paskolą būstui pirkti Ispanijoje galima pasiimti be problemų, manau, kad net lengviau nei Lietuvoje. Tik reikia žinoti, kurie bankai duoda užsieniečiams paskolas, kokį procentą duoda nuo įsigijimo sumos, yra bankai, kurie deklaruoja, kad duoda iki 70 proc., realiai duoda 50 proc., kas irgi nėra blogai. „Vienas iš kertinių dalykų: šeima turėtų gauti ne mažiau kaip 48 tūkst. eurų pajamų per metus. Tai – kritinė riba, kada jie svarsto paskolą. Čia aš kalbu tik apie vieno iš bankų reikalavimus“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Paklausus, per kiek laiko nuo užklausos galima gauti iš banko atsakymą dėl paskolos, A. Burnienė sakė, kad viskas priklauso nuo banko – yra tokių, kurie atsako per 2 savaites, o yra, kurie ir du ar tris mėnesius užtrunka, tad reikia žinoti, kur eiti: „Neblogai ir mokėti ispanų kalbą arba turėti konsultantus, kurie padės, nes ispanai mėgsta kalbėtis savo kalba, o ir dokumentai, kuriuos reikia pasinagrinėti prieš darant sprendimus, irgi yra ispanų kalba".

Jeigu nori būstą pirkti savarankiškai, A. Burnienė sakė, kad to iš milijono problemų, kuriomis galima susidurti perkant būstą, tai pakliūti į spąstus NT machinatoriams.

„Būstai turi netvarkingus dokumentus, kurie, kad juos galėtumei sutvarkyti, kainuoja, klausimas tik kiek. Yra tokių, kur ir pinigai nepadės, nes ten priregistruoti nepilnamečiai, ir jie negali niekur būti iškraustomi. Žinoma, notaras gali sustabdyti nuo klaidos ar nešvaraus sandorio, bet dokumentus turi susižiūrėti pats arba turi padėti atsakingi ir patikimi specialistai, nes pats asmeniškai to padaryti negalėsite iki avanso davimo“, – kalbėjo A. Burnienė.

Dažniausiai, pasak pašnekovės, prarandamas užstatas: „Tai yra suma, kuria jūs rizikuojate pirmiausiai. Ji yra 5–10 proc. vertės, kokia galutinė, priklauso nuo pardavėjo. Tad čia yra pasitikėjimo pardavėju klausimas ir gali būti, kad visai sėkmingai nusipirksite tą būstą ir jokių problemų nebus. Juk negali sakyti, kad visi yra aferistai, kurie parduoda turtą ne apie agentūras, yra žmonių, kurie nenori mokėti agentams komisinių, nes juos moka pardavėjas. Tad čia kaip loterija ir nemažai žmonių pakliūna į tokias nemalonias situacijas, kai jų pinigai įšaldyti, kol vyksta teisminiai procesai. Rizikinga pirkti būstus, perimtus bankų. Jie dažniausiai būna problematiški“.

A. Burnienė pataria, kad jei labai norite nuotykio ir pirkti savarankiškai, tai reiktų ne tik ispanų kalbos pasimokyti, kad suprastumėte dokumentus, bet ir palikti kuo mažesnį avansą, kad paskui netektų jo prarasti, jei kils problemų tvarkant dokumentus notariškai.

Kipras vilioja mokėti dalimis be bankų įsikišimo

„Šiaurės Kipre statybos yra itin išvystytos, netrūksta naujų NT objektų. Todėl galima rinktis senos arba naujos statybos būstus. Taip pat galima rezervuoti juos dar tik statomuose objektuose. Šių trijų kategorijų kainos stipriai svyruoja. Pavyzdžiui, studijos tipo buto kainos Šiaurės Kipre prasideda nuo maždaug 65 tūkst. eurų.

Būstas Šiaurės Kipre

Tačiau daugumą lietuvių vilioja šioje šalyje gana populiari praktika mokėti už būstą dalimis be banko įsipareigojimų. Tokiu atveju pradžioje užtenka turėti pradinį įnašą, kuris sudaro 35-50 proc. buto vertės.Visi būstai Šiaurės Kipre siūlomi su pilna apdaila ir įrengtu sanitariniu mazgu", – sako E. Narbuntovičius.

Į Lietuvos bankus dėl paskolų NT kitose šalyse kreipiamasi retai

Pavel Ladziato, „Swedbank“ privačių klientų tarnybos vadovas sako, kad paklausa NT užsienyje finansavimui dėl būsto paskolos šiandien yra tikrai labai menka.

„Tokie atvejai, kai klientai į banką kreipėsi dėl kitoje šalyse esančio nekilnojamojo turto finansavimo, yra pavieniai ir sprendimas dėl tokios paskolos suteikimo priimamas individualiai, vertinanant kiekvieną situaciją atskirai. Tikėtina, kad tokį būstą gyventojai perka už nuosavas lėšas arba naudoja kitus finansavimo šaltinius", – sako pašnekovas.

Gyventojai, pasak banko atstovo, taip pat gali pasiskolinti ir kitiems asmeniniams (bet ne verslo) poreikiams, tačiau visais atvejais bankui turi būti įkeičiamas kliento Lietuvoje turimas nekilnojamas turtas, tad ir skolinantis būstui užsienyje sąlygos tos pačios – bankai prašo įkeisti Lietuvoje turimą turtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją