Pakoregavo atostogų planus

„Tam, kad galėtume pasiūlyti geriausias paslaugas, mums pirmiausia svarbu žinoti keliautojų lūkesčius. Akivaizdu, kad dabar keliautojų sprendimus labiausiai paveikia ir išaugusi paklausa turizmo rinkoje, ir kylančios kainos bei išlaidos pragyvenimui", – sako Baltijos šalių kelionių lyderio „Novaturas" pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis.

Spalio mėnesį „Spinter Research" „Novaturas" užsakymu Lietuvoje apklausė virš 1 tūkst. respondentų nuo 18 iki 75 metų. Tyrimo tikslas buvo įvertinti šalies gyventojų atostogų įpročių pokyčius lyginant su praėjusiais metais. Apklausos rezultatai parodė, kad didžioji dalis šalies gyventojų jaučia infliacijos ir kylančių kainų poveikį kelionių ir atostogų planams.

Nors trečdalis respondentų nurodė neketinantys keisti atostogų planų, net 7 iš 10 apklausoje dalyvavusių lietuvių šiuo laikotarpiu atostogaus kitaip, o 15 proc. apklausoje dalyvavusių lietuvių tikina, kad rinksis trumpesnes atostogas.

Anot „Atostogeno" kampanijos psichologės Ugnės Juodytės, itin svarbu atkreipti dėmesį į atostogų kokybę tiems, kurie trumpina savo atostogų laiką, nes poreikis gerai pailsėti tam, kad būtų įmanoma išlaikyti gerą psichinę ir fizinę sveikatą niekur nedingsta.

Populiarėja išankstinis planavimas

Tyrimas taip pat atskleidė tam tikras su kelionių planavimo įpročiais susijusias tendencijas. „Galima pastebėti, kad vis daugiau žmonių ieško alternatyvių kelionių planavimo būdų, kurie padėtų jiems sutaupyti. 15 proc. apklausos dalyvių nurodė ieškantys paskutinės minutės pasiūlymų, o 12 proc. žmonių poilsį planuoja iš anksčiau ir jau yra susiplanavę būsimas vasaros atostogas. Tiesa, pastarasis būdas yra gerokai palankesnis, nes paskutinės minutės kelionės dėl išaugusio turizmo srauto jau nebėra pigiausias variantas", – pastebi K. Jarmalis.

„Dalis žmonių jaučiasi laimingesni ilgesnį laiką, kai žino, kad jų laukia maloni patirtis bei nauji įspūdžiai. Juk švenčių, gimtadienio, atostogų laukimas, svajojimas, kas ir kaip bus, gali būti itin maloni patirtis", – pažymi U. Juodytė.

 Šarm aš Šeichas

Psichologė pastebi, jog tiek 2021, tiek šių metų apklausos metu didžiausia respondentų dalis sako, kad atostogų neišnaudoja dėl didelių darbo krūvių. „Atostogų planavimas gali būti geras pasirinkimas būtent šiai žmonių grupei. Laiko paskirstymo metodikos teigia, kad žmogus savo metų planą turėtų pradėti planuoti būtent nuo poilsio periodų. Naudojant tokią taktiką, jis mato visą savo metų planą ir gali gana gerai kontroliuoti galimybę deleguoti, apmokyti kolegas, suplanuoti biudžetą ir poilsio laiko pasirinkimą, kai yra bent šiek tiek mažesnis darbo intensyvumas."

Dėl staigiai išaugusių keliautojų srautų, šia vasarą itin sparčiai pildėsi viešbučiai bei skrydžiai. Jei anksčiau paskutinės minutės kelionės buvo geriausias būdas sutaupyti keliaujant, šią vasarą tokio pranašumo nebeliko. Be to, remiantis 2022 m. vasaros sezono patirtimi, paskutinės minutės keliones besirenkantys keliautojai galėjo rinktis tik iš 20 proc. visos didžiausią paklausą turinčių viešbučių pasiūlos populiariausiose kryptyse, tuo tarpu išankstinių pardavimų metu keliautojai keliones renkasi iš plačiausios pasiūlos, tiek kalbant apie krypčių, tiek ir apie kurortų, viešbučių ar kambarių tipo pasirinkimą.

Pasak „Novaturo" atstovo, išankstinės kelionės suteikia žmonėms galimybę saugiai ir drąsiai planuoti būsimas vasaros atostogas iš anksto ir turėti galimybių lanksčiai keisti atostogų planus, jei to prireiktų.

„Išankstinių pardavimų laikotarpiu viešbučiai siūlo nuolaidas, kurios vidutiniškai siekia bent 20 proc. Tai leidžia klientams sutaupyti daugiau nei 100 eurų vienam keleiviui, o tam tikrais atvejais, dėl mūsų turimų išskirtinių sąlygų, nuolaida nakvynei gali siekti net 40–50 proc. Pradinė įmoka už poilsinę kelionę 2023 m. „Novaturo" vasaros sezono kelionėms sieks 75 eurus vienam asmeniui, o visą kelionės sumą reikės padengti likus 28 dienoms iki išvykimo. Į šį išankstinės kelionės rezervacijos paketą įeis ir kelios nemokamos kelionių apsaugos: galimybė keisti kelionės datą, kryptį, keliautojo vardą ar pavardę, taip pat COVID-19 draudimas – susirgus koronavirusu ir pateikus įrodymą likus 24 val. iki kelionės pradžios, galėsite keisti kelionės planus nemokamai", – sako K. Jarmalis.

„Novaturas" šiais metais rinkai pristatė ir papildomą paslaugą – „Mažiausios kainos garantiją" išankstinės vasaros kelionėms, kuri apsaugo klientą nuo kainų svyravimų ir užtikrina, kad planuojant kelionę iš anksto, klienas užsitikrins mažiausią kainą: „Apie visas kliento baimes pagalvojame iš anksto ir nepaliekame jam argumentų laukti paskutinės minutės, o kviečiame ramiai ir racionaliai planuoti savo kelionę iš anksto."


Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją