Jei šiemet rinkotės kirstą gyvą eglutę, yra net keli būdai po švenčių patogiai susitvarkyti su medžiu, priklausomai nuo jo dydžio. Mažesnes eglutes patariama nupuošti ir gerai nupurtyti spyglius. Tuomet medį suvyniokite į polietileno plėvelę ar kitą medžiagą – taip išnešamo medžio byrančiais spygliais nenusėsite laiptinės ir kiemo. Namuose ant grindų ar kilimo nubyrėjusius spyglius lengvai sutvarkysite dulkių siurbliu, šluotele guminiais šereliais ar lipniu pūkų rinkikliu.

Didesnei eglei sutvarkyti prireiks sodo žirklių ar pjūklo ir, pavyzdžiui, didelės kartoninės dėžės ar kelių. Nupuošę medį, nukarpykite jo šakas, jei reikia, kamieną supjaustykite į kelias dalis ir sudėkite į kartoninę dėžę – taip medį išnešite patogiai ir nereikės papildomai tvarkyti nukritusių spyglių.

Kalėdinės eglutės spygliai

Iš namų išnešto medžio jokiu būdu nereikėtų palikti prie buitinių atliekų konteinerio. Dėl tokio neatsakingo elgesio bus šiukšlinama aplinka, kuri tikrai nedžiugins jūsų ir kaimynų. Taip pat bus parodoma nepagarba jūsų namus ilgai puošusiam medžiui. Be to, tokie veiksmai gyventojui gali užtraukti baudą iki 600 eurų.

Kalėdų eglutės yra laukiamos ne vienoje surinkimo aikštelėje, tad kiekvienas Vilniaus regiono gyventojas gali rasti jam priimtiniausią variantą.

Vilniaus regione veikia 6 žalių atliekų surinkimo aikštelės (ŽASA) ir 18 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių (DGASA), į kurias gyventojai gali pristatyti savo kalėdines eglutes. Beje, į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę gyventojai kartu su nupuoštu šventiniu medžiu gali pristatyti ir kitas buityje susikaupusias išrūšiuotas didesnių gabaritų atliekas – stiklo, plastiko, metalo, medžio gaminius, nebenaudojamą elektroninę įrangą, drabužius, tekstilės gaminius, pavojingas atliekas – dažų, tirpiklių rašalo, klijų likučius ir kt.

Taip pat visame Vilniaus mieste veikia apie 80 specialių aikštelių šventinėms eglutėms surinkti. Čia jos bus priimamos visą sausio mėnesį.

Visose aukščiau išvardintose aikštelėse surinktos eglutės yra perduodamos teisingam sutvarkymui – biokuro gamybai arba kompostavimui, taip ne tik išsaugant tvarkingą kraštovaizdį, bet ir darkart jas panaudojant. Šiose aikštelėse priimamos ir gyvos eglutės vazonuose, jei nebuvo galimybių jas pasodinti.

Norintys atsikratyti dirbtinėmis eglutėmis, jas turėtų pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Užsakymo nr.: PT_80025939