Bene brangiausia Lietuvoje vadinama Tarptautinė Amerikos mokykla skaičiuoja 22 gyvavimo metus. Nepaisant to, kad už vaikų mokslus joje tėvams per metus tenka sumokėti nuo 40 tūkstančių litų, norinčių lankyti prestižine laikoma mokymosi įstaigą netrūksta. Šiuo metu mokykloje mokosi maždaug 25 tautybių mokiniai, dažniausiai tai – diplomatų ir verslininkų atžalos.

„Tėvų kontingentas atsiremia į mokslų kainą. Kaip yra tam tikri restoranai, kurie yra brangūs, taip esame ir mes. Žinoma, galima būtų sakyti, kad tokie restoranai skirti tik elitui ar ten lankosi tik elito klasės atstovai, nes jie vieninteliai gali už tai sumokėti, tačiau toks yra žmonių pasirinkimas. Esame privati mokykla, niekam per prievartą nesiūlome mokytis pas mus ir iš nieko pinigų nereikalaujame. Tėvai ateina suinteresuoti mūsų suteikiama išsilavinimo kokybe“, – paklaustas apie sklandančius gandus, jog ši mokykla – tik turčiams, patikino jos direktorius dr. Dustinas Shipmanas.

Nepaisant to, kad pagrindinė kalba, kuria bendraujama mokykloje, yra anglų, o ir mokoma pagal amerikietišką švietimo modelį atitinkančius standartus, bene pusę bendruomenės narių sudaro lietuviai.

Norinčių daugiau nei gali priimti

Nors direktorius pripažįsta praktiškai nesidomintis kitų Lietuvos mokyklų veikla, tikina pastebėjęs kelis savo mokyklos išskirtinumus. Ypatingai jis džiaugiasi tuo, kokią globalią, tarptautinę ir plačių pažiūrų bendruomenę jiems pavyko sukurti, ir teikiamu kokybišku išsilavinimu. Nuo praėjusių metų 11-12 klasių moksleiviai gali mokytis ne pagal amerikietišką, o pagal tarptautinio bakalaureato (IB) diplomo programą – jos baigimo diplomą pripažįsta ir vertina geriausi pasaulio universitetai. Skiriamas dėmesys ne tik formaliam mokinių ugdymui, bet ir popamokinei veiklai. Vaikai turi galimybę užsiimti įvairia popamokine veikla nuo maisto gaminimo iki plaukimo, dramos, dailės, muzikos ar net baleto.

„Aš irgi kiti mokytojai čia esame dėl vaikų. Pedagogai turi būti draugai, pavyzdys, o ne piktieji prižiūrėtojai. Jie turi įskiepyti meilę mokslui. Stengiamės, kad mokiniai mūsų mokykloje jaustųsi gerai“, – atviravo D. Shipmanas.

Dustinas Shipmanas.

Pasak jo padėjėjos Ievos Dovydėnienės, jų mokykla taip pat išsiskiria didele mokinių kaita. Kasmet išvyksta ir mokyklą palieka apie 30 proc. mokinių, tačiau jų vietas iš karto užima nauji vaikai.

„Žinoma, vaikams yra sunku atsisveikinti su draugais ir mokytojais, tačiau dėl mokinių kaitos, vaikai turi daug draugų visame pasaulyje. Norinčių eiti į mūsų mokyklą tikrai netrūksta, turime sudarę ir laukiančiųjų sąrašus. Į juos įtraukti tie vaikai, kurie atitinka mūsų reikalaujamus atrankos kriterijus, tačiau nebetelpa į klases. Tačiau jiems teks palaukti savo eilės – mokinių skaičiaus didinti neketiname, norime išlikti glaudžia bendruomene, tačiau planuojame plėsti mokyklos patalpas. Sieksime, kad mūsų vaikai joje jaustųsi dar patogiau“, – patikino I. Dovydienė.

Specialiai siunčiasi net kilimus

Pasakodama apie mokslų kainą ji pabrėžė, kad visi pinigai sugrįžta atgal mokiniams. Didelė mokesčio už mokslą dalis yra skiriama mokytojų atlyginimams – dauguma jų profesionalai, kurie dėl darbo Lietuvoje turi palikti savo tėvynę (pusė mokyklos mokytojų yra ne iš Lietuvos), todėl jiems siekiama pasiūlyti motyvuojantį atlygį už darbą, kita – mokymuisi skirtoms prekėms.

„Perkame tik kokybiškas prekes, didžiulius jų konteinerius siunčiamės iš užsienio, renkamės vadovėlius, kurių vertė – apie 100 dolerių (maždaug 260 litų), įsigyjame ir specialias lentas, kurios yra su paraštėmis, stengiamės, kad visos mokyklinės priemonės būtų aukščiausios kokybės. Šiemet siuntėmės netgi specifinį brangų kilimą, kuris yra su tam tikrais specialiais apskritimais – vaikai gali patogiau susėsti į ryto ratą“, – atviravo I. Dovydienė.

Anot jos, mokykloje vaikai mokomi pagal skatinimo, o ne, kaip kad jai teko girdėti kitur Lietuvoje, gąsdinimo sistemą. Vaikų akademiniais ir popamokiniais pasiekimais džiaugiamasi per visuotinius susirinkimus, jie nuolat giriami už padarytus darbus. kas mėnesį renkamas ir mėnesio moksleivis, kuris geriausiai apspindi tam tikrą tą mėnesį pabrėžiamą savybę.

„Vaikus mokytis raginame juos skatindami, ne gąsdindami. Į ugdymo procesą įtraukiame ir tėvus. Jie mūsų mokykloje apsilanko ne, kaip Lietuvoje įprasta, kartą per metus susirinkime, o kur kas dažniau – tėvai dalyvauja bendrose šventėse, pristato savo kurtas prezentacijas, kartu su mokyklos bendruomene vyksta į ekskursijas ar, pavyzdžiui, eina pačiuožinėti ant ledo, dalyvauja bendruose piknikuose“, – tėvų indėlį į mokymosi procesą pabrėžė direktoriaus padėjėja.

Yra galimybė gauti stipendiją

Mokykla taip pat rūpinasi ir tais vaikais, kurie neišgali susimokėti už mokslus – jiems skiriamos stipendijos. Tiesa, jų dydis nėra apibrėžtas – žiūrima į konkrečios šeimos situaciją.

„Stipendijoms skiriame 10 proc. mokyklos biudžeto. Jas gali gauti mokiniai nuo trečios klasės. Amžiaus apribojimą taikome todėl, kad galėtume kokybiškai patikrinti vaiko žinias ir sugebėjimus – tokio amžiaus sulaukęs vaikas jau gali parodyti savo motyvaciją. Skirdami stipendiją peržiūrime į vaiko akademinius pasiekimus, patikriname jo anglų kalbos žinias ir kruopščiai peržvelgiame tėvų finansinę padėtį. Mūsų mokykloje mokosi ir tie vaikai, kurie gyvenime negalėjo pasvajoti apie mokslus čia“, – pasakojo D. Shipmanas.

Motyvuoti vaikai taip pat gali būti papildomai mokomi anglų kalbos, kad pasivytų bendrą mokyklos lygį, o nešnekantys lietuviškai privalomai dvi valandas per savaitę skiria lietuvių kalbos ir kultūros pamokoms.

„Niekuomet neišgirstame iš tėvų priekaištų, kad nenorime vaikų mokyti lietuviškai ar kokios kitos kalbos. Propaguojame tarptautinį mąstymą, mokome vaikus gerbti visas tautas ir kalbas. Juos ne tik mokome kalbėti lietuviškai, bet ir švenčiame lietuviškas šventes, turime vidinį lietuvišką teatrą, kuris visai mokyklos bendruomenei rodo spektaklius“, – pasakojo mokyklos direktorius.

Įstoja į prestižinius universitetus

Mokyklos direktorius pasakojo, kad jų mokyklą jau baigė 4 kartos mokinių, iš kurių 98 proc. sėkmingai tęsia mokslus kitose aukštosiose mokyklose.

„Ypatingai didžiuojamės savo mokyklos abiturientu, kuris mokosi Masačiusetso universitete ir gauna pilną stipendiją. O praėjusių metų laidos abiturientai šiuo metu studijuoja devyniose pasaulio šalyse“, – pasakojo D. Shipmanas.

Jis pripažįsta nekantrumu laukiantis kiekvienų mokslo metų pradžios ir šios šventės metu besijaudinantis taip pat, kaip kad pirmokai.

„Kiekviena mokslo metų pradžia, kuri mūsų mokykloje prasideda savaite anksčiau nei visoje Lietuvoje, man yra didelė šventė. Švietimo srityje dirbu jau 22 metus, tad galiu stebėti, kaip viskas keičiasi ir tobulėja. Man smagu matyti mokytis norinčius vaikus. Artėjant naujų mokslo metų pradžiai jiems tenoriu palinkėti vieno – turėti svajonių ir sėkmingai jų siekti“, – šyptelėjo Tarptautinės Amerikos mokyklos direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)