Neretai tą norą vėl sužadinti nepadeda nei bausmės, nei apdovanojimai, tad verta imti kovos patiems vaikams priimtinais būdais. Kaip technologijos gali sužadinti norą mokytis?

Puoselėkite vaiko pomėgius

Leiskite jam ištyrinėti dominančią sritį. Jei jūsų sūnus domisi matematika, atsisiųskite jam programėlės, kuriose esantys žaidimai leis skaičiuoti daiktus, spręsti lygtis ar tekstinius uždavinius. Interaktyvi aplinka tikrai sudomins vaiką labiau nei sąsiuviniai ar knygos. Jei dukrai patinka muzika, atsiųskite jai muzikos, kartu pagrokite kokio nors muzikos instrumento simuliatoriumi. O jei auginate mažą mokslininką, nuolat klausinėjanti kas, kur, kaip ir kodėl, supažindinkite jį su virtualiomis bibliotekomis, kuriose jis galės ne tik perskaityti informaciją, peržiūrėti nuotraukas, bet ir pasimėgauti video pamokomis. Vaikai, kuriems sudaromos galimybės ištyrinėti savo pomėgius, yra smalsesni ir geriau mokosi.

Sudominkite naujais dalykais

Kartais vaikas neturi motyvacijos todėl, kad dar neatrado to, kas jam patinka. Šioje vietoje internetas gali Jums pagelbėti, nes vaikui nereikės bandyti daugelio skirtingų veiklų, kol išsirinks sau patinkančią. Parodykite jam kelis vaizdo įrašus, kaip atrodo veikla viename ar kitame būrelyje, užsiėmime. Neskirstykite užsiėmimų į moteriškus ar vyriškus, galbūt pamatęs, kaip šokamas baletas, Jūsų sūnus įsinorės būti būtent šokėju, o mergaitė susižavės namų projektavimu. Būkite plačių pažiūrų. Jūsų tikslas – atrasti vaiko pomėgius.

Suskaidykite didelę užduotį į keletą mažesnių

Kartais didelė užduotis vaikui atrodo neįveikiama. Gal kartais ji ir nėra labai sunki, bet vaikas tiesiog nesugeba įžiūrėti šviesos tunelio gale, tad neretai jam kyla noras pasiduoti net nepabandžius tos užduoties atlikti. Pasinaudokite darbų planavimo programėlėmis ir suskaidykite užduotį. Atlikę smulkesnes užduotėles galėsite pažymėti tai planelyje. Tai suteiks džiaugsmo Jūsų vaikus, nes jis supras, kad iki galutinio rezultato – nebetoli.

Padėkite suvokti ryšį tarp mokymosi ir pomėgių

Kartais vaikams trūksta motyvacijos, nes jie nemato ryšio tarp užduočių ir savo tikslų bei pomėgių. Vaikas, kuris svajoja būti astronautu, turi žinoti, kad jam labai svarbu išmanyti matematiką ir fiziką. Stenkitės šiuo dalykus pateikti patraukliai. Internetinėje erdvėje gausu žaidimų, kurie padeda pasijusti astronauto kailyje ir vaizdo medžiagų, kuriose paprastai dėstomos net sudėtingiausios minėtų mokslų teorijos. Žaidimų metu gautos žinios tikrai gali praversti ateityje.

Nepamirškite, kad motyvacija ne visada susijusi su mokymusi

Motyvacija mums dažnai asocijuojasi su mokymusi. Visgi būtina paminėti, kad kai kuriems vaikams netrūksta motyvacijos siekti savo tikslų, tik tie tikslai nėra susiję su mokykla. Pavyzdžiui, gabiam paaugliui gali būti daug įdomiau ruošti programą senelių ar vaikų namams, o ne sėdėti prie vadovėlių. Būtent todėl neverskite jų sėdėti tik prie knygų. Pavyzdžiui, pažiūrėję kelis vaizdelius apie gamtą, pabandykite lauke paieškoti matytų vabaliukų ar augalų. Tai gali tapti puikiu bendrauti su vaiku padedančiu užsiėmimu.

Namų darbus paverskite smagiu žaidimu

Vaikai mėgsta iššūkius, tad jei nuobodžius namų darbus paversite žaidimu su iššūkiu, jūsų vaikas juos atliks kur kas greičiau. Kai kuriems vaikams patinka varžytis, tad galite paklausti, per kiek laiko jis viską atliks – be klaidų. Jei jam tai pavyks, leiskite padaryti pertrauką ir ilgiau pažaisti su kompiuteriu.

Supažindinkite su virtualiomis bibliotekomis

Skaityti popierinę knygą dažnam vaikui atrodo nuobodžiausias dalykas pasaulyje. Supažindinkite savo atžalą su virtualiomis bibliotekomis bei knygų lobynais internete. Tai padės pakeisti jam požiūrį į knygas.