Ž. Mauricas laidoje kalbėjo, kad nereikėtų tikėtis, kad gimstamumo rodikliai šoktels šių metų žiemą, praėjus maždaug 9 mėnesiams nuo karantino.

„Na, manyčiau, kad žiemą gimstamumas turėtų būti mažesnis nei vidutiniškai. Nes apsisprendimą turėti vaikų lemia ir ekonomika. Ir vyraujant dideliam neapibrėžtumui ekonomikoje, žmonės atideda tą sprendimą. Arba apskritai nusprendžia neturėti daugiau vaikų ar vaikų visai. Tačiau gera žinia yra tai, kad nemaža dalis tyrimų rodo, kad ir labai senų, žiūrėjau į duomenis ir po I Pasaulinio karo buvusias pandemijas, ekonomines krizes, tai vėlesniu laikotarpiu gimstamumas atsigauna.

Ir atsigauna labiau, nei kad buvo prieš krizę. Bendras gimstamumas dažnu atveju išauga. (…) Manau, kad žiema turėtų būti pakankamai skurdi, kalbant apie naujagimių skaičių, bet jau kita vasara, kitas ruduo, dar kiti metai, tikėtina, kad bus didesnis gimstamumas dėl tų teigiamų emocijų“, – laidoje „Dienos topas“ kalbėjo ekonomistas Ž. Mauricas.

Kartu aiškindamas, kad geresni gimstamumo rodikliai bus tik tada, jei pavyks įveikti pandemiją.

„Yra ir psichologinis aspektas. Nes pandemijos metu, kitų nelaimių metu yra dažniau kalbama apie sveikatą, sveikatos apsaugą, žmogaus gyvybę. Tai galbūt ir atkreipia šeimų dėmesį ir paskatina juos turėti daugiau vaikų. Mes turėsime, tikėtina, mažą šuoliuką į apačią šią žiemą, po kurios seks spartesnis atsigavimas“, – laidoje kalbėjo ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Jis teigė, kad gimstamumo rodikliai labai stipriai priklausys ir nuo emigracijos – jeigu emigracijos banga atsinaujins ir bus tokia kaip 2009–2011 metais, tikėtina, kad gimstamumo rodikliai nedžiugins, arba vaikai gims ne Lietuvoje.

„Žemaitijoje gimstamumas yra gerokai didesnis nei Lietuvos vidurkis. Jeigu Žemaitija būtų atskiras regionas tai būtų didžiausias gimstamumas visoje Europos Sąjungoje. Pakankamai įspūdingi skaičiai. Ir tai turbūt lemia menkas gyventojų tankumas, kuo mažiau gyventojų aplinkui, tuo labiau norisi savo šeimą plėsti ir didinti“, – svarstė pašnekovas.

Ž. Mauricas juokavo, kad Žemaitija išnyks paskutinė.

„Yra labai didžiulis kontrastas jei Žemaitiją palyginsime su Aukštaitija, Utenos apskritimi, tarkime. Ten gimstamumas yra bene du kartus mažesnis. Jeigu mes ir išnyksime kaip Lietuva, Žemaitija paskutiniai išnyks“, – juokavo ekonomistas Ž. Mauricas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)