Kol medikams, policijos pareigūnams, prekių pristatymo verslams per karantiną buvo pats darbymetis, turizmo ir apgyvendinimo paslaugų sektorius buvo pastumtas į letargo miegą. Nors kaimo sodyboms nebuvo uždrausta priimti visų reikalavimų besilankančių svečių, didelė dalis stovėjo be darbo. Tiesa, daliai pavyko išgyventi susitarus su savivaldybėmis dėl žmonių priėmimo jiems reikiant privalomai izoliuotis.

Lietuvoje pradėjus laisvinti karantiną, kaimo sodybų ir gamtos pramogas organizuojančių verslininkų viltis sužibo – gyventojai pradės rezervuotis nakvynes ir veiklas vasaros atostogoms ir savaitgaliams. Deja, kol kas tai nevyksta labai aktyviai.

Namukus užpildė besikarantinuojančiais

Antalkiuose, Kauno rajone, įsikūrusios L. ir S. Sadauskų sodybos atstovė Monika Sadauskaitė-Pocė teigė, kad jau paskelbiant karantiną sodyboje buvo rezervuota daug švenčių vasarai. Dalies jų jau pakeisti laikai, dalis – atšaukta.

„Todėl vis dar žiūrime kas bus. Mes daugiau turime užsakymų vaikų vasaros stovykloms, tai kol kas vis dar laukiame. Tik kovo ir balandžio užsakymai ištuštėjo, o dėl viso kito liko tik laukimas“, – kalbėjo pašnekovė.

Sodybos atstovė teigė, kad vasarai sodyboje dar turi vietų norintiems pailsėti ar organizuoti šventes, stovyklas.

„Iš mūsų pusės niekas daug nebuvo pasikeitę. Mes, kaip kaimo turizmo apgyvendinimo paslaugas teikiantis verslas, jas teikti ir galėjome. Tik žmonės buvo patys labiau išsigandę, nežinojo, ar gali vykti apsistoti“, – komentavo pašnekovė.

M. Sadauskaitė-Pocė nepastebi, kad pradėjus švelninti karantiną sulauktų daug daugiau rezervacijų nei ankstesniais įprastais metais.

„Kovą, paskelbus karantiną, šiam mėnesiui žmonės atšaukė visas rezervacijas, bet mes turėjome galimybę leisti žmonėms karantinuotis per savivaldybę. Tokiu būdu ir užsipildėme namelius, į kuriuos atvyko pavieniai žmonės karantinuotis“, – tęsė sodybos atstovė.

Žvalgybą jau pradeda

Šiek tiek liūdnesnėmis nuotaikomis kol kas gyvena Merkinės seniūnijoje įsikūrusios sodybos „Dzūkijos uoga“ savininkas Tomas Baltušis. Sodyba specializuojasi priimdama didesnes žmonių grupes – 12–18.

„O grupių kol kas įleidinėti negalime, tik atskiras šeimas, tai dar laukiame“, – pasakojo jis.

T. Baltušis prasitarė, kad visgi atskirų šeimų, susidomėjusių sodyba, atsiranda, bet mažam žmonių kiekiui nuomoti verslininkui nenaudinga, siūlytų ilgam laikui, tačiau tokių šeimų neatsiranda.

Visgi sodybos savininkas laukia, kol karantino švelninimas leis priimti didesnes grupes. Vasarai užsakymų jau buvo prieš paskelbiant karantiną. Tik viena lietuvių grupė savo planus atšaukė. Kiti vis dar viliasi, kad pasaulį šluojanti pandemija vasaros planų nepakeis. Svečių T. Baltušis laukia ir iš užsienio, pavyzdžiui, Izraelio. Pastarieji taip pat dar gyvena su viltimi, kad iki planuotų atostogų Lietuvoje viskas susitvarkys.

Šalyje pradėjus skelbti karantino švelninimą sodybos savininkas teigė nepajutęs labai didelio susidomėjimo iš poilsiautojų, tačiau šiek tiek skambučių sulaukė.

„Bumo didelio nėra, bet žvalgyba jau prasideda. Žiūrėsime, kaip seksis šį sezoną. Jis ir taip trumpas, praktiškai trys mėnesiai, o iš to turime išgyventi visus metus“, – akcentavo jis.

Pakvietė mokėti, kiek gali

Baidarių nuomos siūlančios ir stovyklavietes prižiūrinčios įmonės „Upių labirintas“ atstovai išjudinti vasarai verslą karantino metu nusprendė paskelbę akciją – visą gegužę Verkne plaukiantys poilsiautojai ir ilsėdamiesi įmonės stovyklavietėse tiek už nakvynę nameliuose ar palapinėse, tiek už naudojimąsi pirtimi, karšto vandens kubile gali mokėti tiek, kiek nori ir gali.

„Tiesiog įmeskite „kažką“ į mūsų taupyklę neskriausdami savęs, o mes būsime labai dėkingi, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė įmonės atstovai. – Pasiūlymas skiriamas šeimoms, poroms ar šiaip paslaptingiems vienišiams. Stovyklavietė yra 2 ha ploto, tad bus užtikrintos visos sąlygos kitas šeimas, poras ar paslaptingus vienišius matyti per saugų atstumą, pasirūpinkinte dezinfekciniu skysčiu. Pirtis ir kubilas bus skiriamas tik vienai šeimai, porai ar paslaptingam vienišiui per vakarą“.

Įmonės atstovas Povilas Pelanis prisipažino, kad paskelbus tokią akciją buvo užverstas užklausomis.

„Per karantiną buvome atsipūtę, tvarkėmės stovyklavietėje, neskubėjome, o po įrašo buvome užversti užklausomis ir turėjome greitai persiorientuoti. Savaitgaliams nameliai jau užimti iki liepos mėnesio, visus užrezervavo per kelias dienas“, – prisipažino jis.

Pašnekovas teigė, kad kalbant apie baidarių nuomą, gegužės mėnuo visada tradiciškai – pats intensyviausias užsakymų vasarai priėmimo metas.

„Dabar dar nieko panašaus nėra. Namelius užėmė greitai, bet baidarių rezervuotų dar neturime labai daug – viena kita kompanija“, – teigė jis.

Kai buvo tik paskelbtas karantinas kovo viduryje baidarių nuoma ir stovyklavietėmis užsiimantis vyras sakė tikėjęs, kad iki vasaros visa suirutė pasibaigs: dirbo darbus stovyklavietėje, kuriems anksčiau nebūdavo laikas, ruošėsi sezonui.

„Patys esame aktyvūs plaukiotojai, tai kovą ar balandį kasmet važiuojame į kalnus, o po pavasarinių kelionių, jau nuo gegužės tvarkomės čia. Dabar keliones teko atšaukti, todėl jau porą mėnesių darbuojamės stovyklavietėje“, – pasakojo P. Pelanis.

Priima klientus bekontakčiu būdu

Palūšėje „Valtinę“ prižiūrintis Konstantinas Danilevičius teigė, kad įprastai pats sezono įkarštis kasmet prasideda pasibaigus mokslo metams, po Joninių. Tuomet dalis grupių, pavyzdžiui, studentai, turi savo tradicinius žygius su baidarėmis. Tokių didesnių žygių pasitaiko ir gegužę. Tai jų jau nebebus šiemet.

„Vasarą didesnį žygį yra suplanavę ir esperantininkai iš viso pasaulio. Sako, kad bilietus ir viską turi, bet kaip bus, kol kas neaišku“, – kalbėjo laukimo nuotaikomis gyvenantis valtininkas.

Nors Lietuvoje karantinas švelninamas, visgi K. Danilevičius nepastebi poilsiautojų didžiulio susidomėjimo: „Palyginus su ankstesniais metais, skambina dar vangiai“.

Palūšė ir atsinaujinusi jos valtinė pasitiko vasarą

Visgi pavienių klientų baidares, kanojas, valtis ir irklentes nuomojanti „Valtinė“ jau sulaukia. Valtininkas džiaugėsi, kad klientams perduoti baidares pavyksta bekontakčiu būdu: į sutartą vietą baidarę atveža prieš porą valandų, palieką, o klientams baigus plaukimą ją pasiima.

„Net nematome, kas plaukia. Susitariame dėl viso telefonu“, – šypsojosi pašnekovas.

Klientų laukiantis K. Danilevičius teigė, kad esant karantinui net ruošiasi pritaikyti transportą, kur vairuotojas bus atskirtas nuo keleivių, kad šiuos prireikus būtų galima pavežti saugiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)