Švietimo ir mokslo komiteto nariams ministras priminė, kad nuotolinis ugdymas vykdomas nuo pat karantino paskelbimo, kovo 16 dieną.

Ne visi mokytojai su mokiniais galės dirbti kontaktiniu būdu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Aušra Papirtienė ministro klausė, ar bus užtikrintos reikalingos apsaugos priemonės pedagogams, ugdymo procesą tęsiant jau iš mokymo įstaigų.

A. Monkevičius tikino, kad patiems mokytojams tikrai nieko pirkti nereikės, viskuo bus aprūpinti.

„Būtent šituo aspektu daug dirbama su SAM, sprendimus priima COVID-19 pasekmių komitetas ir Vyriausybė. Šiandien mes svarstysime, kaip turėtume pasirūpinti ne tik pedagogais, visais darbuotojais, bet ir šeimų nariais, kurie priklauso didesnės rizikos grupei, kad juos apsaugotume.

Algirdas Monkevičius

Be abejonės, kalbant apie darbuotojus ir pedagogus, pagrindinės priemonės, kurios reikalingos (kaukės, dezinfekcija), yra tiekiamos centralizuotai, įstaigų steigėjai tuo jau rūpinasi“, – tikino jis.

Ministras užsiminė, kad išlieka galimybė, jog rizikos grupei priklausantys mokytojai ugdymo procesą jau kitais mokslo metais taip pat galėtų dirbti nekontaktiniu būdu.

„Jei reikės grįžti, mes kalbėsime ne vien apie grįžimą dabar, kuris susijęs su šių mokslo metų pabaigimu. Bet ir kitų mokslo metų pradžiai bus parengtas priemonių planas. Be to, kad reikėtų skaitmenizavimo koncepcijos ir plano, naudojant nuotolinio mokymo galimybes, pasižiūrėti reikia ir higienines sąlygas.

Svarbu rizikos grupės žmones apsaugoti net ir rugsėjo mėnesį. Matyt, reikės saugoti, dalis negalės kontaktiniu būdu dirbti, turės būti testuojami, saugomi, aprūpinami priemonės. Visą tą planą turėsime birželio viduryje“, – kalbėjo ministras.

A. Monkevičius užsiminė, kad ministerija planuoja, jog birželio mėnesį kai kurie mokiniai galėtų grįžti į ugdymo įstaigas.

„Norėtume, kad bent birželį 5–11 klasių vaikai pabūtų mokyklose, pabaigtų ugdymo planus. (…) Rekomendacijas baigiame derinti ir, jei epidemiologai leis ir Vyriausybė pritars, bandysime tai derinti“, – planais dalijosi ministras.

Srautas į darželius – minimalus

Jau nuo praėjusio pirmadienio į darželius vaikus gali vesti tie tėvai, kurie neturi galimybės dirbti iš namų. Tačiau srautas darželiuose minimalus.

„Gegužės 4 dieną jų buvo per 700, čia 0,6–0,7 proc. nuo viso srauto. Gegužės 18 dieną atvėrus daugiau jų tas srautas irgi nebus toks, kaip įprasta“, – tikino jis.

Ministras pabrėžė, kad ikimokyklinio amžiaus vaikams darželiuose bus užtikrinama jau ne tik priežiūra, bet ir ugdymas.

A. Monkevičiaus teigimu, su pradinių klasių moksleiviais ir jų kontaktiniu ugdymu kyla problemų.

„Dėl pradinių klasių yra žymiai daugiau rūpesčio. Nemaža dalis, apie penktadalį mokytojų, priklauso rizikos grupei. Darželiams nėra problema, jei ateina ne visi vaikai, o pradinėse klasėse tai – rimta problema. Šiuo atveju galvojame derinti mišrų būdą – pasitelkti rizikos grupės pedagogus, paprašyti jų likti namuose. Ir taip baigti šiuos mokslo metus“, – Seimo komiteto narius tikino ministras.

Kaip rašo BNS, Vyriausybė trečiadienį svarstys siūlymą nuo gegužės 18 dienos atidaryti vaikų darželius ir ikimokyklines grupes.

Trečiadienį Vyriausybė taip pat planuoja svarstyti naujojo koronaviruso COVID-19 valdymo strategiją artimiausiems dvejiems metams.

Anot premjero Sauliaus Skvernelio, strategijoje planuojama numatyti kriterijus, kaip suskirstyti gyventojus į rizikos grupes, kokie reikalavimai toms grupės galios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)