„Švelninant karantiną vakar Vyriausybė patobulino nutarimą į mokyklas grįžti mokiniams, ypač vaikams tų tėvų, kurie negali dirbti iš namų ir neturi kam jų palikti, taip palaipsniui atvertume mokyklas ir pasiruoštume rudens mokslo metams“.

Jis patvirtino, kad nuo gegužės 25-osios ugdymo įstaigos atveriamos pradinių klasių mokiniams, o kitiems – nuo birželio 1 d. Abiturientai galėtų turėti kontaktines pamokas irgi nuo gegužės 25 d.

„Aš noriu pabrėžti, kad išlieka esminė nuostata saugoti gyvybes, visi sprendimai, kiek mokinių gali grįžti į mokyklą, turi laikantis Vyriausybės rekomendacijų. Savivaldai paliekama tai spręsti. Tai nėra jokia prievolė, tik galimybė pradėti darbą mokyklose, derinant nuotolinį ir darbą mokykloje, ypač tiems, kurie turėjo tam tikrų sunkumų, neturėjo technologinių galimybių ir taip pat abiturientams, besiruošiantiems egzaminams“.

Pasak ministro, ikimokyklinio ugdymo rekomendacijos jau parengtos, tik neformaliojo ugdymo dar rengiamos ir detalizuojamos, taip pat bus parengtos artimiausiu metu ir steigėjams, ir įstaigoms.

„Svarbu suprasti, kad rugsėjo 1-ąją turėsime saugoti vis dar rizikos grupes, turėsime derinti nuotolinį ir kontaktinį darbą, numatyti taisykles ir aprašus. Tikimės, kad birželio vidury surengsime platesnę konferenciją ir pasitarimą, kaip sėkmingai pradėti rugsėjo 1-ąją. Šiandien su merais kalbėsime, kad įsigaliojus nutarimais, kad kiekviena savivaldybė išsiaiškintų poreikį, kad jų vaikai galėtų būti ugdomi mokykloje, derinant nuotolinį ir kontaktinį darbą“.

Jei mokyklos nuspręs veikti, o pradinukų tėvai neleis vaikų? Anot A. Monkevičiaus, tokia situacija gali būti ir rudenį. Kaip pavyzdį pateikė Estiją, kur jau šią savaitę atveriamos mokyklų durys, bus taikomas nuotolinis ir kontaktinis mokymosi būdas, pasibandys iš anksto. „Visiems ir nerekomenduojama, ypač iš tų šeimų, kurios mato, kad nesaugu, priklauso rizikos grupei ar yra užsikrėtę koronavirusu. Ketinama siūlyti, kad būtų galima sudaryti klases, kuriose vaikai dirbs gyvai, ir kartu tiems, kurie namuose. Rizikos grupėje esantys mokytojai gali dirbti iš namų“, – sakė A. Monkevičius.

Kaip bus aprūpinti mokytojai kompiuteriais – išspręsta, bet ne iki galo. Pirkimai vykdomi gavus duomenis iš mokyklų.

A. Monkevičius pastebėjo, jog priimant sprendimus svarbus žingsnis tenka pačioms savivaldybėms. Tarkim, Klaipėdoje dėl pandemijos yra susiklosčiusi ypatinga situacija – rizika padidėjusi, todėl priimtas sprendimas ugdymą tęsti nuotoliniu būdu. „Tai pasakytina apie kiekvieną savivaldybę – mokyklas norime pradėti atverti saugiai. Jei negalime sukurti saugumo – mokslo metus baikime nuotoliniu būdu“, – sakė jis.

Anot ministro, verta pagalvoti apie rugsėjį, pabandyti mišrų mokymosi būdą. Klausimų kils, kaip rizikos grupėje esančius žmones išlaikyti darbo vietose. „Turime pradėti bandyti, tie patys uždaviniai laukia rugsėjo pirmąją“, – apie ateitį kalbėjo A. Monkevičius.

Viceministrė K. Tiesnesytė pristatė sprendimus dėl fizinio aktyvumo veiklų, kurie aktualūs uždarose erdvėse vykstantiems užsiėmimams: bus galimos aukšto meistriškumo varžybos be žiūrovų, galės dalyvauti treneriai ir teisėjai.

„Dar aktualus sprendimas automobilių sporto mėgėjams neišlipant iš transporto priemonės. Kadangi jau vyksta autokino renginiai, todėl automobilių sporto mėgėjai irgi galės pradėti vykdyti savo sezonines veiklas. Taip pat sportuojantiems asmenims nebereiks dėvėti medicininių veido kaukių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)