„Vienas iš kriterijų būtų suminis sergamumo nekitimas 100 tūkst. gyventojų per keturiolika dienų (jeigu nekyla). Antras – ne daugiau kaip pusė procento teigiamų atvejų nuo visų patikrinimų. Trečias – ne daugiau kaip penki įvežtiniai atvejai per savaitę. Ketvirtas – ne mažiau kaip 90 proc. naujų atvejų būtų susiję su jau esamais lokaliais židiniais, ir tai būtų ne nauji atvejai“, – apie siūlomus kriterijus kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Pasak Vyriausybės vadovo, karantiną siūloma pratęsti iki birželio pabaigos, tačiau tikrasis sprendimas paaiškės po Vyriausybės posėdžio.

Karantiną išlaiko dėl dviejų pagrindinių priežasčių

Premjeras paaiškino, kad karantino režimas skirtas dviem dalykams įgyvendinti.

„Pirmiausia, jis susijęs su ekonomine parama, nes daug priemonių yra taikomos karantino metu ir po karantino. Antras – teisinis rodiklis, tai yra ligos plitimo ir įvežimo galimybių suvaldymas. (…) Rytoj, priėmus nutarimą, pamatysime, kad praktiškai grįžtame į buvusį mums įprastą gyvenimą, išskyrus tuos ribojimus, kurie skirti, jog būtų užkirstas kelias atskiriems židiniams arba plitimui susidaryti.

Pirmiausia tai yra įvežtiniai atvejai. Neturint karantino, būtų neįmanoma atlikti reikalingos medicininės patikros prie mūsų sienos arba atvykusiems į Lietuvą asmenims. Antras dalykas yra susijęs su tam tikrais ribojimais, taikomais masiniams renginiams“, – sakė S. Skvernelis.

Paskelbė apie naujus atlaisvinimus

Ministras pirmininkas antradienio rytą feisbuke pranešė apie naujausius karantino sąlygų pokyčius ir atlaisvinimus.

Pirmadienį vykusiame COVID-19 komiteto posėdyje nuspręsta, kad bus atsisakoma ribojimų dėl būriavimosi, bus galima žaisti gatvės krepšinį, futbolą.

„Nuo birželio pradžios siūloma atsisakyti apribojimo, kuris nustato, jog viešose vietose gali burtis ne didesnės kaip 5 asmenų grupės. Be viso kito, tai reiškia, kad bus galima žaisti gatvės krepšinį, futbolą ir kitus kontaktinius žaidimus. Sporto renginiams nustatomos tokios pat sąlygos, kaip ir kitiems renginiams.

Atvirose erdvėse jie galės vykti, kai susirinks ne daugiau nei 300 žiūrovų ir dalyvių, bus užtikrintas bent metro atstumas tarp žiūrovų. Uždarose erdvėse – ne daugiau kaip 100 žiūrovų ir dalyvių, užtikrintas 2 metrų atstumas tarp žiūrovų“, – pranešė premjeras.

S. Skvernelis rašė, kad jei epidemiologinė situacija neblogės, skaičius planuojama palaipsniui didinti.
„Preliminariai nuo birželio 15 dienos dalyvių ir žiūrovų skaičius atvirose erdvėse galėtų didėti iki 500, uždarose – iki 150“, – rašė S. Skvernelis.

Tarp planuojamų pokyčių – ir visiškas sienos su Latvija atvėrimas.

„Nuo birželio pradžios visiškai atveriama siena su Latvija. Laisvas judėjimas, nebelieka jokių postų ir patikrinimų“, – rašė jis.

Bus ilginamas ir kavinių, barų, restoranų darbo laikas – iki 23 valandos.

„Ir dar kartą – dėl kaukių. Viešose vietose, kaip žinia, jų dėvėti nebeprivaloma. Kaip ir valgant bei geriant viešojo maitinimo įstaigose, sportuojant, lankantis baseinuose ar pirtyse. Tačiau kaukes vis dar reikia dėvėti ten, kur susirenka daug žmonių, kur jie užtrunka ilgesnį laiką, kur neįmanoma užtikrinti saugių atstumų, o tai reiškia padidėjusią epidemiologinę riziką. Šios vietos – tai turgavietės ir kitos viešos prekybos vietos, vieši renginiai, ekskursijos, įlaipinimo į viešąjį transportą vietos, taip pat ir pats viešasis transportas“, – apie kaukių dėvėjimą rašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)