Kaip anksčiau nurodė Visuomenės informavimo grupė, toliau galios judėjimo per sieną kontrolė, bus ribojamas reguliarių skrydžių ir keltų atvykimas į Lietuvą iš koronaviruso paveiktų valstybių.

Į šalį bus įleidžiami tik tie Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos piliečiai ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantys asmenys, kurie atvyksta, jeigu jų gyvenamoje valstybėje sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tokių šalių sąrašą kiekvieną savaitę skelbs valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas.

Oro uostuose, Klaipėdos jūrų uoste ir penkiuose išorinės ES sienos su Baltarusija ir Rusija kirtimo punktuose bus matuojama atvykusiųjų temperatūra, jiems bus privaloma per 48 val. užpildyti keleivio kortelę, registruojantis elektroniniu būdu arba užpildant popierinę formą. Visiems iš šių šalių atvykusiems asmenims rekomenduojama 14 dienų izoliacija; bus sudaryta galimybė gauti nedarbingumo pažymėjimą, jei sutinkama su privaloma izoliacija. Iš kitų, t. y. koronaviruso nepaveiktų, šalių atvykstantiems asmenims jokie ribojimai netaikomi.

Viešose vietose nebelieka prievolės dėvėti apsaugines kaukes, tačiau paslaugų ir prekybos vietose reikia laikytis saugus 2 metrų atstumo (gali būti mažiau, jei yra pertvara arba dėvimos asmens apsaugos priemonės), atstumai eilėse turi būti ne mažesni kaip 1 metras, prekybos vietose privaloma dezinfekuoti vežimėlius ir krepšius, darbuotojai ir klientai turi laikytis rankų higienos.

Kultūros, pramogų, sporto ar kituose renginiuose leistinas dalyvių ar žiūrovų skaičius nuo birželio 17 dienos didinamas iki 150 žmonių uždarose erdvėse ir iki 700 atvirose, o nuo liepos 1 dienos iki liepos 16 dienos – iki 200 uždarose erdvėse ir iki 1 tūkst. atvirose.
Atlikėjai, organizatoriai ir aptarnaujantis personalas į šį kiekį neįskaičiuojami. Nuo birželio 17 dienos uždaros erdvės negali būti užpildytos daugiau kaip 50 proc. dalyvių, vietos turi būti išdėstomos šachmatiniu principu.

Nurodoma, kad visais atvejais reikia dezinfekuoti patalpas, laikytis rankų higienos, švietimo įstaigų darbuotojams negalima dirbti, jeigu jie turi ligos simptomų ar jiems paskirta izoliacija. Negalint užtikrinti nustatytų sąlygų, švietimo veikla tęsiama nuotoliniu būdu.

Laisvalaikio ir pramogų vietose eilėse taip pat turi būti ne mažesni kaip 1 metro atstumai, privaloma patalpų dezinfekcija, rankų higienos laikymasis, rekomenduojama darbuotojams dėvėti asmens apsaugos priemones. Toliau skatinamos nuotolinės paslaugos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)