Informacinių technologijų (IT) kompanijos ir sėkmingi startuoliai geriausius programuotojus prisijungti prie komandos kviečia ne tik konkurencingais atlyginimais ir karjeros galimybėmis. Vis daugiau įmonių investuoja į malonią biuro aplinką tam, kad vieni iš geidžiamiausių specialistų Lietuvoje darbe jaustųsi lyg namuose.

DELFI praveria kelių sėkmingiausių Lietuvos startuolių ir IT kompanijų biurų duris ir siūlo pamatyti, kokiomis sąlygomis ir kokioje aplinkoje dirba vieni iš geidžiamiausių šio meto specialistų.

„Pixelmator Team“ - kaip darbe, taip ir namuose

Prieš aštuonerius metus du broliai Saulius ir Aidas Dailidės sukūrė savo šedevrą „Apple“ operacinei sistemai skirtą „Pixelmator“ programėlę nuotraukoms redaguoti. Pirmasis vaikinų biuras buvo namai, tačiau po mažiau nei dešimties metų jie gali pasigirti dviem moderniais biurais Vilniaus Šiaurės miestelyje.

Iš pradžių Lietuvos palikti nežadantis „Pixelmator Team“ įsikūrė iki 10 žmonių talpinančiame biure, kuriame meilę „Apple“ produktams atspindi „Apple“ reklaminės kompanijos „Think different“ (liet. mąstyk kitaip) plakatai.

Biuro interjerą puošia pirmasis „Apple Macintosh“ kompiuteris. Vyrišką kolektyvą atspindi lentynose besiilsintys tankų, lėktuvų ir sraigtasparnių modeliai.

„Pixelmator Team“ pirmasis biuras

Tačiau „Pixelmator Team“ augant kompanija nebetilpo jaukiame biure ir prieš daugiau nei metus nusprendė atidaryti antrą padalinį šalia esančioje J. Kubiliaus g.

Pastate, prieš įsikuriant vienam sėkmingiausių Lietuvos startuolių, veikė santechnikos prekių parduotuvė, tačiau čia pasidarbavus interjero studijai „Plazma“ erdvė tapo neatpažįstama.

"Pixelmator Team" biuras
Vienas iš svarbiausių reikalavimų interjero dizaineriams buvo sukurti namų aplinką, kartu sukuriant tinkamas galimybes dirbti.

Būtent pirmasis pastato aukštas skirtas namų aplinkai. Čia įrengta jauki virtuvė, kurios vinimi yra tapęs į spintą įmontuotas kavos aparatas, vaišinantis ir sultiniu. Šalia lango – didžiulės knygų lentynos bei plati ir patogi sofa.

Labiausiai biuro lankytojų akį patraukia originali augalų siena, kurią kas savaitę atvyksta prižiūrėti specialistai. Nuo grindų iki lubų sužaliavusi siena kartais žiedais nusidažo raudona ir oranžine spalvomis.

Pirmame aukšte taip pat įrengta konferencijų-kino salė.

Šiuo metu naujame „Pixelmator Team“ biure dirba 14-16 žmonių. Visas darbas vyksta antrame pastato aukšte. Čia darbuotojams įrengtos atskiros „celės“, kuriose galima kurti be jokių trikdžių.

„Pixelmator Team“ naujas biuras

Prie projekto dirbę architektūros studijos „Plazma“ dizaineriai Rytis Mikulionis ir Gytis Vaitkevičius teigė, kad kuriant „Pixelmator Team“ interjerą naudotos natūralios ir ilgaamžės medžiagos. Taip pat dėl biuro specifikos daug dėmesio buvo skirta akustinei kokybei – tam ir buvo panaudotos akustinės lubos ir gyva augalų siena.

Dizaineriai teigė, kad didžiausias iššūkis buvo suderinti „pagyvenusią“ namo inžineriją su aukštos klasės biuro technologiniais poreikiais.

„Tam tikras iššūkis, žinoma, buvo ir žaliuojanti siena. Viena vertus, tokio tipo interjero elementas buvo įrengtas pirmą kartą Lietuvoje ir buvo svarbu, kad siena funkciniu požiūriu būtų išspręsta teisingai ir kad tai nevirstų vienadieniu efektu“, - pasakojo architektų studijos atstovai.

„Vinted“ - modernus biuras pavargusiame pastate

Jauki namų aplinka dvelkia ir neseniai rekordines investicijas pritraukusio startuolio „Vinted“ (manodrabuziai.lt) biure Vilniaus Žirmūnų rajone. Nors pats pastatas, kuriame įsikūrusi kompanija, primena sovietinius laikus, pravėrus „Vinted“ biuro duris plūsteli šiuolaikinės, IT kompanijos dvasia.

Vos užėjus į „Vinted“ biurą pasitinka maloni poilsiui skirta vieta su originaliais foteliais bei mediniu suoliuku. Įmonės veiklą atskleidžia ir netoli įėjimo stovinti kabykla su drabužiais.

Kūrybinę atmosferą biure kuria ir žaisminga spalvotais kvadratais išmarginta kiliminė danga. Biuro „Vinted“ interjero architektės – Aistė Jankauskaitė ir Aušra Kačinskaitė.

„Vinted“ biuro puošmena – kartas.

Darbuotojams įtampos nekelia ir laisva darbo aplinka. DELFI vizito biure metu vienas darbuotojas su kompiuteriu dirbo patogiai įsitaisęs sėdmaišyje. Kitas – dirbo stovomis prie tokiam darbui pritaikyto stalo.

Namų aplinką biure kuria ir čia visų laukiamas ir lepinamas šuo, kuriam patiestas specialus gultas.

„Vinted“ biuras

Izraelio startuolis „Wix“ renkasi tik geriausias vietas mieste

Visai neseniai pačioje sostinės širdyje, Rūdininkų g., esančiame pastate įsikūrė Izraelio startuolio, kuriančio internetinius puslapius, „Wix“ biuras.

„Wix“ Lietuvoje vadovė Monika Laukaitė pasakojo, kad Izraelio kompanija savo biurams visada renkasi geriausias vietas mieste.

„Viskas biure orientuota į programuotoją – kad jam būtų patogu, kad būtų dušas, virtuvė, net galimybė pasidaryti pietus“, - pasakojo kompanijos atstovė Lietuvoje.

Be įprasto šaldytuvo, mikrobangės krosnelės, stalo ir spintelių „Wix“ biuro Vilniuje virtuvėje taip pat yra kaitlentė. Nusprendę pailsėti programuotojai čia gali pažaisti stalo futbolą. Virtuvėje kiekvienam darbuotojui yra skirta po lentynėlę, kur jie gali pasidėti sau svarbų atributą.

Bendra darbo erdvė – itin šviesi. Šviesos įspūdis sustiprinamas baltomis sienomis.

Kai patalpos buvo patikėtos architektų studijos „Inblum“ atstovams, čia buvo tuščios patalpos. Todėl architektai galėjo pasinaudoti visu savo kūrybiškumu. Patalpų viduryje sumontuoti du konferencijų kambariai su stiklinėmis sienomis.

Šiuo metu „Wix“ biure Vilniuje dirba 13 žmonių. Vietų paruošta 24 darbuotojams, tačiau ateityje biuras galės sutalpinti iki 40 darbuotojų.

M. Laukaitė pasakojo, kad „Wix“ kompanija savo biurams renkasi pačias geriausias vietas mieste. Pavyzdžiui, Tel Avive „Wix“ įmonė įsikūrusi prie pat paplūdimio.

„Čia galvojome, kad darbuotojams būtų daug vietų kur pavalgyti, galėtų į darbą patogiai atvažiuoti dviračiu“, - teigė ji.

Visiškai neįrengtą pastato, kuriame kažkada buvo Vilniaus mados namai, aukštą studijos „Inblum“  vadovai Dmitrijus Kudinas ir Laura Malcaitė įrengė per keturis mėnesius.

D. Kudinas teigė, kad kūrybinės kompanijos mėgsta atvirą aplinką, todėl kuriant „Wix“ biuro Vilniuje interjerą nebuvo bandoma kurti uždarų kambarėlių darbuotojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)