Sukčiautojai, apsimesdami banko, pašto, mokesčių inspekcijos ar kitų įstaigų darbuotojais, pasisavina asmenų turtą, kurį asmenys perduoda, tikėdamiesi turtą atgauti nauja valiuta.

Širvintų rajono policijos komisariatas perspėja apie sukčiautojų galimą veiklos suintensyvėjimą euro įvedimo laikotarpiu ir informuoja, kad jokie asmenys telefonu ar atvykę į namus nevykdo jokių piniginių operacijų, susijusių su valiutos keitimu, bei neteikia kitokio pobūdžio finansinių paslaugų.

Kitas galimas sukčiautojų pinigų išviliojimo kelias – telefoniniai skambučiai. Širvintų rajono komisariatas dar kartą perspėja neteikti jokių elektroninės bankininkystės duomenų, slaptažodžių, PIN kodų, jokių sąskaitų numerių ir kitų su turto, esančio banke, saugojimu susijusių duomenų.

Visos piniginės operacijos vykdomos centralizuotai, atitinkamose įstaigose, tiesiogiai, o ne telefonu bendraujant su klientu, todėl būtina prisiminti, kad valiutos keitimas vyks tik atitinkamose vietose. Neatlygintinas litų keitimas į eurus vyks bankuose, Lietuvos pašto nustatytose Lietuvos pašto paslaugų teikimo vietose,kai kuriuose kredito unijų padaliniuose ir Lietuvos banke. Jokie pavieniai asmenys, atvykę į namus ar paskambinę telefonu, tokių paslaugų neteiks.

Širvintų rajono komisariatas perspėja ir dėl kitų sukčiavimo atvejų, kai sukčiavimo pagrindu tampa ne tik valiutos keitimas, bet ir kitos pinigų išieškojimo iš asmenų situacijos. Asmenys, apsimetę pareigūnais, finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos darbuotojais, „Lesto“ darbuotojais, patenka į gyventojų namus, sukuria situacijas, kurių metu asmuo perduoda pinigus ar kitaip išgauna pinigus. Vienas iš paskutiniųjų realių pavyzdžių, įvykęs Širvintų r., Kontrimiškio k., kai „Lesto“ darbuotojais apsimetę asmenys, įleisti į namus, įvykdė vagystę. Sukūrę istoriją apie gyventojų permokėtas 50 Lt sąskaitas ir norą jiems grąžinti pinigus, nusikaltėliai pateko į namus, stebėjo, iš kur imami pinigai grąžai. Įvykių pasekoje senyvo amžiaus žmonės neberado pinigų jų saugomose vietose. Žinojimas, jog „Lesto“ ar kitų įstaigų darbuotojai nevykdo tokių tiesioginių išmokų paslaugų namuose, būtų išgelbėję senyvus žmones nuo 1 510 Lt nuostolio.

Dažnai šioje srityje veikiantys asmenys ateina netgi ne po vieną, veikia integruotai ir organizuotai, sukurdami graudžias, su artimaisiais ar pažįstamais susijusias istorijas bei psichologiškai veikdami asmenis. Todėl raginama, išgirdus apie tariamą artimojo ar pažįstamojo nelaimę, pirmiausia pabandyti susisiekti su tariamai nukentėjusiu asmeniu ar žmonėmis, kurie taip pat gali žinoti apie nelaimę, ir taip įsitikinti situacijos realumu.

Širvintų rajono komisariatas rekomenduoja būti atidiems, sekti su euro įvedimu susijusias naujienas ir savo patiklumu nesuteikti finansinės naudos nusikalstamą veiką vykdantiems asmenims. Visgi įvykus apgavystės atvejui, kuo skubiau apie tai pranešti policijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)