Palygino, ką žiemą reiškia vasarinės padangos

Lenktynininkas Vytautas Švedas pirmiausia kreipiasi į tuos vairuotojus, kurie vis dar važinėja su vasarinėmis padangomis. Anot jo, tai yra pernelyg didelė rizika. O tiems, kurie iš viso neketina keisti padangų, automobilių sporto atstovas ragina įsivaizduoti save žiemą su vasarinėmis šlepetėmis.

„Pirmiausia, ką reikia padaryti, tai pakeisti automobilio „apavą“. Juk patys nevaikštote žiemą su vasarinėmis šlepetėmis. Kai atvėsta oras, aunamės rimtus batus. Lygiai taip pat ir automobilis jaučiasi. Kaip jūs jaustumėtės su šlepetėmis žiemą, taip ir automobilis atrodytų žiemą su vasarinėmis padangomis. Siūlau labai rimtai į tai pažiūrėti. Perkant padangas nereikia taupyti, nes tai tiesiogiai liečia vairuotojų ir visų kitų eismo dalyvių saugumą. Pataupęs kelis šimtus eurų gali prisivirti košės už keliasdešimt tūkstančių eurų“, - aiškino pašnekovas.
Vytautas Švedas

Tokios pačios pozicijos laikosi ir lenktynininkas Dovilas Čiutelė. Jis taip pat ragino tuos, kurie padangų dar nepasikeitė, paskubėti. „Dygliuotas ar nedygliuotas padangas rinktis reikia priklausomai nuo to, kada ir kur važinėjate. Jei važiuojate nebarstytais ir rajoniniais keliais, siūlyčiau rinktis dygliuotas padangas. O jei važinėjate gerai valomais miesto keliais ir dažnai vykstate į užsienį, tokių padangų rinktis nepatariu. Taip pat reikia žinoti, kad universalių padangų, kaip ir universalių batų, nebūna“, - tikino lenktynininkas.

Nepamirškite sutepti spynelių

V. Švedas aiškino, kad taip pat nereikėtų pamiršti ir automobilių skysčių patikros. Pirmiausia, anot jo, reikia pakeisti vasarinį langų apiplovimo skystį į žieminį. „Mes esame atšiauraus klimato šalis. Ir tikrai turime rudenį pradėti naudoti žieminį langų plovimo skystį. Taupesni naudoja vandenį arba lengvai užšąlantį. Tačiau vasarinis skystis žiemą pavirsta koše ir stiklas pradeda šalti. Taip pat reikia pažiūrėti, kad vietoje antifrizo nebūtų naudojamas vanduo“, - kalbėjo sportininkas.

Į ką dar reikia atkreipti dėmesį? Lenktynininko teigimu, šaltuoju metų laiku labai svarbu gerai veikiantys žibintai. Būtina pasirūpinti, kad jie būtų gerai sureguliuoti. Be kita ko, jie negali ir rasoti.

Taip pat dar rudenį reikia patikrinti, ar gerai veikia valytuvai. Nemažiau svarbus darbas – nuvalyti priekinį stiklą. „Nusiriebinkite stiklus. Nuo kelio kylantis riebalų ir purvo sluoksnis padengia priekinį automobilio stiklą kuro likučiais, gumos atplaišomis. Autostradoje mes kaip tik važiuojame tame lygyje, kur yra didžiausias purvo sūkurys“, - aiškino V. Švedas.
Dovilas Čiutelė

Atlikus šiuos darbus D. Čiutelė savo ruožtu pataria nepamiršti sutepti automobilių spynelių ir durų gumas, kad neprišaltų. „Mačiau daug kartų, kaip rytais merginos tiesiog plėšo rankenas, kad atidarytų dureles. Esant stipresniam šalčiui durelės lengvai prišąla“, - prisiminė pašnekovas.

Ir čia pat jis paminėjo dar vieną svarbų dalyką: „Labai mylintiems savo mašinas siūlau pasitikrinti ratų suvedimą, nes vasarą labai pakenkia keliuose esančios duobės. Tuomet „pabėga“ geometrija ir mašina ant slidaus kelio gali netinkamai elgtis.“

Be to, žinomas lenktynininkas dyzelinių automobilių vairuotojams turėjo ir dar vieną patarimą. „Būtinai prisiminkite, kada keitėte kuro filtrą. Tai yra svarbus dalykas. Ir būtinai pasikeiskite kaitinimo žvakes, kad per pirmus šalčius nebūtų bėdų“, - patarė D. Čiutelė.

Akumuliatoriaus bėdos kieme gali pavirsti socialine akcija

Anot V. Švedo, rudenį labai svarbu pagalvoti ir apie automobilio akumuliatorių. „Akumuliatoriaus bėdos gali pasireikšti, kai lauke būna labai karšta arba šalta. Ir tai nenuostabu. Kai labai šalta, net ir telefonų baterijos eikvojasi greičiau. Jei atsiranda pirmos akumuliatorių bėdos, gali padėti ir šimtaprocentinis stacionarus akumuliatoriaus įkrovimas. Automobilyje jis taip nėra pakraunamas. Važiuojant maksimaliai generatorius akumuliatorių gali pakrauti maždaug iki 80 proc. Kartais žmonės, tik pastebėję pirmuosius trikdžius, iš karto perka naują akumuliatorių. Tačiau to reikia ne visada. Gali užtekti ir stacionaraus įkrovimo“, - pasakojo V. Švedas.

Ir čia pat lenktynininkas paminėjo vieną dalyką, kuris padėtų trumpam susidraugauti su kaimynais: „Jei turite krokodilus ir kiekvieną kartą norite prašyti kaimynų pagalbos, tai yra gera socialinė akcija. Geras būdas surasti naujų pažinčių. Bet jos turėtų ilgainiui išnykti, jei ta pagalba kartosis kiekvieną dieną. Jei kasdien toje pačioje vietoje stovėsite su krokodilais, kaimynai pasirinks kitą važiavimo kelią.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)