Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Pusryčiai

500 ml obuolių sulčių. Po dviejų valandų – 4 bananai ir vynuogės.

Antri pusryčiai

Du apelsinai ir truputis saliero.

Valgis mūsų gyvenime labai svarbus. Organizmo ląstelės išsaugo informaciją, atsimena, kuo maitinatės, tad savaime suprantama, kad joms reikia prisitaikyti prie naujo raciono. Senų įpročių ne taip lengva atsisakyti. Kūnas ne iš karto supranta, kas vyksta ir kodėl jis staiga pradeda gauti tokį kiekį vitaminų ir mineralų.

Jei niekada neeksperimentavote su žaliavalgyste, adaptacijai gali prireikti 6 – 7 savaičių. O jei jūs, kaip ir aš, perėjote prie žaliavalgystės palaipsniui, jūsų protas ir kūnas nusiramins po 2- 3 savaičių.

Svarbiausia, jei apsisprendėte (nesvarbu, ar jūsų tikslas sulieknėti, ar jaustis energingesniam, ar išsivalyti organizmą), nepasiduokite po pirmos savaitės, nenusileiskite alkiui ar nuovargiui.

Pasistenkite daugiau ilsėtis ir greit pasijusite geriau. Atsiminkite – kūnas mirtingas, o protas neįtikėtinai stiprus. Jei sąmoningai apsisprendėte, protas padės organizmui, nuramins jį.

Iš patirties pasakysiu, kad ne kartą neištvėriau, palūždavau, nusivildavau, jausdavausi apgauta ar galvojau, kad tai ne man, kol nesupratau, kad man stigo kokybiškos, patikrintos informacijos. Perskaičiusi daugybę knygų, straipsnių, įvairių atsiliepimų, pažiūrėjusi dokumentinių filmų, galiausiai supratau, kas ir kaip. Norėdama sutaupyti jūsų laiką, rašau šį tinklaraštį.

Šiandien jaučiuosi gerai, nors šiek tiek silpna. Manau dėl to, kad per mažai miegojau. Šiomis dienomis stengiuosi miegoti po 7 val., bet jų ne visada pakanka. Daugelis patyrusių žaliavalgių rašo, kad miega kur kas mažiau, bet adaptaciniu laikotarpiu svarbiausia – pakankamai miegoti. Būtų gerai išmiegoti 8 – 9 val., tik vakarais vis pajuntu energijos antplūdį. Nieko, atsigriebsiu savaitgalį.

Pietūs

Pomidorų sriuba. Alkis buvo nedidelis. Man rodos, ryte padauginau maisto, todėl noriu vėliau užkąsti pavakarių ir vėliau vakarieniauti.

Žaliavalgystė – harmoningiausia ir labiausiai subalansuota mityba. Tinkamai prie jos pereinant, organizmas gauna visų reikalingų vitaminų, išskyrus vitaminą B12, kurio yra tik mėsoje, piene ir sūryje. Organizmas pats jo negamina.

Tik vitamine B12 yra mikroelemento kobalto. Šis vitaminas svarbus baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitai, padeda išsaugoti sveikus nervus, apginkluoja mus prieš stresus. Jis prisideda prie geležies kaupimo organizme, kurios visada trūksta. B12 susijęs su vitaminu A, kuriam padeda sintezuoti kūno audinius.

Naujausiais duomenimis, vitaminas B12 svarbus ir kaulams. Kaulai auga tik tada, kai ląstelėse, iš kurių susidaro kaulai, yra užtektinai B12. Šio vitamino organizmui reikia mikroskopinio kiekio, bet jis labai reikšmingas. Jei trūksta B12, galimi nerviniai sutrikimai, tiek kalbant apie psichiką, tiek apie nervines raumenų funkcijas. Mano patarimas – vartokite B12 kaip papildą. Aš vartoju jį pusmetį, sprendžiant iš kraujo tyrimų, viskas gerai.

Pavakariai

Trys dideli bananai. Dabar atrodo, kad tuoj sprogsiu, bet niekaip neatsilaikiau – labai skanūs buvo. Vėliau suvalgiau saliero.

Apie 18 va. vakaro apėmė keista savijauta – tarsi yra jėgų, tarsi nėra. Apėmė miegas, užplūdo keistos, neaiškios mintys. Ėmiau galvoti, kad prasideda antra krizė, bet po vakarienės viskas praėjo.

Vakarienė

Po pertraukos pajutau, kad vėl noriu salotų. Jau buvau pradėjus bijoti, kad man viskas atsibos, bet atradau sprendimą – įvairius padažus. Kad ir kaip stengtumėtės įvairinti salotas ir tuo pačiu derinti produktus pagal taisykles, jos mažai kuo skirsis, todėl reikia dar kažko įdėti. Šiandien padariau padažą iš citrinos sulčių ir šaukštelio medaus ir aitriųjų pipirų. Dar įbėriau šiek tiek riešutų. Skanumėlis. Dar nežinau, koks ingredientas pasitarnavo, bet pajutau energijos antplūdį. Džiaugiuosi. Tiesa, salotas užkandau figomis.

Nustojau skaičiuoti kalorijas, nes suvalgant tokį kiekį bananų, jų tikrai pakanka.

Laivelis su avokadu

1/2 avokado
Keli vyšniniai pomidorai
Svogūnų laiškų
Citrinos sulčių
Salotų lapų
Sezamo sėklų

Avokadus ir pomidorus supjaustykite kubeliai, priberkite susmulkintų svogūnų laiškų, apšlakstykite citrinų sultimis, sumaišykite, sudėkite į laivelį iš salotų ir apibarstykite sezamo sėklomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją