Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Toliau sapnuoju ryškius sapnus, po du per naktį. Skonio ir uoslės receptoriai paaštrėjo. Kartais užuodžiu tokius kvapus, apie kuriuos niekas nė nenutuokia.

Pusryčiai

500 ml obuolių ir morkų sulčių. Obuolys, trys kriaušės, trys bananai. Po valandos – dar vienas obuolys ir salieras.

Įdomu, kaip aplinkiniai reaguoja į vadinamąja revoliuciją mano valgiaraštyje. Kaip visada, yra skeptikų, cinikų ir netgi nihilistų, bet daugiausiai – smalsumo ir pritarimo. Pastebiu, kad dažnai netikima, jog žaliavalgystė idealiai tinka valant organizmą, norint sulieknėti ar tiesiog kaip gyvenimo būdas. Bet kokią reakciją priimu ramiai, be emocijų, tiems, kam įdomu, papasakoju, paaiškinu.

Daugeliui žaliavalgystė atrodo antgamtiška, tarsi iš kitos planetos. Yra nuomonių, kad tai baisiai sunku, praktiškai neįmanoma. Negalima būti tingiems, kartais geriau mažiau galvoti, daugiau veikti, juk nepabandęs nesužinosi. Visada patogiau likti komforto zonoje su tarmiškai apdorotu maistu, papildomais kilogramais, chaosu mintyse ir tingiu gyvenimo būdu.

Vakar diena su vaisių dieta buvo sėkminga, tad nutariau šiandien pakartoti. Pietums – trys didžiuliai bananai. Atrodo, dar viena pozityvi diena – puikiai jaučiuosi, potraukio termiškai apdorotam maistui nėra.

Nuo eksperimento pradžios pastebėjau, kad padidėjo noras sportuoti. Anksčiau kasdien bėgiodavau rytais arba vakarais, bet reikėdavo daug valios pastangų, o jų ne visada užtekdavo. Todėl būdavo dienų, kai prisigalvodavau išsisukinėjimų ir išvengdavau sporto. Pasitaikydavo, kad rytais neprisiversdavau atsikelti. Dabar ne tik bėgioju su malonumu, bet tiesiog nekantriai laukiu ryto. Kūnas akivaizdžiai pasidarė ištvermingesnis.

Patarimas pradedantiesiems – pradėkite laikytis dietos su kuo nors. Efektyviausia artimo žmogaus – draugo, draugės, giminaičio ar antrosios pusės parama, dviese visada linksmiau. Valyti organizmą, lieknintis – ne patys maloniausi užsiėmimai, tačiau verta pasistengti. Žaliavalgystei reikia pasiruošti, kai kuriuos momentus suplanuoti.

Artėjant 16-ai val., galva ima sunkėti, bet nemanau, kad tai eilinis energijos kritimas, nes šiandien suvalgiau užtektinai kalorijų. Tai juodojo pirmadienio atgarsiai, ir veikiausiai valgau per mažai daržovių, todėl organizmui kažko trūksta. Po 17 val. visgi pusvalandį nusnaudžiau.

Alkio beveik nejaučiau, bet skrandis buvo absoliučiai tuščias. Norėjosi pagal naują receptą pagamintų salotų. Vėl valgau su didžiausiu malonumu, virto maisto nė neprisiminiau, bet po salotų užsinorėjau tikro šokolado. Staiga mane apėmė įkvėpimas, ir štai ką sugalvojau – 100 g migdolų, 100 g. graikinių riešutų, medaus ir kakavos miltelių. Skonis – kaip tikro šokolado. Dabar esu rami, patenkinta, pasirengusi tęsti misiją.

Prieš kelias dienas minėjau, kad skaičiuosiu kalorijas ir stebėsiu, ar užtektinai suvalgau, bet greit lioviausi skaičiuoti. Iki šiol beveik kasdien suvalgydavau po saują riešutų – mažiausiai 500 – 600 kalorijų. Komenetarų nereikia.

Šiandien normą viršijau, bet ryt nubėgsiu dvigubai daugiau. Pirmyn su daina... arba su ausinuku.

Šokoladinis tortas su avietėmis

300 g graikinių riešutų;
200 g per naktį mirkytų datulių;
5 šaukštai kakavos;
Vanilės ekstrakto;
aviečių.

Ingredientus sumalti trintuvu, kad pasidarytų vientisa masė, ją sudėti į formą, papuošti avietėmis ir kelioms valandoms įdėti į šaldytuvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją