Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Ryte puikiai pabėgiojau – geras tempas, tolygus kvėpavimas. Šiandien atrodė, kad nubėgčiau dvigubai daugiau, jei nereikėtų į darbą. Mintys ramios, apie termiškai apdorotą maistą nebesvajoju.

Pusryčiai

Kokteilis iš bananų, migdolų pieno ir šaukštelio kakavos.

Antri pusryčiai – ananasas, trys bananai.

Pietūs

Žalia sriuba, truputis saliero.

Pavakariams – šeši bananai. Kitą savaitę bent porą dienų išbandysiu bananų dietą – iš smalsumo. Esu beveik įsitikinusi, kad pavyks padidinti sportinį krūvį. Žinoma, bananuose nėra visų maistingų medžiagų, bet porą dienų galima pratempti. Pavyzdžiui, šiandien suvalgius 4 bananus, pajutau euforijos antplūdį, tarsi būčiau išgėrusi stiprios kavos ar ko stipriau. Norėjosi bėgioti, šokinėti ir šypsotis. O gal tokia reakcija po vakarykštės depresijos dėl duonos...

Dar šiek tiek apie baltymus. Nuo vaikystės mums aiškina, kad baltymų šaltinis – mėsa ir pieno produktai. Vegetarai, norėdami gauti baltymų, keičia mėsą soja, sūriais, ankštiniais produktais ir pan. Norintieji tapti žaliavalgiais, pagrindiniu baltymų šaltiniu laiko riešutus ir saulėgrąžas. Atsiminkite – suvalgydami pakankamą kiekį kalorijų, niekada nejausite baltymų stygiaus.

Naujagimiui greitai augant, jo organizmo poreikiai kur kas didesni, nei kitomis gyvenimo akimirkomis. Gamta siunčia jam motinos pieną, kaip pagrindinį maisto šaltinį. Iš to galima aiškiai suprasti, kiek mums iš tiesų reikia baltymų. Motinos piene yra tik 6 proc. baltymų, tad galima daryti išvadą, kad vėliau gyvenime mums reikia mažiau, nei 6 proc. baltymų. Pažiūrėkime, kiek baltymų yra žaliavalgių produktuose.

Baltymai vaisiuose

Bananuose – 4 proc.
Papajose – 7 proc.
Persikuose – 7 proc.
Avokaduose – 5 proc.
Apelsinuose – 9 proc.
Arbūzuose – 7 proc.

Vidutiniškai – 5 proc.

Baltymai daržovėse

Pomidoruose – 17 proc.
Agurkuose – 21 proc.
Salotų lapuose – 59 proc.
Salieruose – 25 proc.

Vidutiniškai – 20 proc.

Baltymai riešutuose ir sėklose

Migdoluose – 15 proc.
Saulėgrąžų sėklose – 15 proc.
Moliūgų sėklose – 17 proc.

Vidutiniškai – 15 proc.

Vidutiniškai žaliavalgio maiste yra 7 – 8 proc. baltymų.

Jei suvartojate pakankamai kalorijų, kruopščiai susidarote racioną, apie baltymų trūkumą negali būti nė kalbos. Pamirškite baimes, jas sukėlė norintys užsidirbti iš liekninanamųjų preparatų ir kitų medikamentų.

Atsiminkite – sveikatos nenusipirksite, todėl kreipiamės į gamtą. Žaliavalgystė – pati natūraliausia dieta. Čia – ne propaganda, nes man iš to jokios naudos – nieko neparduodu, neplatinu. Siūlau patikrintą informaciją ir save, kaip bandomąjį triušį.

Net jei žaliavalgis nevartoja riešutų ir sėklų, per dieną gauna apie7 – 10 proc. baltymų. Per didelis kiekis baltymų, kaip ir riebalų, nesveika.

Po jogos staiga užsimaniau apelsino. Vietoje vieno, su didžiausiu malonumu suvalgiau tris. Žinau, kad nusižengiau maisto derinimo taisyklėms, nes vakarienei valgysiu sriubą su avokadu (riebalai ir angliavandeniai – oi, oi). Tuo įdomesnis eksperimentas – taisyklės tam ir reikalingos, kad būtų galima jas laužyti.

Vakarienė

Pomidorų sriuba (dienos receptas) ir truputį anakardžių.

Po vakarienės, nepaisant maisto derinimo taisyklių, skrandis virškina gerai, jokio sunkumo, pilvo pūtimo. Nuotaika gera, esu nusiteikusi žvaliai, pozityviai.

Pomidorų sriuba

1 avokadas
3 vidutinio dydžio pomidorai
Svogūnas arba česnakas (pagal skonį)
Šaukštas medaus arba datulių
Pipirų ar aštriųjų pipirų (pagal skonį)
1/4 agurko
druskos

Ingredientus sutrinti trintuvu, įberti pjaustytų agurkų. Valgysite apsilaižydami!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją