„Jie (tiekėjai - BNS) atsižvelgė į trūkumus dar rinkimų naktį, bet mes, atvirai pasakius, pasidarėme velniškai atsargūs ir nepatiklūs, nes tie trūkumai, kuriuos mes matėme ir kuriuos jie šalino keletą kartų, vis atgimdavo. Šimtą procentų labai norėčiau duoti, bet aš prieš tai daviau šimtą procentų ir nudegiau. Mano supratimu, ir pati firma nudegė. Tad dabar palaukime, kai jie duos ir tada vertinkime“, – BNS sakė Z.Vaigauskas.

Tinklalapis rinkėjams tik spausdins korteles

Per pirmąjį Seimo rinkimų turą sekmadienį VRK sistemai susidūrus su trikdžiais, dalis tik su asmens dokumentais, bet be rinkėjo kortelės atvykusių žmonių bent pusvalandį negalėjo balsuoti, nes nebuvo galima patikrinti, ar jie yra sąrašuose.

Be to, jungiantis per elektroninius valdžios vartus prie tinklalapio rinkejopuslapis.lt, tam tikrą laiką buvo galima matyti kitų žmonių asmens duomenis. Praėjusį trečiadienį žiniasklaidai paviešinus naujas tinklalapio saugumo spragas, VRK skubiai sustabdė rinkėjo puslapio pasiekiamumą. Nuo penktadienio VRK jau leido interneto vartotojams patekti į tinklalapį, tačiau jo funkcijos buvo gerokai apribotos.

Kaip BNS paaiškino VRK Kompiuterinių technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Buzaitė, kol kas tinklalapis prieinamas tik rinkimų dalyviams. Planuojama, kad pašalinus trūkumus dar iki rinkimų dienos sekmadienį bus suteikta galimybė atsispausdinti rinkėjo kortelę, tačiau kitos jo funkcijos bent iki rinkimų greičiausiai neveiks.

„Apribojome galimybes kažkur patekti, kur nereikėtų – mūsų paslaugos teikėjai buvo per daug lengvabūdiški“, – BNS pripažino Z.Vaigauskas.

Kūrėjams jau skyrė 1,3 mln. eurų

Tinklalapį už 0,44 mln. eurų yra sukūrusi bendrovė „Tieto“. Šiuo metu jį, kaip ir visą VRK informacinę sistemą, prižiūri bendrovė „iTree“.

E.Buzaitės duomenimis, pačią VRK rinkimų sistemą, naudotą jau nuo pakartotinių savivaldos rinkimų 2015-aisiais, kūrė „iTree“ ir jai už paslaugas iki šiol turėjo būti sumokėta apie 1,28 mln. eurų, dalis lėšų dar nėra skirta. Taip pat su šia bendrove šių metų birželį pasirašyta dar viena preliminari 0,52 mln. eurų sutartis VRK sistemos prieglobai ir priežiūrai. Šiuo metu sutartis vertina Viešųjų pirkimų tarnyba.

Tuo metu Centriniame viešųjų pirkimų portale (CVPP) pateikiami duomenys rodo, kad pernai lapkritį su VRK sistemos plėtros ir informacijos priežiūros konkurso laimėtojais „iTree“ ir „Baltnetos komunikacijomis“ pasirašyta 5 mln. eurų vertės sutartis. Jos įgyvendinimo pabaiga – 2019-ųjų lapkritis.

Konkurse dalyvavo ir buvęs VRK sistemų prižiūrėtojas „Algoritmų sistemos“, jis konkurse kartu su ispanų bendrove „Scytl Secure Elecytronic Voting“ pasiūlė kurti sistemą už 2,6 mln. eurų.

Klaidų prieš rinkimus nepastebėta

Kalbėdamas apie sistemos patikimumą, Z.Vaigauskas pabrėžė, kad prieš rinkimus atlikti sistemos našumo testai, t. y. imituotas didelio skaičiaus vartotojų prisijungimas. Tuomet sistema nebuvo sutrikusi.

„Taip, jie pateikė mums tuos rezultatus. Kaip suprantu, testavimo rezultatai, bent kada buvo vedami protokolai, kada buvo daromi žymėjimai rinkėjų sąraše apie kortelių įteikimą, matyt, yra pagrįsti – mes nematėme, kad mūsų internetinis tinklalapis būtų „užlūžęs“. Vienintelis sutrikimas buvo dieną dėl sisteminio vidinio perkrovimo. Ne, ne elektra buvo dingusi, buvo paleista daugybė užklausų generuoti, buvo rinkėjų antplūdis, ir tada sistema nebuvo visai „užlūžusi“, bet buvo stipriai sulėtėjusi“, – aiškino Z.Vaigauskas.

Dalis rinkimų apylinkių skundėsi, kad negalėjo taisyti netyčia klaidingai suvestų duomenų į rinkimų protokolus.

VRK vadovo teigimu, šiuo metu ši problema taisoma. Jis priminė, kad apylinkės duomenis rinkimų naktį suvedė net greičiau nei ankstesniais metais, tačiau jų skelbimas VRK tinklalapyje užtruko dėl būtent „iTree“ programuotojų priveltų klaidų.

Komisijos vadovas taip pat piktinosi, kad įvairios klaidos taisytos per rinkimus, nors pastabos prieš tai atliktus bandymus dėl pastebėtų trūkumų pateiktos gerokai iki rinkimų.

Paslaugų atsisakyti kol kas nesvarsto

Nepaisant visko, Z.Vaigauskas patenkintas sistemos funkcionalumu. Anot jo, šia sistema galima dirbti ja ir be interneto ryšio, tačiau gali kilti problemų vėliau bandant vėl prisijungti prie sistemos, jei duomenys buvo įvesti neteisingai.

„Ta sistema parodė ir savo teigiamas puses. Kaip sakiau, didžioji dalis rinkimų apylinkių komisijų, kurios sekė tą sistemą, pakartojo visas procedūras, balsų skaičiavimą baigė apie 3 val. nakties, o buvo mažesnių apylinkių, kurios baigė apie 12 valandą. Bet turėjome ir užstrigusias apylinkes, kurios darė kartais neleistinus dalykus – biuletenius išdavinėjo, klaidas taisė jau pridavę apygardai“, – aiškino komisijos pirmininkas.

Jis tvirtino, kad jei būtų pašalinti smulkūs, bet darbą stabdantys trūkumai, pavyzdžiui, nereikalingi saugikliai suvedant duomenis, įvairios klaidos, „sistema būtų visi labai patenkinti“.

Pasak Z.Vaigausko, sutartyje yra numatyta sankcijos, jei sistema neveiks taip, kaip turėtų, bet kokios jos, VRK vadovas nenurodė. Didžiausia rizika, anot Z.Vaigausko, yra būtent įmonės reputacija.

„Negaliu svarstyti, kol nesibaigs rinkimai. Apie tą galėsiu pasakyti po rinkimų (...), dabar neturiu galimybės atsakyti į tą klausimą“, – BNS sakė jis, paklaustas, ar svarstys galimą sutarties nutraukimą.

Konkurso dalyvė – VRK nario atstovaujama įmonė

Z.Vaigauskas priminė, kad tuo, jog naują sistemą rinkimams kurs „iTree“, nebuvo patenkintas ir VRK narys Jonas Udris. Jis dirbo ispanų bendrovėje, kuri užsiima elektroninių rinkimų sistemų kūrimu.

„Buvo „Algoritmų sistemos“, bet ten buvo konsorciumas su dar viena įmone. „Scytl. O Scytl'e“ buvo įsidarbinęs mūsų komisijos narys Jonas Udris. Jis buvo nusišalinęs nuo tų pirkimų, paskui, mano supratimu, jis buvo labai nelaimingas ir nepatenkintas, kad nenupirko. Iš principo „Algoritmų sistemos“ irgi turėjo problemų, buvę Seimo, prezidento, Europos parlamento rinkimai vyko jiems prižiūrint. savivaldos dar buvo jų pavasarį“, – vardijo Z.Vaigauskas.

J.Udris BNS patvirtino, kad tuo metu, kai „Scytle“ su buvusiais VRK tiekėjais dalyvavo konkurse, konsultavo įmonę, tačiau sako nuo visų viešojo pirkimo klausimų nusišalinęs. Jis taip pat tikina, kad konkursą laimėjus „iTree“ skundą teikė ne jo atstovaujama bendrovė, o kitas konsorciumo narys – „Algoritmų sistemos“. Jis niekaip nekonsultavęs šios bendrovės.

„Aš su „Scytle“ turėjau santykių, aš juos konsultavau kitose veiklose, todėl nenoriu komentuoti to pirkimo, nes būtų interesų konfliktas. Dabar jau to konflikto neturiu (...), nuo IT pirkimų aš visiškai nusišalinau“, – VRK narys.

Politikai reikalauja Z.Vaigausko atsakomybės

Po problemų per rinkimus daugelio partijų atstovai pripažino, kad dėl to kyla ir Z.Vaigausko atsakomybės klausimas. Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai kreipėsi į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę dėl Z.Vaigausko atstatydinimo.

L.Graužinienė sutinka, kad klausimą turėtų svarstyti dar šis Seimas, bet jau po antrojo rinkimų turo.

Z.Vaigauskas Vyriausiajai rinkimų komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)