Makaronai Lietuvoje vis dar dažnai laikomi pigiu, menkaverčiu, greitai paruošiamu maistui, tačiau požiūris į juos po truputį keičiasi. Juos savo virtuvėse ruošia daugelis šalies šefų, skanauja didžiausi gurmanai.

Kainų skirtumai

Žinoma, aukšta kaina dažniausiai nurodo ir aukštą kokybę, vis dėlto pigesni makaronai ne visada yra prasti. Kainą gali nulemti ne tik produkto sudėtis, bet ir jo gamintojas. Tad jei pirkėjas galvoja, kad brangesni makaronai visad bus ir geresni, gali apsigauti.

UAB „Amber pasta“ komercijos vadybininkas Paulius Varnagiris sako, kad Lietuvoje gaminami makaronai savo kokybe niekuo nenusileidžia nuo pasaulyje populiariausių itališkų makaronų, nors pastarieji yra gerokai brangesni. „Lietuviškų ir itališkų makaronų gamybos linijos beveik identiškos, gaminio sudėtis taip pat beveik tokia pati, gali skirtis tik vandens kiekis, bet ir jis paskui išgarinamas. Ragaujant pajusti ryškesnio skirtumo tikrai neįmanoma. Žinoma, yra ir skirtingų gaminių, pavyzdžiui turkiškuose makaronuose gali būti įvairiausių papildomų priedų, skirsis ir jų gaminimo technologijos“, – sako P. Varnagiris.

Iš atvežtinių makaronų pigiausi paprastai būna spagečiai. Tačiau jei pirkėjas savo lėkštėje labiau nori matyti makaronų lizdus ar kitos įdomesnės formos makaronus, jis gali rinktis ir brangesnį produktą. Beje, šių makaronų pakuotės yra didesnės, tad jei ieškoma pigesnio produkto visad patariama pažiūrėti į gryną jo svorį.

P. Varnagiris teigia, kad beveik pusę ar trečdalį atvežtinių makaronų kainos sudaro transportavimo išlaidos, todėl lietuviški produktai yra gerokai pigesni. „Jei lietuviški makaronai kainuotų tiek, kiek itališki, niekas jų nepirktų, juk makaronai turi būti pigus produktas“, – įsitikinęs P. Varnagiris.

Iš ko jie pagaminti?

Makaronų kokybę nulemia miltai. Lieka pasirinkti, kokių makaronų pageidaujama: ar pilno grūdo, ar minkštųjų kviečių, grikinių ir pan.

Mitybos specialistai sutartinai pataria rinktis iš kietagrūdžų kviečių, o ne tradicinius, lietuvių pamėgtus iš minkštųjų kviečių miltų pagamintus makaronus. Nerekomenduojama rinktis ir greit paruošiamų makaronų, kurie pagaminami vos kelioms minutėms užpylus karštu vandeniu – jie ne tik neturi vertingų maisto medžiagų, bet juose gausu ir įvairių konservantų.

Rekomenduojami kietagrūdžiai makaronai turi daugiausia maistinių medžiagų, žmogaus organizmui reikalingų skaidulų, geriausia, kai jų sudėtyje būna kuo daugiau baltymų. Toks patiekalas yra lengvai virškinamas ir pasižymi itin didele energine verte. Be to, jei makaronai neparuošti su kokiu nors riebiu padažu, jie turi mažai kalorijų.

Kietagrūdžiai makaronai yra elastingi – sulenkus per pusę jie nesulūš, kitaip nei minkštieji makaronai. Pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją išvirti makaronai neturi būti labai minkšti, lyg pervirti, taip pat turi išlikti aiški jų struktūra, virdami jie nesulimpa.

P. Varnagiris pasakoja, kad vertingi ir speltos makaronai. „Galima sakyti, kad tai pati seniausia, laiko patikrinta grūdų rūšis. Didžiausią paklausą tokie makaronai turi Skandinavijos šalyse, kur sveiko maisto kultas prasidėjęs jau gerokai anksčiau“, – sako P. Varnagiris.

Pastaruoju metu populiarėja makaronai iš grikių. Kaip ir pačiose grikių kruopose, šiuose makaronuose gausu naudingųjų medžiagų.

Taip pat galima išskirti makaronų rūšį, kurių sudėtyje yra kiaušinių. Priklausomai nuo gamintojo, tokiuose makaronuose būna nuo 1 iki 5 proc. kiaušinio, vieni deda kiaušinių miltelius, kiti deklaruoja, kad dedami tikri kiaušiniai. Šiuose makaronuose yra daugiau baltymų, tad jų energinė vertė aukštesnė. Tokį produktą galima rekomenduoti sportuojantiems žmonėms.

Ieškantys išskirtinių produktų rinksis ekologiškus makaronus. Šių makaronų sudėtis yra tokia pati, tačiau jų miltai yra natūralesni.

Ne visi vienodi

Parduotuvės „Itališko skonio gurmanai“, kurioje prekiaujama itališkais makaronais, pardavimų vadybininkė Violeta Daunorienė taip pat sako, kad geriausia pasirinkti kieto grūdo makaronus, o jų formos ar skoninės savybės – jau kiekvieno pasirinkimo laisvė.

Makaronai su česnakiniu špinatų padažu

Gali atrodyti, kad visi makaronai daugiau ar mažiau yra vienodi ir skiriasi tik savo forma, pavyzdžiui, galima rinktis plonus spagečius ar didelius vamzdelius, į kuriuos kemšamas įdaras, smulkiausius vermišelius, iš kurių įprasta virti sriubas, ar kriauklelės formos makaronus ir t.t. Vis dėlto makaronai skiriasi ir kitomis ypatybėmis. Šie maisto produktai gardinami įvairiausiais skoniais, kvapais ir pan.

„Vieniems gali patikti makaronai su špinatais ar įvairiausiais prieskoniais, pavyzdžiui, paprika, kiti mieliau renkasi makaronus, kurių sudėtyje yra kiaušinių“, – teigia V. Daunorienė.

Atidžiai perskaitykite visą gaminio aprašą – gerų produktų sudėtyje nepamatysite jokių sintetinių priedų, netgi spalvotuose makaronuose nebus dirbtinių dažiklių – spalvą tokiems makaronams suteikia natūralūs ingredientai.

Tiesa, dar galima išskirti atskirą makaronų rūšį, skirtą žmonėms, netoleruojantiems gliuteno – jo yra kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Tokiems žmonėms V. Daunorienė pataria rinktis makaronus iš kitokių miltų, pavyzdžiui, kukurūzų.

Kalbant apie aukščiausios kokybės makaronus, svarbi ne tik jų sudėtis, bet ir gaminimo būdas. Aukštesnės kokybės makaronų gamintojai paprastai nepamiršta apie tai parašyti ant pakuotės.
„Gilias tradicijas turinčiuose ūkiuose, kuriuose gaminami makaronai, viskas svarbu nuo pat pirmo žingsnio. Renkamasi aukščiausios kokybės ingredientus, svarbus makaronų džiovinimo laikas – jis priklauso nuo gaminio formos, vienus užtenka džiovinti trumpiau, kitiems prireikia daugiau laiko“, – pasakoja V. Daunorienė.

Naudojami ir specialūs įrankiai formai ir kitoms ypatybėms išgauti. Pavyzdžiui, perleistų per bronzos formą makaronų paviršius būna šiurkštus, porėtas, todėl tokie makaronai puikiai „sukimba“ su padažais, sūriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)