aA
Nors sutinkame, kad namie iškeptas kepaliukas – neprilygstamas gardėsis, perkame plastikinėse pakuotėse parduodamą suraikytą duoną, nes taip patogiau ir pigiau.
© Shutterstock nuotr.

Be to, tokia duona puikiai tinka norint išsikepti karštą sumuštinį su sūriu. Visgi vienos rūšies duona yra tikrai sveika ir maistinga, o kitos – tik apgaubta klaidinančia sveikuoliško maisto aura, rašo portalas foxnews.com.

Kvietinė duona

„Išgirdus „kvietinė duona“ kyla minčių ir apie dosnų duonos kepalą traškia plutele su puriu minkštimu iš vietinės kepyklėlės, ir apie griežtos formos, suraikytą, mažai kalorijų turinčią, iš perdirbtų produktų pagamintą ir konservantų pripumpuotą „duoną“. Paprastai epitetu „kvietinis“ apibūdinamas gaminys, iš kurio pašalinta dalis maistingųjų medžiagų. Nemažai tokių medžiagų vėliau pridedama, bet toks kepinys vis tiek neprilygsta visagrūdžiams produktams“, – sako už mitybą ir sveikatą Niujorko mieste atsakingas specialistas Carrie Motschwilleris.

Visa tiesa apie duoną: kodėl privalu perskaityti etiketę
© DELFI / Karolina Pansevič

Kelių grūdų duona

Pavadinimas, be abejo, leidžia manyti, kad produktas sveikas. Deja, dažnai tai tik apgaulingas įspūdis. „Kelių grūdų duona – nėra tinkamiausias pasirinkimas, nes tai ne visagrūdis produktas“, – sako C. Motschwilleris. Atminkite, kad jei etiketėje nėra žodžio „visagrūdis“, vadinasi, negalite būti tikri, kad iš grūdų nepašalinta jokių vertingų elementų.

Visagrūdė kvietinė duona

Kviečio grūdą sudaro trys dalys: gemalas, endospermas ir luobelė. Norint pagaminti baltą duoną, reikia pašalinti endospermą ir luobelę, kuriose yra labai daug maistingųjų medžiagų. Visagrūdė kvietinė duona kepama iš miltų, kuriuose yra visos sudedamosios kviečio grūdo dalys.

Tačiau daugelis parduodamos visagrūdės kvietinės duonos rūšių kepama iš tokių miltų, kuriuos ruošiant kvietį sudarantys komponentai atskiriami vienas nuo kito, sumalami, o tada vėl sumaišomi.

Jie nėra malami kartu. Tai, kad grūdo branduolys nė vienu perdirbimo etapu nebuvo išskaidytas, nurodo užrašas „malta iš karto“ (angl. – „single-stream milled“). Deja, duonos etiketėse jį retai pamatysite. Tada patartina vadovautis nuoroda „rupaus malimo“ (angl. – „stone-ground“): paprastai tai reiškia, kad grūdo komponentai prieš malant nebuvo išskaidyti.

Visa tiesa apie duoną: kodėl privalu perskaityti etiketę
© A.Užkalnio nuotr.

Visagrūdė duona

Ji gaminama panašiai kaip visagrūdė kvietinė duona, tik be kviečių į ją taip pat dedama kitų rūšių grūdų, pavyzdžiui, miežių, rugių arba speltos. Paprastai parduodamos duonos (išskyrus tą, kurioje nėra glitimo) sudėtyje yra bent kiek kviečių, nors gali pavykti rasti ir vien iš rugių, speltos ar kt. iškeptos duonos.

Pasak C. Motschwillerio, visagrūdė duona yra pati sveikiausia, jei tik nekyla su jos virškinimu susijusių problemų. Atsižvelgiant į sveikos mitybos eksperto rekomendacijas, bent pusė suvartojamų grūdų turi būti gaunama iš visagrūdžių produktų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Užkalnis: picas lietuviai valgė jau nuo XIII amžiaus, o žemaičiai – dar seniau (49)

Nelabai kas Lietuvoje dedasi su itališku maistu. Nelabai kas. Kaune, pavyzdžiui, valgyti italų...

Universiteto profesorė pasisiūlė pavaduoti streikuojančius mokytojus – reakcija nustebino (147)

Prasidėjus ketvirtajai pedagogų streiko savaitei tėvai ėmė širsti ne tik ant šalies valdžios,...

Kaip vienas atsitiktinumas ir lemtingos 13 min. išgelbėjo Hitlerį ir pasmerkė visą pasaulį (262)

Daugelis lapkričio 9-ąją laiko lemtinga diena Vokietijai . Tačiau XX a. istorijos kryptį išties...

Darbą nuolatinio pavojaus sąlygomis valstybė vertina 500-700 eurų: net batus per didelius verčia nešioti (551)

48 dydžio batai vietoje reikalingų 46, sena suplyšusi uniforma, kurią reikia pačiam susisiūti,...

Gyvai / LKL rungtynės: „Nevėžis“ – „Žalgiris“ tiesioginė vaizdo transliacija

Pralaimėjimą Eurolygos rungtynėse Miunchene patyręs Kauno „Žalgiris“ (12-1) sekmadienio...

Gyvi po žeme: bunkerio anatomija (166)

Bunkeriuose užklupti susisprogdino, nusišovė ar buvo nužudyti tūkstančiai partizanų. Ir visgi...

Čempionų siaubas: pirmą minutę mušęs Slivka patiesė „Celtic“

Vykintas Slivka įspūdingu stiliumi atidarė savo įvarčių sąskaitą šio sezono Škotijos...

„Betsafe“-LKL čempionato rungtynės: „Juventus“ - „Lietkabelis“ (1)

„Betsafe“-LKL čempionato rungtynės: „Juventus“ - „Lietkabelis“. Tiesiogiai iš Utenos.

Iranietė Angelinos Jolie „antrininkė“ Sahar Tabar, siekdama būti panaši į Holivudo žvaigždę, pasiryžo dar vienai nosies operacijai jau pasidarė 50 operacijų (15)

20-metė socialinių tinklų žvaigždė išgarsėjo pareiškusi išgyvenusi 50 plastinių operacijų...

Pirmieji širdies sutrikimų simptomai: kardiologė patarė, kaip galima išvengti ankstyvos mirties (183)

Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje daugiausiai serga širdies ir kraujagyslių ligomis . Per...