Nors sutinkame, kad namie iškeptas kepaliukas – neprilygstamas gardėsis, perkame plastikinėse pakuotėse parduodamą suraikytą duoną, nes taip patogiau ir pigiau.
© Shutterstock nuotr.

Be to, tokia duona puikiai tinka norint išsikepti karštą sumuštinį su sūriu. Visgi vienos rūšies duona yra tikrai sveika ir maistinga, o kitos – tik apgaubta klaidinančia sveikuoliško maisto aura, rašo portalas foxnews.com.

Kvietinė duona

„Išgirdus „kvietinė duona“ kyla minčių ir apie dosnų duonos kepalą traškia plutele su puriu minkštimu iš vietinės kepyklėlės, ir apie griežtos formos, suraikytą, mažai kalorijų turinčią, iš perdirbtų produktų pagamintą ir konservantų pripumpuotą „duoną“. Paprastai epitetu „kvietinis“ apibūdinamas gaminys, iš kurio pašalinta dalis maistingųjų medžiagų. Nemažai tokių medžiagų vėliau pridedama, bet toks kepinys vis tiek neprilygsta visagrūdžiams produktams“, – sako už mitybą ir sveikatą Niujorko mieste atsakingas specialistas Carrie Motschwilleris.

Visa tiesa apie duoną: kodėl privalu perskaityti etiketę
© DELFI / Karolina Pansevič

Kelių grūdų duona

Pavadinimas, be abejo, leidžia manyti, kad produktas sveikas. Deja, dažnai tai tik apgaulingas įspūdis. „Kelių grūdų duona – nėra tinkamiausias pasirinkimas, nes tai ne visagrūdis produktas“, – sako C. Motschwilleris. Atminkite, kad jei etiketėje nėra žodžio „visagrūdis“, vadinasi, negalite būti tikri, kad iš grūdų nepašalinta jokių vertingų elementų.

Visagrūdė kvietinė duona

Kviečio grūdą sudaro trys dalys: gemalas, endospermas ir luobelė. Norint pagaminti baltą duoną, reikia pašalinti endospermą ir luobelę, kuriose yra labai daug maistingųjų medžiagų. Visagrūdė kvietinė duona kepama iš miltų, kuriuose yra visos sudedamosios kviečio grūdo dalys.

Tačiau daugelis parduodamos visagrūdės kvietinės duonos rūšių kepama iš tokių miltų, kuriuos ruošiant kvietį sudarantys komponentai atskiriami vienas nuo kito, sumalami, o tada vėl sumaišomi.

Jie nėra malami kartu. Tai, kad grūdo branduolys nė vienu perdirbimo etapu nebuvo išskaidytas, nurodo užrašas „malta iš karto“ (angl. – „single-stream milled“). Deja, duonos etiketėse jį retai pamatysite. Tada patartina vadovautis nuoroda „rupaus malimo“ (angl. – „stone-ground“): paprastai tai reiškia, kad grūdo komponentai prieš malant nebuvo išskaidyti.

Visa tiesa apie duoną: kodėl privalu perskaityti etiketę
© A.Užkalnio nuotr.

Visagrūdė duona

Ji gaminama panašiai kaip visagrūdė kvietinė duona, tik be kviečių į ją taip pat dedama kitų rūšių grūdų, pavyzdžiui, miežių, rugių arba speltos. Paprastai parduodamos duonos (išskyrus tą, kurioje nėra glitimo) sudėtyje yra bent kiek kviečių, nors gali pavykti rasti ir vien iš rugių, speltos ar kt. iškeptos duonos.

Pasak C. Motschwillerio, visagrūdė duona yra pati sveikiausia, jei tik nekyla su jos virškinimu susijusių problemų. Atsižvelgiant į sveikos mitybos eksperto rekomendacijas, bent pusė suvartojamų grūdų turi būti gaunama iš visagrūdžių produktų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: artėja nauja šilumos banga (6)

Ketvirtadienį Lietuvos orus lems stiprėjantis aukšto atmosferos slėgio sūkurys. Kaip naktį, taip...

Gydytoja papasakojo, kaip geriausia gydyti pūslelinę: tepalai ir pleistrai – praeityje (96)

Tikriausiai ir jūs esate vienas iš tų, kuris asmeniškai jau susipažino su pūsleline ( herpės...

Taline puikiais įvarčiais pažymėtame Supertaurės finale triumfavo „Atletico“ (28)

Istorinis futbolo vakaras Estijoje neprisvilo: trečiadienį vakare Taline UEFA Supertaurės finale...

Šiaudiniškius siaubiančio vyro bijo visas kaimas: jis lyg tiksinti bomba (226)

Dar prieš kelis metus Šiaudiniškiuose gyvenantis Julius Švedas buvo pavyzdingas šeimos žmogus,...

Pakvietė į vakarienę restorane – išėjo su pirkiniu už 2 tūkst. eurų (234)

Kaip manote, kiek gali kainuoti pagalvė? O dvi pagalvės ir antklodė? Žurnalistų pagalbos...

Neringos Venckienės tėvas ėmėsi veiksmų: šį kartą dėl anūkės (500)

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kalėjime kalinčios Neringos Venckienės tėvas kreipėsi į...

Sostinėje pareigūnai per Žolinių reidą ne tik baudė, bet ir teikė pirmąją pagalbą (8)

Trečiadienį, Žolinių dieną, pareigūnai Vilniuje vos spėjo suktis – baudė neblaivius,...

Į restoraną Vilniaus senamiestyje užsukusią moterį išgąsdino ne tik kvapas, bet ir vaizdas (28)

Restorane „Forto dvaras“, esančiame pačioje Vilniaus širdyje – Pilies gatvėje, su šeima...

Įsigijo naują telefono kortelę ir prasidėjo keisti skambučiai (76)

Įsivaizduokite, kad nusiperkate naują telefono SIM kortelę, dar net nespėjate naujuoju numeriu...

Per Žolinę gimęs Natalijos Bunkės sūnus atšventė 7-ąjį gimtadienį: šventėje dalyvavo ir Danielius Bunkus (145)

Šiandien dainininkės Natalijos Bunkės ir verslininko Danieliaus Bunkaus sūnus Kristupas atšventė...