Pasak Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio, naudotis elektroninėmis policijos paslaugomis tampa vis populiariau.

Policijos svetainė siūlo virš 30 elektroninių paslaugų, kurios sukurtos panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Juridinis asmuo, pavyzdžiui, verslo įmonė, gali portale gauti leidimą ginklo ar pirotechnikos laikymui, gabenimui per sieną, tiro, šaudyklos eksploatavimui ir panašias licencijavimo paslaugas.

Gyventojui portalas suteikia galimybę greitai pranešti apie nusikalstamą veiką, eismo įvykius ir kitus nusikaltimus, pateikti reikiamus dokumentus, pasirašant elektroniniu parašu, teikti prašymus dėl leidimų, susijusių su ginklais, pirotechnika ir asmens bei turto sauga.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas R. Matonis DELFI teigė, jog policijos paslaugomis internetu naudojasi vis daugiau žmonių – tai tikrai populiaru ir sutaupo laiko tiek gyventojui, tiek institucijai: norint parašyti pareiškimą ar prašymą kokiam nors leidimui nebereikia vykti į komisariatą, be to, informacija iš portalo iškart patenka į sistemą, o rašant komisariate ten dirbančiam žmogui dar reikia visa tai suvesti rankiniu būdu.

Kalbant apie patikimumą, R. Matonis teigia, kad portalas užtikrina saugumą: gyventojas, norėdamas gauti kokį nors leidimą, prisijungia prie savo duomenų bazės per elektroninę bankininkystę, pasirašo elektroniniu parašu, todėl suklastoti duomenis ar pasinaudoti kito žmogaus tapatybe pasislėpus už kompiuterio ekrano nepavyktų. O melagingų pranešimų būna tiek pat, kiek skambinant bendruoju pagalbos numeriu.

Didelis privalumas gyventojams, kurį pamini Policijos departamento atstovas, kad jei pranešimas internetu nėra anoniminis, žmogus gali stebėti, kaip sureaguota į jo pranešimą, kokių imtasi priemonių, kokie priimti sprendimai – matyti visą nagrinėjimo eigą ir gauti atgalinį ryšį internetu ar trumpąja SMS žinute.

Svarbiausia atkreipti dėmesį, kad tais atvejais, kai iškyla reali grėsmė sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir kai policija turi atvykti nedelsiant, būtina skambinti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112. Kitais atvejais, kai nėra skubos, į policiją kreiptis galima ir internetu. Norint pranešti apie įvykį elektroniniu paštu, reikia užpildyti struktūrizuotą formą ir išsiųsti ją policijai. Nors nėra būtina, bet jei jums įdomi pranešimo nagrinėjimo eiga, rekomenduojama taip pat pridėti dokumentą, pasirašytą el. parašu, kuris patvirtins jūsų asmens tapatybę ir dokumento turinio autentiškumą.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)