Didlaukio gatvės 54-tas namas, kuriame yra 18 butų, buvo pastatytas 1985 metais. Daugiabučio pirmininkė Nijolė Kutkienė pasakoja, kad gyventojai turėjo didelių problemų dėl šildymo. Name buvo įrengta eksperimentinė vieno mokslininko pasiūlyta šildymo sistema.

„Vienvamzdė šildymo sistema buvo įrengta gal dešimtyje Vilniaus namų, Baltupiuose buvo trys tokie namai. Eksperimentinė sistema buvo panaši į tą, kuri įrenginėjama dabar, kai kiekvienas butas turi šilumos apskaitos skaitliuką. Bet tų skaitliukų mums nepadarė, reguliuoti šilumos negalėjome. Šildymo sezono metu mokėdavome net po 5 litus (1,44 Eur) už kvadratinį metrą buto ploto, kai kiti mokėdavo apie 1,50 lito (0,43 Eur).

Pradėjome ieškoti teisybės ir nudžiugome, kai išgirdome apie renovacijos programą. Vilniuje prieš kurį laiką buvo daromi nemokami energiniai auditai. Gavę išvadas, nutarėme renovuoti namą“, - pasakoja N. Kutkienė.

Paaiškėjo, kad norint modernizuoti visą penkiaaukštį iš karto reikia investuoti 2 mln. litų. Gyventojai išsigando tokios sumos ir nutarė renovuotis keliais etapais.

Pirmiausia 15 cm polisterolo sluoksniu buvo apšiltintos daugiabučio sienos, langai pakeisti į plastikinius, įstiklinti balkonai. Buvo pakeisti rūsio langai, o keli iš jų užmūryti.

„Pirmasis renovacijos etapas mums būtų kainavęs 500 tūkst. litų, bet atėjo krizė, 2009 metais statybinės medžiagos ir darbai atpigo, tad mes sumokėjome tik 200 tūkst. litų. 50 proc. šios sumos kompensavo valstybė, o dar 15 proc. - Vilniaus savivaldybė. Tiesa, dėl krizės renovacija užtruko beveik dvejus metus, nes daug statybininkų pabėgo į užsienį.

Kai darbai galiausiai buvo baigti, labai džiaugėmės, nes už šildymą mokėjome mažiau, tačiau dėl to, kad nesusitvarkėme stogo, viršutinių aukštų gyventojų butuose buvo 18 laipsnių, o viduriniuose aukštuose – 25 laipsniai. Žodžiu, vieni kaito, kiti šalo. Nutarėme pradėti antrąjį namo modernizavimo etapą“, - prisimena pirmininkė.

Vilniečiai nutarė iš pagrindų pakeisti šildymo sistemą, atnaujinti stogą ir ant jo įsirengti saulės kolektorius. Butuose prie visų radiatorių buvo sumontuoti ventiliai su termostatais, kurie leidžia gyventojams individualiai reguliuoti šildymą kiekvienoje patalpoje. Kiekviename bute buvo įrengti skaitikliai individualiai šilumos apskaitai.

„Šį kartą gavome gerus rangovus, darbai buvo atlikti kokybiškai ir tik per tris mėnesius. Buvome labai patenkinti. Mūsų sąskaitos už šildymą, lyginant su kitu lygiai tokiu pat nerenovuotu namu, sumažėjo tris kartus. Pavyzdžiui, aš kiekvieną mėnesį už trijų kambarių 60 kvadratinių metrų ploto butą sutaupau po 250 litų (72 Eur).

Per šildymo sezoną sutaupiau 1000 litų (290 Eur), tiek man reikia sumokėti paskolos bankui už renovaciją.

Kitas dalykas – po kokybiškos renovacijos butų vertė smarkiai išaugo. Mano buto vertė išaugo beveik 100 proc. Prieš renovacija ta pati nekilnojamojo turto vertinimo įmonė mano butą įvertino 175 tūkst. litų (50 tūkst. Eur), o dabar vertina 300 tūkst. litų (87 tūkst. Eur). Mūsų name jau du butai buvo sėkmingai parduoti“, - sako N. Kutkienė.

Veinintelė problema, šiuo metu temdanti Didlaukio gatvės 54 namo gyventojų nuotaika, yra ginčai su „Vilniaus energija“ dėl saulės energijos apskaitos.

„Manau, kad greitai tai išspręsime. Jau įsirengėme skaitliuką, kuris skaičiuoja saulės energiją. Kiti namai, turintys saulės kolektorius ant stogo, labai jais džiaugiasi. Tikiuosi, kad ir mes greitai išspręsime šią problemą“, - optimistiškai nusiteikusi N. Kutkienė.