Kiek kitokia situacija yra šalies sanatorijose: klientams siūlomas meniu sudaromas remiantis geriausiomis mitybos rekomendacijomis, tad kartą pabuvęs sanatorijoje, kulinarinių idėjų tikrai gali parsivežti ir namo.

Vienos didžiausių šalies sanatorijų atstovas Edgaras Briedys teigė, kad sanatorijos meniu sudaromas atsižvelgiant į naujausias mitybos rekomendacijas.

Maistas sanatorijose yra sveikas it vaikų darželiuose ir atitinka pačius įvairiausius žmonių pomėgius. Tiesa, maisto meniu yra ypač informatyvus: jame pateikiama išsami patiekalų maistinė vertė.

Kviečiame akis paganyti po tai, ką valgo sanatorijoje apsistoję klientai.

Kalbėdama apie sanatorijų maistą dietologė Konstancija Barniškienė teigė, kad visi maisto patiekalai yra sudaromi dietologų, atsižvelgiant į dažnam žinomą mitybos piramidę. Kaip žinome, per dieną žmogaus suvartojamą maistą turi sudaryti: 50 procentų angliavandeniai, 15 – baltymai, likę – riebalai.

Pasak dietologės, sanatorijų maisto privalumas yra tas, kad čia atvykusieji gali rinktis iš labai plataus meniu. Prie populiariausių maisto produktų jie gali rasti ir kitokį - dietinį, kuris paruoštas kitaip: be riebalų, nekeptas, nėra pasūdytas.

Moteris pasakojo, kad žmonės gali rinktis: pavyzdžiui, panorėję valgyti sriubą jie gali rasti ir perlinių kruopų, ir rugštynių, kurios paprastai būna su atitinkamu riebalų kiekiu ir, greta jų, pastatyta bus viena iš trintų sriubų, kuri yra dietinė.

„Klientas pats nusprendžia, kiek jam valgyti, ir kaip valgyti, tačiau sanatorija yra ta vieta, kurioje  tarsi sufleruojama, pakuždama pasirinkti sveikesni maistą", šypsojosi dietologė.

Apsilankę sanatorijose keičia mitybą

Dietologės teigimu, sanatorijose yra galimybė pakoreguoti, pakeisti mitybą. Moteris pastebėjo, kad matydami informaciją apie produktus be druskos, riebalų, žmonėms kyla noras juos pabandyti, paragauti.

„Žmonėms, ypač vyrams nėra skanus maistas be druskos, pipirų ar riebalų, tačiau pavalgę kartą ar kitą būtent tokio patiekalo, jie jaučia pokytį, pagerėjusį virškinimą. Tad, būtent tai neretai lemia, kad grįžę namo jie keičia įpročius ir renkasi šiek tiek kitokį maistą, pavyzdžiui perlinių kruopų sriubą pakeičia trinta žuvies sriuba“, DELFI sakė pašnekovė.

Dietologė pasakojo, kad į sanatorijas atvyksta įvairių susirgimų turintys žmonės, dažnai  jie būna po operacijų, tad, priklausomai nuo to jiems yra skiriama dietologo konsultacija, per kurią sudaromas atskiras meniu. Pavyzdžiui, neseniai operaciją patyrusiam asmeniui niekada nebus pasiūlomas keptas maistas. To pasak pašnekovės griežtai negalima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją