Renovacijai koją kiša permainų baimė

Nors specialistai sutinka, kad dabartinės sąlygos daugiabučių renovacijai palankios, tačiau vis dar yra žmonių, kurie apie modernizaciją nieko nenori girdėti. DELFI domisi, kaip galima tai paaiškinti?

O. Lapino tokia situacija nė kiek nenustebino. Anot jo, renovacijai labiausiai priešinasi ta visuomenės dalis, kuri vengia ar netgi bijo bet kokių permainų. Tokiems žmonėms saugu tik tai, prie ko jie jau įprato. „O tai, kas nauja, tokio tipo asmenims gali asocijuotis su blogiu“, - sakė pašnekovas.

Ir čia pat jis pridėjo, kad dažniausiai naujų dalykų bijo vyresnio amžiaus žmonės, kurie yra žymiai konservatyvesni: „Garbaus amžiaus žmonės labiau orientuojasi į stabilumą ir į praeitį. Gerai yra tai, kaip buvo anksčiau. Kuo žmogus vyresnis, tuo jis konservatyvesnis. Manau, kad neigiamą požiūrį į renovaciją labiausiai lemia permainų baimė. Aišku, gali būti ir konkretesnė baimė: didesnių išlaidų, apgavystės baimė, nepasitikėjimas.“

Jaunimas senų kaimynų neįtikins

Visgi vyresnių žmonių nereikia nurašyti. Klaidingai mano galvojantys, kad jei daugiabutyje gyvena daug pensininkų – namo modernizacija pasmerkta. O. Lapinas įsitikinęs, kad su vyresniais žmonėmis taip pat galima susitarti. Tačiau reikia žinoti vieną gudrybę, leisiančią juos paveikti.

„Senų žmonių požiūrį galima pakeisti. Tačiau reikia sugebėti surasti bendrą kalbą. Visgi reikia žinoti, kad su vyresniais žmonėmis turi kalbėti jų bendraamžiai, kurie renovaciją jau atliko ir kuriems tai patiko. Tokie žmonės bus autoritetas. Bet negali būti taip, kad su vyresniais žmonėmis šiuo klausimu kalbėtų jaunas vadybininkas. Jam nepavyks įkalbėti. Tai turi būti pagyvenęs žmogus, kuris palaiko renovaciją ir kuris gali pasigirti sėkminga savo namo modernizacija. Tai labai svarbu, kadangi Lietuvoje didelį vaidmenį vaidina pažįstami. Jei ieškote darbininkų, pirmiausia tikrinsite ne reklamą, bet paklausite pažįstamų, ar žino gerų statybininkų. Tokia informacija žymiai labiau vertinama“, - patarė psichoterapeutas.
O. Lapinas
Garbaus amžiaus žmonės labiau orientuojasi į stabilumą ir į praeitį. Gerai yra tai, kaip buvo anksčiau. Kuo žmogus vyresnis, tuo jis konservatyvesnis. Manau, kad neigiamą požiūrį į renovaciją labiausiai lemia permainų baimė. Aišku, gali būti ir konkretesnė baimė: didesnių išlaidų, apgavystės baimė, nepasitikėjimas.

Vis dėlto, jo manymu, baimės atsikratyti nėra lengva. Kartą statybininkų ar valdininkų apgautam žmogui atgauti pasitikėjimo jausmą nėra paprasta. Toks žmogus labai ilgai turės perdėtą budrumą. „Tokia patirtis lieka labai ilgai. Tas pasikeitimas trunka dešimtmečius“, - pridėjo pašnekovas.

Vienas iš stabdžių – nepasitikėjimas valdžia

Kita vertus, specialisto nuomone, dalis gyventojų gali nepasitikėti ne renovacija, bet valdžios institucijomis, kurios siūlo modernizuoti namus: „Buvo įvairių valdžių ir įvairių apgavysčių, todėl žmonės ne viskuo pasitiki. Labai dažnai nepasitikima valdžia ir manoma, kad viskas, ką ji daro, yra blogai.“

Visgi negalima sakyti, kad renovacijos procesui nepritariantys žmonės yra nevalos. Jei jie gyventų nuosavame name, O. Lapino manymu, tokie žmonės galbūt modernizacijai pinigų negailėtų. „Daugiabučio atnaujinimui prieštaraujantys žmonės nebūtinai priešintųsi nuosavo namo atnaujinimui. Žmogus mano, kad tai yra grynai jo turtas, todėl namu jis gali rūpintis labiau. Be to, jis gali nepasitikėti valdžia, bet pilnai pasitikėti savimi. Kai kas laikosi tokios pozicijos: valdžia pasitikėti negalima, bet ką darau pats – verta pasitikėjimo. Tokiems žmonėms priimtina tai, kad savo namuose viską gali kontroliuoti patys, todėl nerimas mažesnis“, - tikino psichoterapeutas.

Visgi jis pridėjo, kad kai kuriuos žmones nuo renovacijos gali atgrasyti ir biurokratinis procesas. Nemaža dalis žmonių vengia prisiimti atsakomybę, todėl jie pritartų tik tokiu atveju, jei atsirastų veiklus žmogus, ant kurio gultų visa atsakomybė ir kuriam iššūkiai yra vienas malonumas. O ar tokių name yra, pasak pašnekovo, - laimės dalykas.

„Šiuo atveju labai svarbu energingas žmogus. Aplink jį buriasi kiti žmonės. Jei name tokio žmogaus nėra, tuomet nieko nebus. Čia yra laimės dalykas. Apskritai renovacijos pirmiausia griebiasi tie žmonės, kurie yra labai iniciatyvūs, kuriems nebaisu jokios kliūtys. Jie turi tikslą – yra strategai. Labai tikėtina, kad tuose namuose, kur priešinamasi renovacijai, dauguma gyventojų yra konservatyvūs. Tokiuose namuose tikriausiai nėra entuziastingų gyventojų“, - svarstė O. Lapinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)