Statybos ir remonto darbų ekspertai įspėja, kad atliekant buto atnaujinimą kaimynams žalos pridaroma pakankamai dažnai ir apsisaugoti, anot jų, nuo to praktiškai neįmanoma. Tokie incidentai gali lemti ne tik sugadintus santykius su laiptinės gyventojais, bet ir smarkiai išaugusią darbų kainą. Ypač jei dėl apmaudžios klaidos užliesite kaimynų butą.

Dažniausia nelaimė – buto užliejimas

Statybos ir remonto darbų ekspertas, projekto statyba24.lt vystytojas Vytautas Jančiauskas išskiria kelias vykdant remontą dažniausiai nutinkančias nelaimes: „Nuo drebėjimo remonto metu suskilinėja sienos, atšoka tinkas arba pažeidžiamos gipso konstrukcijos. Gręžiant sieną senos statybos pastatuose kartais užkliudomi nepažymėti planuose elektros kabeliai. To rezultatas gali būti ir visame name dingusi elektra. Gręžiant skyles grindyse taip pat yra galimybė pažeisti šildymo sistemos vamzdžius, kuriais teka vanduo.“

Tačiau, pasak pašnekovo, dažniausiai pasitaikanti žala kaimynams yra jų buto užliejimas.

„Tai dažniausiai nutinka dėl santechniko klaidos: keičiant vamzdžius neteisingai montuojamos dalys, todėl ant žemės pradeda varvėti vanduo. Jeigu darbininkas laiku nepastebi nuotėkio, po poros valandų kaimynų buto sienoms jau padaroma žala“, – sako V. Jančiauskas.

Senos statybos daugiabučiuose pavojingiau

Anot V. Jančiausko, į saugą didesnį dėmesį turėtų kreipti ir patys butus remontuojantys gyventojai. Tai esą ypač svarbu remontą atliekantiems senos statybos pastatuose. Dažniausiai tokiuose namuose, atkreipia dėmesį specialistas, vamzdynas būna pasenęs, todėl žemiau gyvenantys kaimynai užliejami dažniau.

„Senos statybos daugiabučiuose keičiant radiatorius nuo susidėvėjimo kartais tiesiog trūksta vamzdžiai. Kol vandens tekėjimas sustabdomas, praeina nemažai laiko“, – apie senos statybos namų bėdas kalba V. Jančiauskas.

Šios problemos, tikina jis, dažniausiai nebūna atnaujinant butus naujos statybos namuose. Tokiuose daugiabučiuose nelaimes esą dažniausiai lemia žmogiškasis faktorius.

Pašnekovas teigia, kad rimtesnių, pavyzdžiui, namo konstrukcijos pažeidimų, pasitaiko labai retai: „Taip, kartais pažeidžiamos ir namo perdangas laikančios sienos. Tačiau tokie atvejai – labai reti, mano praktikoje jų išvis nebuvo. Prieš griaunant nešančią sieną ruošiamas remonto projektas: stengiamasi viską padaryti taip, kad krūvis pasiskirstytų tolygiai.“

Paklaustas, kaip dažnai įvyksta nelaimės atnaujinamuose butuose, pašnekovas sako, kad tokie nutikimai jo darbo praktikoje pasitaiko bent keliskart per metus.

Verta apžiūrėti ir kaimynų butą

Prieš pradedant remontą V. Jančiauskas rekomenduoja imtis tam tikrų saugumo priemonių. Viena efektyviausių – išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie kaimynų būsto subtilybes.

„Prieš atlikdami remontą, visada apžiūrime kaimynystėje gyvenančių butą. Apžiūros metu įvertiname sienų bei lubų konstrukcijų tvirtumą, apžiūrime, ar nėra išgriautų sienų. Taip pat perduodame klientų kontaktus, kad kaimynai operatyviai praneštų, kai tik kažkas nutinka. Įvertinę situaciją pasirenkame atitinkamus įrankius, jei nėra išeities – kai kurių darbų net atsisakome“, – tikina remonto darbų specialistas.

Taip pat, anot pašnekovo, labai svarbu pasirinkti gerus meistrus, kurie paisys kaimynų ir atsižvelgs į jų buto konstrukcijų specifiką.

„Tačiau kai kurių dalykų numatyti negali net ir savo srities profesionalai“, – skuba pridėti V. Jančiauskas.

Klaida gali kainuoti ir dešimtis tūkstančių

Dažniausiai pasitaikanti žala kaimynams remonto metu yra jų turto užliejimas. Tokiais atvejais remontą atliekantiems gyventojams darbų suma gali išaugti nuo kelių šimtų iki dešimčių tūkstančių eurų.

„Užliejimo atveju nuostoliai gali būti kosminiai. Jeigu užliejamas prabangus butas – atlygintina žala gali siekti ir dešimtis tūkstančių. Bet jei užliejama nesmarkiai ir reikia tik perdažyti lubas ar sienas – suma paprastai svyruoja tarp 200 – 1000 eurų“, – patirtimi dalinasi ekspertas.

Ko geriau nedaryti patiems

21-erių metų patirtį turintis apdailos ir remonto darbų meistras Darius Urbė išskiria kitą rimtą grėsmę kaimynų turtui – demontavimo darbus. Pasak meistro, juos atlikdami savarankiškai gyventojai rizikuoja ne tik savo ir kaimynų turtu, bet ir gali pažeisti visą daugiabučio konstrukciją.

„Yra kažkiek žmonių, kurie demontavimo darbus atlieka patys, tačiau dauguma juos patiki specialistams. Jei darbai atliekami nesilaikant reikalavimų – atsiranda tam tikrų niuansų. Griaunant sienas būtina žinoti šio darbo specifiką: prieš griaunant sieną, ją reikia liaudiškai tariant „paremti“, įstatyti tam tikras sijas, čia daug pavojų“, – aiškina D. Urbė.

Jis nubrėžia ribą tarp buto atnaujinimo darbų, kuriuos galima atlikti savarankiškai, ir tų, kuriuos rekomenduotų patikėti savo srities profesionalams. Anot D. Urbės, apdailos darbus galima nesibaiminant atlikti ir savarankiškai, mat tam nebūtina įsigilinti į pastato konstrukcijų techninius niuansus. Tuo tarpu, pasak pašnekovo, pačiam reikėtų vengti atlikti elektros instaliacijos keitimo bei jau anksčiau aprašytus demontavimo darbus.

„Tam yra specialistai, turintys sertifikatus. Jie atlieka darbus, atitinkančius savo kompetencijas. Nepakankamai įsigilinus galima sugadinti ne tik savo, bet ir kaimynų turtą“, – tikina D. Urbė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)