Pasak A. Butkuvienės, liga per vieną dieną nepraeina – pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, reikėtų atidėti visus darbus ir bent jau tris dienas praleisti namuose.

– Kas laikoma peršalimu?

– Liaudiškai peršalimu vadinama ūmi virusinė respiratorinė infekcija (ŪRVI). Tai užkrečiama virusinė viršutinių kvėpavimo takų (nosies ir gerklės) infekcija. Peršalimas dažnai painiojamas su rimtesne liga – gripu, kuriam būdinga aukšta temperatūra, šaltkrėtis, kaulų ir raumenų skausmai. Todėl nereikėtų painioti šių ligų.

Peršalimas yra viena dažniausių ligų, kuria kiekvienas žmogus vidutiniškai serga kartą per metus. Kadangi tai virusinė liga, todėl vidutiniškai trunka 3-7 dienas. Kartais prisideda bakterinės komplikacijos – sinusitas, vidurinės ausies uždegimas. Pagrindiniai peršalimo simptomai šie: sloga, gerklės perštėjimas, kosulys, lydimi nedidelio karščiavimo.

– Kaip elgtis, jei supranti, kad peršalai? Nemažai tautiečių geria vaistus ir toliau eina į darbą.

– Reikia atkreipti dėmesį, kad pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, reikėtų atidėti visus darbus ir bent jau tris dienas praleisti namuose ir nevykti į darbą. Tai leis apsisaugoti nuo rimtesnių komplikacijų ir neužkrėsti kolegų. Tačiau keičiantis žmonių gyvensenai, sergantieji dažniausiai nesikreipia į šeimos gydytoją, toliau eina į darbą ir neretai atvyksta jau ligai įsibėgėjus. Tada norint pasveikti reikia ir daugiau laiko, ir didesnių išlaidų.

Dar kartą noriu pasakyti: liga per vieną dieną nepraeina.

– Kaip gydytis nuo peršalimo?

– Specifinio peršalimo gydymo nėra. Gydymas yra tik simptominis, palengvinantis ligos simptomus. Rekomenduojamas gausus skysčių vartojimas, lovos režimas, nosies higiena – plovimas hipertoniniais tirpalais.

Reikia paminėti, kad mikroorganizmai ir jų išskiriami toksinai sukelia organizmo intoksikaciją (apsinuodijimą – DELFI). Skysčiai padeda toksinus greičiau pašalinti iš organizmo, todėl labai svarbu tinkamas skysčių kiekis – kuo daugiau skysčių išgersime, tuo greičiau pasveiksime. Pirmoji ir teisingiausia pagalba peršalimo metu turėtų būti dažnas ir gausus šiltų, o ne karštų skysčių vartojimas. Tinka įvairios arbatos (aviečių, čiobrelių), mineralinis vanduo. Vienam kilogramui kūno svorio reikia ne mažiau kaip 30 mililitrų skysčio.

Sterilūs jūros vandens preparatai turi būti naudojami keletą kartų per dieną – jie padeda pašalinti infekuotą nosies sekretą. Taip pat jie tinka ir profilaktikai. Nors pastaruoju metu nosies lašai yra populiariausia pagalbai nuo slogos, su jais reikia elgtis atsargiai. Jų negalima lašinti ilgiau nei 5-7 dienas, kadangi po 7 dienų gali išsivystyti priklausomybė ir medikamentinė sloga. Tampa užburtas ratas – tik bėga nosis, tuoj tiesiam ranką purškalui.

– Dalis žmonių iškart griebiasi antibiotikų. Ar jie tinka gydantis nuo peršalimo?

– Labai stebiuosi žmonių požiūriu, kad antibiotikai išgydys. O juk tai virusinė infekcija ir antibiotikai efekto neduos, o tik dar labiau susilpnins imunitetą. Antibiotikai gali būti skiriami tik prisidėjus bakterijų sukeliamai infekcijai. Todėl nepulkite savarankiškai naudoti antibiotikų.

Kai kurie pacientai, vos tik pakilus temperatūrai, puola gerti ,,nereceptinius vaistus nuo peršalimo“.
Turėkite omenyje, kad daugumoje vaistų nuo peršalimo yra acetaminofeno (paracetamolio), kurio didelės dozės (4 gramai per dieną) sukelia kepenų pažeidimus. Todėl geriau išgerti tabletę paracetamolio, ibuprofeno. Mažindami karščiavimą, tesiekiantį 37,2 laipsnio, jūs ne tik neleidžiate savo imunitetui natūraliai kovoti su virusu – jūs dar ir apsunkinate ligos eigą.

Gerklės skausmui malšinti tinka skalavimas su druska, įvairios čiulpiamosios pastilės, uždegimą mažinantys purškiamieji vaistai. Purškiamieji vaistai pradeda veikti iš karto, kai tik patenka ant gleivinės. Geriausiai purškiamuosius skysčius vartoti po valgio ar prieš miegą, paskui mažiausiai pusę valandos patariama nevalgyti ir negerti.

Šlapias kosulys gydomas kosulį palengvinančiais preparatais. Puiki priemonė sausam kosuliui palengvinti – naminės inhaliacijos.

– Kaip jas reikėtų atlikti?

– Į puodą pripilkite vandens, užkaitinkite, bet neužvirinkite ir išjunkite. Tada palenkite galvą ties indu. Galvą laikykite palenktą ne arčiau kaip per 20 cm nuo indo – tai padės apsisaugoti nuo gleivinės nuplikymo garais. Užsidenkite rankšluosčiu, kad neliktų tarpo orui praeiti, užsimerkite ir kvėpuokite garais. Inhaliacija atliekama po valgio. Atkreipiu dėmesį, kad procedūra turi trukti ne ilgiau 10 minučių.

Po procedūros rekomenduojama vieną valandą nekalbėti, nevalgyti ir neiti į šaltą orą. Jei yra sloga, inhaliacijos metu kvėpuokite nosimi, o atsiradus kosuliui – įkvėpkite pro burną, sulaikykite kvėpavimą 2–3 sek. ir iškvėpkite pro nosį.

Galima pasiruošti liepų žiedų, čiobrelių, eukalipto nuovirą. Šaukštą smulkintų vaistinių augalų užpilkite viena stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 20–30 minučių pastovėti. Po to pripilkite vieną litrą karšto vandens ir kvėpuokite garus.

Į inhaliacijoms skirtą vandenį taip pat galite įberti druskos. Dviejuose litruose vandens ištirpinkite šaukštą jūros druskos.