aA
„Dzūkijoje žemės prastos, smėlynai. Suvalkijoje bagotos, jie gali užsiauginti javų. O čia – bulvės antra duona. Reikėdavo gausias šeimas sočiai ir pigiai pamaitinti, mėsos neužtekdavo“, – sako Regina Zabitienė ir toliau ant kopūsto lapo formuoja bulvinę dzūkišką bandą.

Dzūkiškų bandų medžioklė

Tikslas paragauti tikros dzūkiškos bandos atvedė į Radžiūnų kaime esančią sodybą „Dzūkijos dvaras“. Nukulniavus į vidų mus pasitinka edukaciniam bandos gaminimo procesui pasiruošusi Regina. Akį patraukia jos apranga. Ji iškart nukelia bent jau šimtmečiu atgal ir suprantame, kad priešais stovi tikra dzūkų gaspadinė.

„Šiandien jums parodysiu, kaip pasigaminti dzūkišką bandą“, – su šypsena veide pareiškia Regina ir greitai priduria, kad ji nėra kulinarė. Viską išmoko iš močiutės, o tokie edukaciniai užsiėmimai dzūkei yra hobis.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Anot jos, retam banda nepatinka. Bandą, pasak Reginos, mėgsta net japonai ir šrilankiečiai. Dažniausiai, pasakoja dzūkė, žmonės stebisi, kad tokį skanų patiekalą galima pagaminti iš bulvių.

Bulvės, grybai, uogos ir grikiai – štai kuo šimtmečiais gyveno dzūkai. Patiekalai iš bulvių itin pamėgti šiame krašte. „Verdame net bandeles iš bulvių tarkių: išvirus cepelinams lieka tirštas, krakmolingas vanduo. Jei liko tarkių, galima padaryti kukuliukus, įleisti juos į vandenį. Jie paverda ir tada kukuliukus reikia užpilti pienu ar grietinėle. Išeina dar vienas patiekalas“, – moko Regina.

Paruoškite vietos skrandyje

Bet dabar ne apie bandeles iš tarkių – grįžkime prie bandos. Kepant tikrą bandą svarbiausi du dalykai – kopūsto lapas ir pečius. „Dzūkai sako ne krosnis, o pečius. Močiutė kepdavo bandas arba savaitgaliais, arba laukdama svečių. Dzūkiškos bandos yra svečio pagerbimas. Man atrodo, kad toks paprotys ir šiandien dar išlikęs“, – tikina kulinarinio paveldo puoselėtoja.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Pasiteiravus, ar bandą galima išsikepti ir orkaitėje, moteris nuramina – taip, galima. Ir ji pati taip namuose kepa.

Tačiau, jei dar turite seną duonkepį pečių, banda gausis itin skani, sako Regina. „Kaip žinoti, kad pečius jau išsikūreno? Atidarome pečių, žarijas patraukiame į kraštus ir žiūrime, ar viršus ir šonai pečiaus balti. Jei balti, vadinasi, pečius išsikūrenęs. Dar galima įmesti ir skiautę laikraščio. Jei ji greit užsiliepsnoja, tai tada galima kepti. Bandos kepa valandą, pusantros. O kai kepa – aromatas nenusakomas“, – teigia pašnekovė.

Šį kvapą, tvirtina Regina, suteikia ne kas kitas, o kopūsto lapas. „Jis suteikia tokį gerą kvapą, kad visi kaime žino, kurioje sodyboj kepama banda. Senovėje nebūdavo žiemą kur nusipirkti šviežių kopūsto lapų, tad gaspadinės juos džiovindavo. Jų prisirinkti stengdavosi iki Žolinių. Buvo sakoma, kad iki rugpjūčio 15 dienos surinkti ir sudžiovinti lapai lengvai atšoka nuo bandos pado.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Kaip džiovinti? Nuskynus lapus, nupjovus storas gyslas, reikia padžiovinti lapus, pavartant, ant pievelės, ar kur kitur. Tada lapus nešdavo į daržinę, ant šieno, pavartydavo, kad nesupelytų. Kai lapai išdžiūdavo juos sudėdavo vieną ant kito ir uždėdavo ką nors sunkesnio, kad lapai būtų lygus. Tada ir banda graži“, – dzūkų gaspadinių paslaptį atskleidžia moteris.

Bandai kažkokių specialių, išskirtinių produktų nereikia, tačiau skrandyje vietos tikrai prireiks – patiekalas yra sotus. Tikslų reikalingų produktų sąrašą rasite straipsnio pabaigoje, o kepimo instrukcijas sužinosite peržiūrėję vaizdo įrašą viršuje.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Dzūkų tarmė: ne visos d virsta dz

Tačiau Dzūkija garsi ne tik savo bandomis. Tad kol banda kepa, susėdame pakalbėti apie Dzūkijos kraštą. „Dzūkai išsiskiria savo betarpiškumu, nuoširdumu. Jie niekada ilgai nepyks, nelaikys užantyje akmens. Dzūkai yra draugiški. Yra patarlė: dzūkui svečias į namus, tai Dievas į namus. Už stalo sodina, kuo turi vaišina, kad ir biednai gyvena“, – apie savo krašto vaišingumą pasakoja Regina.

„Mano močiutė kepdavo duoną. Būdavo dideli kepalai. Pamenu, kad duona keisdavosi su kaimynais. Kai kaimynams baigdavosi duona, močiutė skolindavo. O kaimynė, kai išsikepdavo savo kepalą, atnešdavo atgal skolą. Buvo kaimyniškas ryšys. Dabar žmonės susvetimėję“, – pamąsto moteris. Tačiau tokiam bendruomeniškumui įtakos turėjo, anot Reginos, ir tai, kad pečių iškūrenti užtrukdavo 4-5 valandas.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Taip šis kraštas turi ir išskirtinę tarmę, tačiau Regina juokdamasi sako, kad ne kiekviena d tampa dvigarsiu dz.

Dzūkai, pastebi Regina, išsiskiria ir savo garsiu šnekėjimui. Beveik visi dzūkai, tikina ji, dainuoja, groja. „Ne veltui Dzūkija dar vadinama Dainava“, – šypteli Regina ir priduria, kad pati gyventi be šokių ir dainų negalėtų.

„Esu technologė. Bet, matyt, mane Dievas vedė į kultūrą. Aš jau gražiame amžiuje ryžausi avantiūrai ir atėjau dirbti į kultūros sritį“, – pasakoja Regina. Moteris jau 12 metų dirba Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Kultūrinių renginių organizatore. Ji taip pat vadovauja folkloro ansambliui „Rūta“ ir liaudiškos muzikos kapelai „Ūdra“.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Stilizuoti tautiniai kostiumai arba: reikia kažką daryti

Anot jos, kultūros puoselėjimas, tokios edukacinės programos yra itin reikalingos ir moterį neramina jaunimo abejingumas. „Kalba ir liaudies dainos yra du perlai, kuriuos turime išsaugoti. Jei mūsų seneliai išsaugojo per šimtmečius, tai, manau, kad kažkaip turime ir mes susiimti. Kiekviena tauta įdomi kitiems savo savitumu, papročiais. Kol mes turėsime papročius – tol gyvensime", – sako Regina.

Prakalbus apie kultūrą, moters balsas iškart surimtėja. Regina tikina, kad vaikus reikėtų su etnokultūra supažindinti dar darželyje. Pasiteirauju Reginos, ką ji mano apie tautinius kostiumus, kuriuos, Ramūno Karbauskio iniciatyva, gavo darželinukai. „Sunku vertinti. Iš vienos pusės, tai neblogas sprendimas. Gal kažkiek suveikė čia ir politika. Žmonės mėgsta politiką neigti. Tačiau reikėtų atskirti, kas yra gerai ir kas yra blogai.

Tie kostiumai yra stilizuoti, man jie atrodo keistai. Bet, jei norime išsaugoti senovinius pavyzdžius, tai tada gal taip ir reikėtų daryti", – svarsto etnokultūros puoselėtoja.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Regina sukryžiuoja rankas ant krūtinės ir po kelių sekundžių pauzės sako: „Kai nuvažiuojame į Ameriką ir norime pamatyti indėnus, kur keliaujame? Jie rezervatuose. Ar mes norime išgirsti lietuviškas dainas ir išvysti papročius tik pas saviveiklininkus?"

Bet kultūrininkė nepraranda vilties. Anot jos, etnokultūra dar gyvuos. „Jaunimas išvažiuoja. Bet matau tendenciją: jie ten ieško savo šaknų, jie nori švęsti užsienyje lietuviškas šventes. Jie laukia Joninių, Užgavėnių, įkuria bendruomenes. Žmogus turi žinoti savo šaknis, o šaknys yra papročiai, maistas, šventės, dainos, šokiai", – tikina Regina. Po šių žodžių moteris atsistoja – bandos jau turėtų būti iškepusios.

Tiems, kurie mano, kad banda tai prašmatnus kugelis, Regina sako, kad banda nuo kūgelio skiriasi ne tik gaminimo procesu, bet ir skoniu.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas

Dzūkiškai bandai jums reikės:

  • Tarkuotų bulvių;
  • Šutytų bulviukių (virtų bulvių);
  • Svogūno;
  • Druskos pagal skonį.

Mirkalui:

  • Sviesto;
  • Grietinės;
  • Pieno;
  • Miltų.

Spirgučių užpilui:

  • Sūdytų lašinukų (tikras dzūkas, anot Reginos, valgo tik sūdytus lašinius);
  • Svogūno;
  • Grietinės.

Daryciniui:

  • Varškės;
  • Pieno arba grietinėlės;
  • Prieskonių (druskos, pipirų, krapų) pagal skonį.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Theresos May problema, vedanti į blogiausią scenarijų: ją išsprendus krizė baigtųsi akimirksniu (36)

Vienintelis būdas išsivaduoti iš krizės gniaužtų – sugebėti sutelkti parlamento daugumą,...

Už mažamečių operacijas gydytojai ėmė kyšius: galėjo ir neduoti, visus vaikus mylėjau kaip savo (582)

Nors kvėpavimo takų ligomis sergančius vaikus gydytojas turėjo operuoti nemokamai, tačiau...

Valentinas Mitė. Aikštinga kaip vaikas Britanija nesugeba nei likti, nei išeiti iš ES (3)

Didžioji Britanija visada norėjo kažkokių ypatingų sau sąlygų Europos Sąjungoje, kažkokių...

Penkeri metai po okupacijos: Krymas Rusijai kainavo nesuvokiamą sumą (913)

Praėjo pusė dešimtmečio nuo tada, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aneksavo Ukrainos...

Naujausi prezidentiniai reitingai: lyderių trejetuke vienas pakilo, kitas leidžiasi (551)

Prezidento rinkimų reitinguose smuktelėjo pirmaujančio Gitano Nausėdos populiarumas, o jo...

Kaip atrodys naujasis „Akropolis“ prie Vingio parko: planuojamas ir gyvenamasis rajonas, ir verslo zona (94)

Šalia Vingio parko , Neries pakrantės ir vienos iš judriausių mieste Geležinio Vilko gatvės 14...

25 kilogramų atsikračiusi Donalda Meiželytė papasakojo, kokie trys dalykai padėjo sulieknėti: sportuoti jau negaliu (21)

Žinoma televizijos laidų vedėja ir visuomenės veikėja Donalda Meiželytė puikiai žino, ką...

Tarp 20 nesveikiausių pasaulio valstybių – Lietuva: dvi pagrindinės priežastys, kodėl taip sergame (6)

Po neseniai atlikto pasaulinio sveikatos lygio įvertinimo paaiškėjo, kurios šalys išsiskiria...

Nėštumo požymiai, kuriuos mažai kas žino: kuo čia dėti košmarai ir blizgantys plaukai?

Regis, kad pagrindinius nėštumo simptomus žino kiekviena moteris, tačiau be klasikinių yra ir...

Partinių reitingų švytuoklė vėl pakėlė „valstiečius“ (157)

Kovą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tapo populiariausia partija, o Tėvynės...