Lietuvos kelių direkcijos pirminiais duomenimis, vien per šių metų lapkričio mėnesį eismo įvykių metu žuvo 5 pėstieji. Visi jie žuvo tamsoje, o tai, anot specialistų, tik patvirtina atšvaitų būtinybę keliaujant tamsiu paros metu.

Kelių eismo taisyklėse (KET) numatoma, kad pėstiesiems, dviratininkams ir vadeliotojams segėti atšvaitus, dėvėti liemenes arba drabužius su šviesą atspindinčiais elementais yra privaloma. Policija atkreipia dėmesį, kad ši taisyklė ne rekomenduojamojo pobūdžio, o už jos nesilaikymą gali būti skiriama bauda nuo dvidešimt trijų iki keturiasdešimties eurų.

Kad pėstieji ranka numoja į atšvaitus rodo ir 2014 metų skaudi statistika - net 70 procentų pėsčiųjų žuvo tamsiuoju paros metu. Pastebima, kad bene pagrindine tragedijų priežastimi tapo atšvaito ar kitų šviesą atspindinčių priemonių neturėjimas.

Nors kasmet tiek Lietuvos automobilių kelių direkcija, tiek kelių policija akcentuoja, kad atšvaitai gali padėti išvengti žūčių keliuose, lietuviai apsiginkluoti šviesą atspindinčiomis priemonėmis neskuba esą jie nedera prie aprangos, atrodo negražiai.

Siekiant atšvaitus padaryti patrauklesnius, keli verslininkai netgi ėmėsi kurti madingus, gražiai prie rūbų derančius atšvaitus, tačiau net tokie sprendimai tamsuoju paros metu vaikščiojančių „vaiduoklių“ nežavi.

Be to, dažnas pėsčiasis vis dar nežino, kaip ir kur reikia segtis atšvaitus. Štai moterys dažnai juos prisisega ant rankinės, kurią uždengia ranka, todėl atšvaitas nebeatlieka savo funkcijos. Taip pat yra nežinančių, jog atšvaitus reikia segti dešinėje kūno pusėje, kad einant prieš automobilių judėjimo kryptį atšvaitas galėtų būti apšviestas, o pėsčiasis kuo greičiau pastebėtas.

DELFI primena, kad juostinis atšvaitas dedamas ant dešinės rankos drabužių rankovės, virš riešo. Ir ant dešinės kojos, žemiau kelio. Prikabinamas atšvaitas segamas prie drabužių dešinėje pusėje, kad švytuotų žmogaus kelių aukštyje.

Tiesa, ekspertai pastebi, kad ypač atsakingai šviesą atspindinčias priemones reikėtų dėvėti užmiesčio keliuose. Anksčiau DELFI atliktas eksperimentas parodė, kad tokiame kelyje net atšvaitas per mažai matoma priemonė, o rinktis derėtų žibintuvėlį ar šviesą atspindinčią liemenę – šias priemones vairuotojai pamato iš kur kas toliau.

Siekiant priminti gyventojams, kaip teisingai nešioti atšvaitus, o neturinčius jų – įsigyti, Lietuvos kelių direkcija lapkričio 11 dieną skelbia „Atšvaitų diena“. Ši iniciatyva vykdoma nuo 2014 metų.
Skelbiama, kad šią dieną atšvaitų ir kitų priemonių su šviesą atspindinčiais elementais neatlygintinai bus galima įsigyti Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo saugumo skyriuje, 212 kab. (J. Basanavičiaus g. 36, Vilnius).

Kitas vietas, kur Lietuvoje bus nemokamai dalinamos šviesą atspindinčios priemonės galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)