Atsako aromaterapeutė dr. Rūta Aldonytė

Jaunystės (o ir kitiems panašiems) spuogams mažinti tiks antibakterinio poveikio eteriniai aliejai: arbatmedžių, imbierinių citrinžolių (palmarozų), levandinų ir kiti saugūs, maloniai kvepiantys, daug alkoholių turintys aliejai. Bet labai svarbu šiek tiek įsikišti ir į riebalų gamybą, pagerinti sekreto išsivalymą iš porų. Tam tinka mėtinių eukaliptų ar net ketoniškas rozmarinų (verbenono ar kamparo) eterinis aliejus.

Eterinius aliejus vartoti reikia atskiestus, kelis kartus per dieną (rytais ir vakarais), ant drėgno veido. Antibakteriniai eteriniai aliejai – jau minėti arbatmedžių, palmarozų, levandinų, – gali būti naudojami ir neskiesti, po labai nedaug, ant pačių raudonų pakilusių spuogų. Po labai švelnaus prausimo (be muilo, be trynimo) drėgnas veidas švelniai masažuojant patepamas 1–2 proc. mėtinių eukaliptų eteriniu aliejumi, skiestu lengvame baziniame aliejuje (simondsijų ar lazdyno riešutų) – t.y. trys lašai eterinio aliejaus įlašinami į arbatinį šaukštelį bazinio aliejaus. Jei yra paraudimų ir gumbelių – ant jų piršto galiuku tepama neskiesto palmarozų ar kt. eterinio aliejaus du kartus ar daugiau kartų per dieną.

Spuoguotos veido odos svarbu nemuilinti (tik labai prireikus), netrinti, nenaudoti dekoratyvinės kosmetikos. Be to, svarbūs ir gyvenimo būdo bei dietos pokyčiai.