Rizika didelė – daugelis vasarnamių šaltuoju metų laiku stovi nieko nelankomi ir laukia pirmųjų pavasario saulės spindulių. Ištuštėję sodybos – vilioja ir nusikaltėlius. Beto, dažnai sunku išvengti ir kitų problemų – sprogusių vamzdžių ir dėl to užpiltų patalpų, padegimų, vandalų.

Kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

Vasarnamių apsauga nėra tokia paprasta užduotis. Atrodo, nėra prasmės investuoti į duris, juk vagys gali įlipt per langus. Pašalinių dėmesį atkreipti gana sudėtinga dar ir dėl to, kad šaltuoju metų laiku kaimynai taip pat rečiau lankosi vasarnamiuose. Signalizacija dažnai irgi nėra palankiausias sprendimas – įsilaužimo atveju apsaugos tarnybos atvažiuos po keliolikos minučių – juk dauguma vasarnamių yra užmiestyje. Tokiu atveju, signalizacija sunkiai padės apsisaugoti nuo žaibiškų vagysčių.

Bendrovės ,,Plieninis skydas” komercijos direktorius Markas Vyšniauskas pritaria, jog vasarnamyje statyti labai saugias ir brangias duris nėra didelės prasmės. Pašnekovo nuomone, 100% apsaugos vasarnamiuose nėra, tad turbūt naudingiausia būtų sodybą ir joje esantį turtą apdrausti. ,,Kadangi vasarnamiuose nėra laikomi jums labai brangūs ir nepakeičiami daiktai, tokie kaip dokumentai, įvairios vertybės, kurios jums turi ne tik materialinę vertę, tad siekiant apsaugoti savo turtą, turbūt geriausia išeitis būtų jį apdrausti”, - sako M. Vyšniauskas.

Vasarnamių draudimas – didelė rizika draudimo bendrovėms

Tačiau toks sprendimas dažnai tampa sunkia užduotimi. Ne visos draudimo bendrovės yra linkę drausti vasarnamius dėl padidintos rizikos faktoriaus arba toks draudimas jums gali brangiai kainuoti. Jeigu vasarnamio vertė yra nemaža, tuomet apdrausti jį gali būti lengviau, visgi, sodo namelių tipo vasarnamių drausti nenorima.

Draudimo bendrovės ,,If” privataus turto produkto vadovas Tomas Sinkevičius teigia, jog vyrauja bendra tendencija – ne nuolat gyvenami pastatai ar sodo nameliai Lietuvoje apskritai nėra populiarūs draudimo objektai.

,,Paprastai tokie objektai draudžiami, kai yra įsigijami, gavus paskolą iš banko, nes tuomet jų draudimas tampa būtinu. Aktyvesnis sodybų ir vasarnamių draudimas buvo fiksuojamas 2007 – 2009 metais, vadinamojo nekilnojamojo turto bumo metu. Dabar užklausų dėl vasarnamių draudimo dažniausiai sulaukiame iš prabangių sodybų savininkų, kurie nori maksimaliai pasirūpinti savo turto saugumu”, - atkreipia dėmesį Tomas Sinkevičius.

Pašnekovas sako, jog vasarnamių draudimas yra padidintos rizikos. Ypač, jeigu būstas yra ne nuolat gyvenamas, jeigu vasarnamis stovi ne gyvenamoje vietovėje, o vienkiemyje, rizika, iš tiesų, laikoma didesne. Rizika sumažėja, jeigu sodyba yra gyvenvietėje arba joje yra sumontuota apsaugos sistema, įspėjanti saugos bendrovę apie įsilaužimą ir gaisrą.

Apdairumas padės sumažinti riziką

Vasarnamio apsauga derėtų pasirūpinti dar šiltuoju metų laiku – kaip sakoma, ,,ruošk roges vasarą”. Geras sprendimas būtų ant langų uždėti apsaugines žaliuzes, pasirūpinti, kad vagys lengvai neišlaužtų durų spynos, o vasarą saugoti sodybos raktus – jums raktus pametus, ilgapirščiams net nereikės jėga brautis į būstą, tarsi patys atrakinsite jiems duris.

Nepalikite sodybose, sodo nameliuose vertingų daiktų, dokumentų, technikos – tokiu atveju, vagims papraščiausiai nebus, ką imti. Būdami atsakingi ir apdairūs – didesnių nuostolių išvengsite.