Mitybos specialistai teigia, kad dažnai gyventojų požiūris į mitybą pasikeičia būtent artėjant vasaros sezonui, ne tik dėl to, kad dauguma pradeda galvoti apie savo per žiemą suapvalėjusias formas, bet ir todėl, kad kaitinant saulei natūraliai norisi valgyti lengvesnį maistą.

Vis dėlto, lietuvių įpročius atšilus orams lemia ne tik noras sulieknėti ar nepersivalgyti, bet ir prasidėjęs kepsnių sezonas. Pasikeitusius pirkėjų įpročius stebi ir prekybininkai - į savo krepšelius atšilus orams žmonės krauna kitokius maisto produktus nei žiemą.

Neseniai prekybos tinklas „Maxima“ išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad atšilus orams, parduotuvėse per dieną vidutiniškai parduodamos 6 tonos šviežios mėsos šašlykų – tai šešis kartus daugiau nei šaltuoju metų laikotarpiu. Kepamų rūkytų dešrelių pardavimai šokteli du kartus – per dieną jų parduodama vidutiniškai 4,5 tonos. Atšilus orams per dieną vidutiniškai parduodama ir 140 vnt. kepimo anglių pakuočių, kai žiemą šis skaičius siekia vos 25 vnt.

Prekybos tinklo duomenimis, kitos „sezoninės“ maisto prekės, kurių pardavimai labai priklauso nuo oro sąlygų, yra ledai, įvairūs užkandžiai, gaivieji gėrimai ir alus, kurių pardavimai termometro stulpeliui perkopus 20 laipsnių padalą išauga nuo kelių iki keliolikos kartų.

Pirkėjai vis dažniau į krepšelius deda ir sezoninių vaisių bei daržovių, nuo jų neatsilieka ir švieži sūriai, kurių pardavimai vasarą išauga net 60 proc.

Tokius vartojimo pokyčius iš dalies patvirtina ir neseniai atliktas pasaulinis mitybos įpročių tyrimas, kuris parodė, kad net ir susimąstę apie savo mitybą dažniausiai žmonės mieliau renkasi laikytis sveikos mitybos taisyklių, nei badauti ar laikytis griežtų dietų. Net 94 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių pasakė, jog prižiūrėdami savo figūrą ir sveikatą jie nesilaiko jokių specialių dietų, tačiau kasdien renkasi subalansuotą ir sveiką mitybą, į savo racioną įtraukia daugiau vaisių bei daržovių.

Vis dėlto, mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad nors mitybos įpročiai vasarą ir pakinta į gerąją pusę, jų nereikėtų atsisakyti ir šaltuoju žiemos sezonu.

Anot specialistų, galvojant apie savo mitybą, joje turėtų likti viskas, ką esame įpratę valgyti, tiesiog skirtingomis dalimis. Nesveikų ir maistiškai nevertingų produktų reikėtų vengti ir itin sumažinti jų kiekį, tačiau neatsisakyti visiškai. Taip psichologiškai liekame labiau patenkinti savo mityba ir sumažėja noras viską mesti ir grįžti prie senų nesveikų įpročių.

Šios taisyklės, pastebi specialistai, derėtų laikytis ir pradėjus kepsnių sezoną - tokių iškylų, jų teigimu, atsisakyti tikrai neverta,tačiau apsiperkant piknikui patariama atsisakyti angliavandenių turinčio maisto, valgyti tik daržoves ir baltyminį maistą – mėsą, žuvį. Užkandžiams labiausiai tinka varškė, sūris.

Paprasčiausi iškylų valgiai gali būti varškė, sumaišyta su žolelėmis ar į salotos lapą suvyniota sūdyta lašiša. Ant stalo taip pat patariama patiekiti kuo daugiau natūralių, paprastų daržovių – morkų, agurkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją