aA
Svarbiausia mityboje laikytis trijų principų. Pirmasis – įvertinti, ką valgau, antrasis – kontroliuoti, kiek valgau, ir trečiasis – atkreipti dėmesį, kaip valgau. Šiuos principus išskiria sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė. Žiniomis apie šeimos sveikatai palankų maistą ir vasaros sezonui tinkamais receptais ji pasidalijo su renginio „Rask laiko sau“ dalyvėmis Raudondvaryje.
Raminta Bogušienė renginyje
© LSDP.lt nuotr.

R. Bogušienės išskiriamos sveikatai palankaus maisto taisyklės šeimai

1. Valgome sezonines šviežias daržoves, vaisius, uogas, žalumynus. Tai padeda aprūpinti organizmą vitaminais, reikalingomis mineralinėmis medžiagomis bei skaidulomis, palaiko gerą virškinimo sistemos darbą.

2. Ribojame pridėtinio cukraus, druskos ir riebalų kiekį, renkamės daugiau skaidulinių medžiagų turinčius produktus. Tai padės organizmui gauti maisto, kuris suteiks energijos, žvalumo, neapsunkins virškinimo bei padės išvengti antsvorio.

3. Nevartojame menkaverčio maisto. Menkaverčiam maistui priskiriami konditeriniai gaminiai, pagaminti iš rafinuotų kvietinių miltų ir cukraus, naudojant hidrintus riebalus. Taip pat įvairūs spraginti, gruzdinti gaminiai, traškučiai, daug pridėtinio cukraus turintys gaivieji gėrimai. Ne išimtis ir greitai paruošiamas maistas, kuriame gausu maisto priedų, rafinuotų riebalų, druskos, cukraus, mažai skaidulinių medžiagų. Prie menkaverčio maisto prisiskiriame ir rūkytus, sūdytus, konservuotus mėsos ir žuvies gaminius.

4. Gyvūninės kilmės produktai sudaro ne daugiau nei 20 proc. maisto raciono. Ši proporcija yra pagrįsta moksliškai, ją rekomenduoja pažangiausi pasaulio mitybos specialistai. Įrodyta, kad gyvūninės kilmės baltymų perdozavimas susijęs su šių laikų pagrindinių ligų atsiradimu. Įprastus patiekalus „mėsa su…”, keičiame į „daržovės su…”, „kruopos su…”.

5. Išsaugome produktų maistines savybes. Išsirinkus sveikatai palankius maisto produktus, iš jų gaminant patiekalus, reikia išsaugoti jų maistinę vertę, gaminant tausojančiu būdu. Maistą valgome šviežiai pagamintą, neperverdame, neperkaitiname, pasikliaujame laiko patikrintais kiekvieno produkto panaudojimo principais.

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© LSDP.lt nuotr.

6. Saikingai valgome ir sveikatai palankų maistą. Tikrai verta laikytis seno gero patarimo baigti valgyti ne visiškai pasisotinus, o šiek tiek alkaniems. Kai kas šį pasisotinimo laipsnį įvardija kaip 80 proc. Tiesa yra ta, kad sotumo jausmas ateina kiek vėliau nei baigus valgyti – tada, kai organizmas įsisavina tam tikras maisto medžiagas.

7. Valgome tik prie stalo. Tai padeda skirti tinkamą dėmesį valgymui ir išvengti gausių užkandžiavimų, kurių metu prisivalgome menkaverčių produktų bei prarandame apetitą turiningam maistui.

8. Valgome reguliariai. Pagrindiniai valgymai turėtų būti išdėstyti kas 2,5–3,5 val. Tai atitinka mūsų virškinimo sistemos savybes bei ritmą.

9. Valgome lėtai. Valgydami lėtai, geriau sukramtome maistą, geriau pajuntame jo skonį, greičiau pasisotiname. Tai padeda gauti maksimalią naudą iš to, ką valgome. Skanus maistas ne tik kelia geras emocijas, bet ir padeda išsiskirti seilėms bei skrandžio sultims, o tai reiškia, kad skanų maistą mūsų organizmas suvirškina ir įsisavina geriau.

10. Maistą gerai sukramtome. Geras kramtymas – svarbi tinkamo virškinimo sudedamoji dalis.

11. Mėgaujamės maistu. Tie, kurie mėgaujasi maistu, retai kada skundžiasi virškinimo problemomis. Mėgaujantis sunkiau persivalgyti – persivalgo dažniausiai tie, kurie įpratę paskubomis ryti maistą, dažniausiai net nespėdami pajusti jo skonio subtilybių.

Sveikatai palanki mityba
Sveikatai palanki mityba
© LSDP.lt nuotr.

12. Stebime save, koks maistas mūsų sveikatai palankus. Jei stebėsime save, dažniausiai ir be specialių brangių testų galėsime atskirti, koks maistas teigiamai veikia mūsų sveikatą: jaučiamės žvalūs ar apsnūstame, virškinimo sistema veikia be priekaištų, ar jaučiame sunkumą skrandyje, pučia pilvą ar pan.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Išaušo istorinio vizito diena: kuo Pranciškus skiriasi nuo pirmtakų (24)

Nusistovėję stereotipai esą popiežius, jų aplinką supa didžiulė prabanga.

Po kelionės keltu – lietuvės perspėjimas: nepasitikrinę prarasite nemažai pinigų (46)

Naują būdą keliauti atradusi vilnietė Justina pasijautė išleidusi daugiau nei turėjo. Pasak...

Orai: temperatūra per parą kris 10 laipsnių kiekvieną dieną šals vis labiau (18)

Labai šiltas dienas keis lietingos ir vėsios. Rugsėjo 22 dieną termometrai rodys 10 laipsnių...

Vilniaus centre „pabiro plytos“: neklusnius vairuotojus tramdė net policijos švyturėliais (21)

Artėjant šeštadieniniam popiežiaus Pranciškaus vizitui Vilniuje, pagrindinėse sostinės...

Pasipiktino prabangiais modeliais su „vardiniais“ elektromobilių numeriais, bet „Regitra“ atrado kitą bėdą (171)

Prabangūs BMW, „ Audi “, „Porsche“ su elektromobiliams skirtais valstybinio numerio...

Jauna šeima: kaip pasiruošti susitikimui su popiežiumi (295)

Į susitikimus su rugsėjo 22–23 dienomis Lietuvoje viešėsiančiu popiežiumi Pranciškumi...

Moterų siaubas Klaipėdoje: mieste siautėja ginkluotas užpuolikas (105)

Po moters, šeštadienį vežimėlyje stūmusios vaiką, kraupios akistatos su užpuoliku Klaipėdos...

Nuslėptas dokumentas parodė tikrąjį rusų sukčiavimo mastą: JAV trūko kantrybė (179)

Jungtinių Tautų ekspertų grupės parengtoje ataskaitoje konstatuojama, kad Šiaurės Korėja...

Tragišką kūdikio pagrobimo istoriją lig šiol gaubia daug paslapčių (7)

Nors įtariamasis buvo identifikuotas, teisiamas ir pripažintas kaltu, vėliau jam įvykdyta mirties...

Naujausias Kepenio užmojis – tam nepritaria net medikai (263)

Alternatyvia Lietuvoje laikoma ajurvedos medicina randa kelią į Lietuvos Seimą. Parlamentaras...