R. Bogušienės išskiriamos sveikatai palankaus maisto taisyklės šeimai

1. Valgome sezonines šviežias daržoves, vaisius, uogas, žalumynus. Tai padeda aprūpinti organizmą vitaminais, reikalingomis mineralinėmis medžiagomis bei skaidulomis, palaiko gerą virškinimo sistemos darbą.

2. Ribojame pridėtinio cukraus, druskos ir riebalų kiekį, renkamės daugiau skaidulinių medžiagų turinčius produktus. Tai padės organizmui gauti maisto, kuris suteiks energijos, žvalumo, neapsunkins virškinimo bei padės išvengti antsvorio.

3. Nevartojame menkaverčio maisto. Menkaverčiam maistui priskiriami konditeriniai gaminiai, pagaminti iš rafinuotų kvietinių miltų ir cukraus, naudojant hidrintus riebalus. Taip pat įvairūs spraginti, gruzdinti gaminiai, traškučiai, daug pridėtinio cukraus turintys gaivieji gėrimai. Ne išimtis ir greitai paruošiamas maistas, kuriame gausu maisto priedų, rafinuotų riebalų, druskos, cukraus, mažai skaidulinių medžiagų. Prie menkaverčio maisto prisiskiriame ir rūkytus, sūdytus, konservuotus mėsos ir žuvies gaminius.

4. Gyvūninės kilmės produktai sudaro ne daugiau nei 20 proc. maisto raciono. Ši proporcija yra pagrįsta moksliškai, ją rekomenduoja pažangiausi pasaulio mitybos specialistai. Įrodyta, kad gyvūninės kilmės baltymų perdozavimas susijęs su šių laikų pagrindinių ligų atsiradimu. Įprastus patiekalus „mėsa su…”, keičiame į „daržovės su…”, „kruopos su…”.

5. Išsaugome produktų maistines savybes. Išsirinkus sveikatai palankius maisto produktus, iš jų gaminant patiekalus, reikia išsaugoti jų maistinę vertę, gaminant tausojančiu būdu. Maistą valgome šviežiai pagamintą, neperverdame, neperkaitiname, pasikliaujame laiko patikrintais kiekvieno produkto panaudojimo principais.

Raminta Bogušienė

6. Saikingai valgome ir sveikatai palankų maistą. Tikrai verta laikytis seno gero patarimo baigti valgyti ne visiškai pasisotinus, o šiek tiek alkaniems. Kai kas šį pasisotinimo laipsnį įvardija kaip 80 proc. Tiesa yra ta, kad sotumo jausmas ateina kiek vėliau nei baigus valgyti – tada, kai organizmas įsisavina tam tikras maisto medžiagas.

7. Valgome tik prie stalo. Tai padeda skirti tinkamą dėmesį valgymui ir išvengti gausių užkandžiavimų, kurių metu prisivalgome menkaverčių produktų bei prarandame apetitą turiningam maistui.

8. Valgome reguliariai. Pagrindiniai valgymai turėtų būti išdėstyti kas 2,5–3,5 val. Tai atitinka mūsų virškinimo sistemos savybes bei ritmą.

9. Valgome lėtai. Valgydami lėtai, geriau sukramtome maistą, geriau pajuntame jo skonį, greičiau pasisotiname. Tai padeda gauti maksimalią naudą iš to, ką valgome. Skanus maistas ne tik kelia geras emocijas, bet ir padeda išsiskirti seilėms bei skrandžio sultims, o tai reiškia, kad skanų maistą mūsų organizmas suvirškina ir įsisavina geriau.

10. Maistą gerai sukramtome. Geras kramtymas – svarbi tinkamo virškinimo sudedamoji dalis.

11. Mėgaujamės maistu. Tie, kurie mėgaujasi maistu, retai kada skundžiasi virškinimo problemomis. Mėgaujantis sunkiau persivalgyti – persivalgo dažniausiai tie, kurie įpratę paskubomis ryti maistą, dažniausiai net nespėdami pajusti jo skonio subtilybių.

Sveikatai palanki mityba

12. Stebime save, koks maistas mūsų sveikatai palankus. Jei stebėsime save, dažniausiai ir be specialių brangių testų galėsime atskirti, koks maistas teigiamai veikia mūsų sveikatą: jaučiamės žvalūs ar apsnūstame, virškinimo sistema veikia be priekaištų, ar jaučiame sunkumą skrandyje, pučia pilvą ar pan.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1