Kasmet internete plinta keli ar net keliolika vaizdo įrašų, kuriuose matomi nepavykę ekstremalūs triukai. Keli jų – kelia šypseną, tačiau kai kurie, panašu, tapo rimtų traumų priežastimis: pradedant kelių ir alkūnių nubrozdinimais, baigiant atvirais lūžiais ar galvos traumomis.

Šuolis parašiutu vos nesibaigė mirtimi

Tiesa, vaizdo įrašuose dažniausiai užfiksuoti neapgalvoti dviratininkų, snieglentininkų, motociklininkų ar vandens pramogų mėgėjų triukai. Tuo tarpu nepavykusių alpinistų, parašiutininkų ar lakūnų nelaimių talpinama mažiau, tačiau klaidos šiose veiklose gali būti dar skaudesnės, o neapgalvoti judesiai – kainuoti gyvybę. Taip vos nenutiko 2012 metais Kalifornijoje, kai 80 metų senolė susiruošė pirmą kartą iššokti parašiutu kartu su instruktoriumi.

Atėjus laikui šokti, ji staiga persigalvojo ir desperatiškai įsikabino į lėktuvo duris. Instruktorius ją stumtelėjo ir pensininkė pavojingai pakibo ant diržų.

Moteris kabėjo ant atsilaisvinusių diržų pririšta prie instruktoriaus, o jiedu krito žemyn 201 km/h greičiu.

Nufilmuota, kaip moteris iš paskutiniųjų kabinasi į atsilaisvinusius diržus, vėjas kedena pasikėlusią striukę ir net matosi jos nugara.

Kitu parašiutu šokęs operatorius puolė padėti instruktoriui ir į paniką puolusiai jo garbaus amžiaus porininkei.

Moteris 10 metų ruošėsi šuoliui parašiutu, tai buvo pirmas kartas. Atėjus laikui šokti iš lėktuvo su parašiutu, netikėtai ji sušuko „ne“ ir pareiškė instruktoriui, kad nešoks iš lėktuvo. Ši moteris - tikras laimės kūdikis – iki tragedijos buvo likęs vos vienas žingsnis.

Žuvo vienas garsiausių ekstremalų

Tokį žingsnį peržengė užkietėjęs ekstremalas D. Potteris - pasaulį sukrėtusios tragedijos išvengti nepavyko. Sekmadienį pasirodė žinia, kad gerai žinomas nutrūktgalvis žuvo. Amerikietis į mirties gniaužtus papuolė atlikdamas šuolio nuo olos triuką, kuris, deja, buvo nesėkmingas.

D. Potteris garsėjo savo nusileidimais stačiais kalnų šlaitais be jokių apsauginių priemonių, rizikingais pasivaikščiojimais lynu ir drąsiais šuoliais su parašiutu.

Paskutiniame savo interviu portalui nacionalpost.com D. Potteris sakė bijantis, kad jis žus atlikdamas kokį nors triuką ir žmonės jam klijuos drąsiaširdžio, per daug panirusio į ekstremalų sportą, etiketę. Būtent taip ir nutiko - ekstremalas žuvo nuo uolos šokdamas ir sklęsdamas su specialiu kostiumu.

Paskutiniame savo interviu D. Potteris ištarė labai skaudžius žodžius, kurie tapo jo likimo pranašu. „Kad ir kaip skaudu kažką prarasti, kad ir kaip tai sukrečia, tačiau kiekviena mirtis savyje turi pamoką,“ - sakė ekstremalas.

D. Potterio siekis peržengti savo baimių ribas gniaužia kvapą. Vaizdo įrašai, kuriuos pažiūrėjus atima žadą - vyras kaskart balansuodavo tarp gyvybės ir mirties.

Po tokių vaizdo įrašų kyla tik vienas klausimas: ekstremalas - visiškas nutrūktgalvis, nevertinantis savo gyvybės, nuotykių medžiotojas ar aktyviai laisvą laiką išnaudojantis žmogus, jaučiantis gyvenimą, tačiau pasveriantis rizikas? Akivaizdu, adrenalinas turi savo kainą, o tarp ekstremalumo ir beprotybės riba gana siaura.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)