Techninė priežiūra tikrina projekto įgyvendinimo sprendimus

Siekiant užtikrinti kuo aukštesnę daugiabučio modernizacijos darbų kokybę, reikalinga griežta kontrolė ir stebėjimas. Šioms funkcijoms atlikti kiekvienas renovuojamas daugiabutis turi techninį prižiūrėtoją. Pastarojo veiklą tikrina patys gyventojai, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) prie Aplinkos ministerijos, Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Taigi, kokybės priežiūra yra netgi dviejų lygmenų.

BETA atstovų teigimu, modernizuojamiems namams skiriamas kontroliuojančių institucijų dėmesys – netgi didesnis nei naujai statomiems objektams. „Techninis prižiūrėtojas tikrina, ar darbai yra vykdomi pagal projektą. Visur yra kontrolė ir, sakyčiau, kad ta kontrolė yra netgi gerokai didesnė negu vykstant įprastoms statyboms“, – tikina Edvardas Petraukas, BETA Projektų kokybės priežiūros skyriaus vedėjas.

Tarp pažeidimų – ir dokumentacijos netikslumai

VTPSI duomenimis, daugiabučių gyvenamųjų namų modernizavimui vien šiais metais jau išduota 317 statybą leidžiančių dokumentų. 138 modernizuojami objektai patikrinti šiais metais, iš jų – net 57 vien per balandžio mėnesį.

Anot VTPSI viršininkės Lauros Nalivaikienės, tarp dažniausiai pasitaikančių pažeidimų yra statybos darbų atlikimas nesilaikant projekte numatytų sprendinių ar statybos darbų technologinių reikalavimų, konstrukcijų stiprinimo klausimo ignoravimas, atmestinai atliekami skardinimo ir apdailos darbai. Pažeidimu laikoma ir netinkamas statybinių atliekų tvarkymas statybvietėse.

„Pažeidimai yra ne vien statybiniai, bet ir administraciniai, susiję su ne visai tiksliai pildomais dokumentais ir panašiai. Pavyzdžiui, vienas dažniausių pažeidimų yra statybos darbų žurnalo nepildymas arba šiame žurnale nurodytų reikalavimų nepaisymas, taip pat naudojamų statybinių medžiagų atitikties dokumentų nepateikimas“, – dažniausiai pasitaikančias klaidas vardija L. Nalivaikienė.

VTPSI duomenimis, pažeidėjai nelieka nenubausti – vien 2015 m. surašyta 11 administracinių teisės pažeidimų (ATP) protokolų, paskirta baudų už 877,91 EUR.