Šiuo metu turgų valdančios asociacijos „Tymo turgelis“ sutartis su Vilniaus miesto savivaldybe baigsis vasario 21 d. DELFI pradėjus domėtis, kokia bus turgaus ateitis, Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad persigalvojo ir ruošiasi sutartį pratęsti su dabartiniu operatoriumi, tačiau patys prekybininkai apie tokius ketinimus teigė nieko negirdėję.

Visa istorija prasidėjo praėjusių metų spalio 24 d., kai Vilniaus savivaldybė paskelbė viešąjį konkursą dėl turgaus operatoriaus, kuris, anot „Tymo turgelio“ narių, iš pradžių buvo paskelbtas slaptai. Savivaldybė tikina, kad konkursas buvo aiškus ir skaidrus, tačiau jį sustabdė praėjus vos dviems dienoms nuo paskelbimo.

Savivaldybės puslapyje, kur skelbiama visa informacija apie viešųjų konkursų pradžią ir pabaigą, šiuo metu visi duomenys apie šį konkursą ištrinti, o pati istorijos eiga nuo konkurso paskelbimo iki dabar atrodo kaip tikras galvosūkis. Nors R. Šimašius teigė, kad norima pagerinti turgaus veiklą, patys prekybininkai įsitikinę, kad savivaldybė smulkius ūkininkus iš Tymo turgaus nori tiesiog išvaryti.

Pažėrė kritikos feisbuke

Praėjusių metų spalio pabaigoje Remigijus Šimašius savo „Facebook“ paskyroje viešai pranešė apie, kaip dabar paaiškėjo, tuo metu jau sustabdytą konkursą ir pažėrė krūvą kritikos asociacijai „Tymo turgelis“.

„Kitąmet baigiasi sutartis su turgelio nuomininkais, todėl skelbiame konkursą naujam turgelio šeimininkui (žinoma, dabartinis irgi gali dalyvauti). Akivaizdu, kad Tymo turgus tikrai gali veikti geriau, būti gyvesnis ir patrauklesnis vilniečiams.

Remigijus Šimašius

Dabar ir stendai papuvę, ir ne visada skaidri prekybininkų atranka... Todėl konkurso sąlygose be „žalių“ įsipareigojimų ir turgelio vaizdo pagerinimo numatėme ir tai, kad prekyba ekologiškais produktais, o ir įvairūs renginiai, mugės turgelyje vyktų bent 5 kartus per savaitę“, – savo „Facebook“ paskyroje spalio pabaigoje pranešė R. Šimašius.

Tiesa, antradienį Vilniaus savivaldybė DELFI informavo, kad persigalvojo ir kalbėsis su dabartiniais operatoriais dėl sutarties pratęsimo, tačiau pati asociacija tikino dar nieko nežinanti.

„Suformavus reikalavimus dėl sutarties vykdymo ir gavus pažadą, kad esamo turgelio operatoriaus veika bus vykdoma tinkamai, Vilniaus miesto administracija priėmė sprendimą konkurso neskelbti ir pradėti derybas su esamu operatoriumi dėl sutarties pratęsimo“, – DELFI sakė Vilniaus miesto savivaldybės Turto departamento Licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Gintaras Karanda..

Už konkurso taisykles – 20 eurų

Praėjusių metų spalio 24 d. Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė konkursą dėl naujo Tymo turgaus operatoriaus. Kaip teigia „Tymo turgelio“ ir Užupio bendruomenė, panašu, kad konkursas paskelbtas gana keistai.

„Su mumis nebuvo tartasi, nebuvo jokio susitikimo, o spalio mėnesį buvo paskelbtas konkursas, iš pradžių jis buvo paskelbtas slaptai. Mums buvo atsiųstas pakvietimas dalyvauti konkurse viena diena po paskelbimo.

Kai jis buvo paskelbtas, reikėjo nueiti į Vilniaus miesto savivaldybę, sumokėti 20 eur. ir tada gauti visą duomenų paketą, su visomis taisyklėmis. Paskui konkursas pradėjo skaidrėti, švarėti. Bet viskas buvo ant mūsų pilama, kad mes dirbame neskaidriai, nešvariai“, – sako asociacijos „Tymo turgelis“ direktorė Monika Smulkytė.
Pašnekovė pridūrė, kad jau gerokai prieš konkursą bandė kalbėtis su savivaldybe, bet šie visus paklausimus esą ignoravo.
Gal norima mūsų atsikratyti, tai kažkokiais būdais reikia kažką pasakyti neigiamo, kad galėtum argumentuoti savo tolimesnius poelgius
N. Kriaučiūnas

Paskelbus konkursą savivaldybė sulaukė kreipimosi iš Užupio bendruomenės. Išklausiusi bendruomenės, taip pat asociacijos „Tymo turgelis“ argumentus, konkursą nutraukė, o kas bus Vasario 21 d. pasibaigus sutarčiai kol kas prekybininkai net neįsivaizduoja.

Sostinės mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas DELFI teigė, kad kaltinimai, jog konkursas neva buvo ne viešas – neteisingi. Jo teigimu, asociacija „Tymo turgelis“ buvo informuoti ir supažindinti su sąlygomis.
Aleksandras Zubriakovas

„Susitikimo metu atsakingi savivaldybės specialistai išstatė visus konkurso reikalavimus ir asociacija „Tymo turgelis“ lygiai taip pat kaip ir visi kiti subjektai buvo pakviesta dalyvauti šiame konkurse.

Maža to, su asociacija buvo derinamos sąlygos. Jie, kaip dabartiniai turgelio operatoriai, buvo įtraukti į procesą, buvo pakviesti teikti pastabas, pasiūlymus. Jeigu jūs sakot, kad jie kalba kitaip, tai nėra visiškai tikslu.

Konkursas buvo paskelbtas ne slaptai. Jis buvo paskelbtas viešai. Tada kreipėsi Užupio bendruomenė su savo pasiūlymais. Tada buvo nuspręsta konkurso sąlygas patikslinti pagal bendruomenės pastabas, tada į procesą įsitraukė ir „Tymo turgelio“ asociacija. Vyko susitikimas su meru ir su savivaldybės darbuotojais atsakingais už konkursą“, – sakė A. Zubriakovas.

Konkurso eiga paini

Kur, kada ir kiek laiko viešai konkursas buvo skelbiamas suprasti sudėtinga. Oficialiai dokumentus konkursui buvo galima teikti nuo spalio 24 d., bent jau taip buvo skelbiama žiniasklaidoje. Vilniaus savivaldybės puslapyje, kur skelbiami visi viešieji konkursai, DELFI žurnalistams informacijos nei apie konkurso paskelbimą, nei apie jo nutraukimą rasti nepavyko.

Tuo tarpu G. Karanda DELFI patikino, kad konkursas buvo paskelbtas praėjusių metų spalio 24 d., o spalio 26 d. jau buvo nutrauktas. Atsidarius skelbto konkurso dėl turgaus operatoriaus nuorodą, kuri buvo patalpinta BNS naujienų agentūros, matomas tik tuščias puslapis. Kodėl ir kada informacija apie paskelbtą ir nutrauktą konkursą buvo išimta iš savivaldybės puslapio lieka neaišku, savivaldybė į šiuos klausimus neatsakė.

„Open Kitchen“

Pranešimą spaudai apie paskelbtą Tymo turgaus operatoriaus konkursą savivaldybė išplatino jau po to, kai konkursas esą buvo nutrauktas, spalio 27 d. Šią dieną apie paskelbtą konkursą Tymo turgaus operatoriaus vietai užimti savo feisbuko paskyroje paskelbė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Kitąmet baigiasi sutartis su turgelio nuomininkais, todėl skelbiame konkursą naujam turgelio šeimininkui (žinoma, dabartinis irgi gali dalyvauti). Akivaizdu, kad Tymo turgus tikrai gali veikti geriau, būti gyvesnis ir patrauklesnis vilniečiams. Dabar ir stendai papuvę, ir ne visada skaidri prekybininkų atranka...
R. Šimašius

Dėl šios painiavos asociacijos „Tymo turgelis“ nariai įtaria, kad su jais bandoma susidoroti, mat, anot jų, konkursas dėl naujo operatoriaus pradžioje buvo gana neaiškus, o savivaldybės išsakyti kaltinimai dėl skundų ir konkurencijos ribojimo esą iš piršto laužti.

Įsikišo Užupio bendruomenė

Užupio bendruomenės pirmininkas Algimantas Lekevičius patvirtino, kad iš pradžių konkursas buvo paskelbtas gana neviešai.

Konkursas buvo paskelbtas ne slaptai. Jis buvo paskelbtas viešai. Tada kreipėsi Užupio bendruomenė su savo pasiūlymais. Tada buvo nuspręsta konkurso sąlygas patikslinti pagal bendruomenės pastabas, tada į procesą įsitraukė ir „Tymo turgelio“ asociacija. Vyko susitikimas su meru ir su savivaldybės darbuotojais atsakingais už konkursą.
A. Zubriakovas

Jis pridūrė, kad Užupio bendruomenė nepalaiko nė vienos pusės, tačiau jų tikslas tas, kad Tymo turguje išliktų tie patys prekybininkai.

„Mes, kaip užupiečiai, padarėme ir apklausą, norėjome vieno dalyko, kad neprapultų tas gera, kas yra. Kas yra gera? Pirma, tai yra tiesioginiai gamintojai. Tie, kas dabar patys prekiauja, jie patys gamina ir augina produkciją. Konkursą gali kartais laimėti stambesnio masto turgaus organizatoriai, mes bijome, kad gali atsirasti produkcijos iš platesnių šaltinių, mažiau kontroliuojama.

Yra nusistovėję gana šilti santykiai su tais prekeiviais ir daugelis pirkėjų juos mėgsta ir myli. Atėjęs naujas organizatorius gali atvesti visai naujus žmones. Gali būti, kad esami prekiautojai išeis.

Tikrai nenorim nieko diktuoti, tiesiog tuos žmones mylim ir gerbiam, neginčijam savivaldybės teisės rinktis operatorių, tiesiog atkreipiame dėmesį, kad išliktų tas nuoširdumas, pasiektas bendravimas, o Tymo turgus netaptų eiline turgaviete“, – DELFI sakė A. Lekevičius.

Paklaustas apie konkurencijos trūkumą ir dideles kainas, A. Lekevičius tikrai nežinantis, ar kas nors turguje riboja konkurenciją, tačiau kainos Užupio bendruomenę tenkina.

„Pagal mūsų apklausas, kaina nebuvo esminis momentas. Nes pirma, rinka viską diktuoja, dažniausiai ten matome stovinčias eiles. Žmonės moka didesnę kainą, nes jie pasitiki, žino, kad tai ekologiška prekė iš pirmo gamintojo rankų.

Ir bijome, kad tai gali prapulti. Aišku, galima ir su šitais administratoriais kalbėtis, kad jie įsileistų daugiau žmonių, bet kiek žinome, visos vietos būna užimtos. Girdėjome, kad savivaldybė sakė, jog neįsileidžiama naujų, bet tai baigėsi kalbomis. Nes asociacija sako, kad visi norintys gali prekiauti“, – žiniomis dalinosi A. Lekevičius.

Skundų nematė

Savivaldybės atstovo G. Karandos teigimu, sostinės savivaldybė sulaukė nemažai nusiskundimų dėl asociacijos „Tymo turgelis“ veiklos.

„Sostinės savivaldybė yra sulaukusi nemažai nusiskundimų dėl nesąžiningo vietų skirstymo, nekonkurencingų sąlygų, nepakankamo vietų užpildymo, prekiautojų priėmimo tvarka nesudarė galimybių prekiauti platesniam prekybininkų ir ūkininkų ratui. Skundai gauti raštu ir telefonu, kiti – susitikimuose, Tymo turguje, vykstant „Open Kitchen“.

Skundėsi tiek atskiri fiziniai asmenys, tiek įmonės ir ūkininkai, norintys parduoti savo ūkiuose užaugintą ar pagamintą produkciją. Patikrinus skunduose išdėstytus faktus, buvo nustatyti pažeidimai, kuriuos asociacija turėjo ištaisyti, tačiau ne visada tai buvo atliekama laiku ir tinkamai. Trūko skaidrumo ir viešumo, buvo teigiama, kad išskirtinę teisę prekiauti turėjo tik asociacijos nariai, kitiems prekiautojams patekti buvo sunkoka“, – teigė G. Karanda.

Asociacijos „Tymo turgelis“ direktorė Monika Smulkytė tikino, kad vienintelis jai žinomas skundas yra dėl nesutvarkytų šiukšlių po „Open Kitchen“ renginio.

„Open Kitchen“ vyksta penktadienį, nuo ryto iki vėlyvo vakaro. Ir visada būna susitarta su „EcoService“, kad jie išvežtų šeštadienį anksti ryte šiukšles. Bet dėl kažkokio nesusipratimo, nesusikalbėjimo, nors buvo viskas užsakyta ir pinigai sumokėti, jie tą rytą neišvežė šiukšlių.

Ir klientai, Užupio gyventojai atsiuntė nuotraukas, nes vėjas, varnos išnešiojo šiukšles ir buvo ne koks vaizdas. Bet tai buvo vienas vienintelis skundas. O kai klausėme, kokie dar tie skundai, iš tikrųjų jie sako, kad tai – žodiniai skundai“, – pasakoja M. Smulkytė.

Asociacijos narys Nerijus Kriaučiūnas taip pat sakė, kad bandė išsiaiškinti, kokie konkrečiai yra skundai, tačiau to padaryti jam nepavyko.

„Buvo paklausta ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių, ar galima raštiškai pamatyti nors vieną skundą, jie pasakė, raštiškų skundų mes neturim. Man taip atrodo, kad skundų lygis toks, kaip viena boba sakė.

Mes ir patys prašėm, gal galit parodyt, supažindint, kiek tų skundų, kad pagrįstų tą pasakymą daug skundų. Tai tarybos nariai atsakymą gavo, kad raštiškų skundų nėra“, – sakė N. Kriaučiūnas.

Ribojama konkurencija?

DELFI pabandė susisiekti su žmonėmis, kurie nebuvo įleisti į Tymo turgų. Paskambinus vienam gamintojui, kuris socialiniame tinkle „Facebook“ reiškė pasipiktinimą būtent dėl asociacijos darbo, jis patikslino situaciją ir teigė nusiskundimų neturintis.

Sostinės savivaldybė yra sulaukusi nemažai nusiskundimų dėl nesąžiningo vietų skirstymo, nekonkurencingų sąlygų, nepakankamo vietų užpildymo, prekiautojų priėmimo tvarka nesudarė galimybių prekiauti platesniam prekybininkų ir ūkininkų ratui. Skundai gauti raštu ir telefonu, kiti – susitikimuose, Tymo turguje, vykstant „Open Kitchen“.
G. Karanda
„Prieš du tris metus kažkokie pardavėjai norėjo pardavinėti mūsų produkciją turguje. Kai mes leidome, jie teikė paraišką ir jiems ji nebuvo patvirtinta. O tą komentarą internete parašiau supaprastintai. Patys neprekiavome, tai buvo tiesiog produkcijos patekimo į Tymo turgų klausimą“, – sakė prisistatyti nepanoręs gamintojas.

Keli Tymo turguje dirbantys prekybininkai DELFI teigė, kad yra nedidelių organizacinių trūkumų, tačiau didelių priekaištų turgaus valdytojams neturi, o apie konkurencijos ribojimus esą nieko nėra girdėję.

N. Kriaučiūnas atsakydamas į savivaldybės kaltinimą dėl konkurencijos ribojimo teigė, kad jų vietų skaičius turguje ribotas, o įsileisti visų norinčių tiesiog negali.

„Dėl konkurencijos ribojimo ir kainų, tai yra visiškas blefas. Ūkininkai ten yra smulkūs gamintojai, jie nusistato kainas pagal savo įsivertinimą. Mes nereguliuojame kainų. Tą patį Tymo turgelį administruoja tie patys ūkininkai, kurie ir prekiauja. Dauguma iš jų yra smulkūs ūkiai, kurie turi po kelias karves, nedidelį kiekį duonos iškepa ar laiko kelias vištas.

Ar mes galime konkuruoti su dideliais prekybininkais? Mes jiems siūlom, yra kitų savaitės dienų, kai galėtų atvažiuoti, prekiauti, mes tikrai neribojam, bet ir kviečiam. Bet yra dalykas, kad tas Tymo turgelis yra tam tikro dydžio, mes turim labai ribotą teritoriją, mes negalim jo plėsti savavališkai ir priimti dar daugiau ūkininkų.

Čia visiškas blefas, gal norima mūsų atsikratyti, tai kažkokiais būdais reikia kažką pasakyti neigiamo, kad galėtum argumentuoti savo tolimesnius poelgius“, – svarsto N. Kriaučiūnas.

Gaila investicijų

Tymo turgaus operatoriai Vilniaus mero buvo kaltinti, kad prekybininkų stendai yra papuvę ir netvarkomi. M. Smulkytė šiuos pareiškimus neigia. Ji sako, kad iš savivaldybės pavasarį gavo raginimą susitvarkyti ir tai padarė, į Tymo turgų 2016 m., teigia ji, investavo 13 037 eur. 2015 m. į turgelį, pasak pašnekovės, investuoti 1316 eur., o 2014 m. 14 493,63 eur.

„Mes gavome turgų kritinės būklės ir buvome pagal sutartį įsipareigoję investuoti 50 tūkst. litų. Jeigu prisimenat, tuo metu (2014 m. – red. pas.) buvo ne šaligatvis, o medinės lentos ir visas turgus buvo tragiškos būklės. Ir buvo investuota į tai, kad pusėje to ploto būtų patiestas šaligatvis.

Tų investicijų nepakako ir buvo tvarkoma po truputį. Visada vyko tvarkymo darbai. Buvo visiškai atnaujinti tie kioskeliai, nesaugesnės dalys aptvertos. O viešojoje erdvėje Vilniaus meras spalio mėnesį paskelbė, kad turgus yra išpuvęs ir laukiam jo atsinaujinimo. Bet jis buvo sutvarkytas pavasarį“, – sakė M. Smulkytė.

Pašnekovė taip pat atskleidė, kad turguje kartais norintis paprekiauti žmogus už dieną turi susimokėti apie 15 eur. Tuo tarpu nuolatiniai prekeiviai tą daro dar pigiau. Vienas šiame turguje dirbantis prekeivis DELFI įvardino kiek kitokią sumą, jis sakė mokantis 20 eur. už vieną dieną.
Dabar ir stendai papuvę, ir ne visada skaidri prekybininkų atranka...
R. Šimašius

M. Smulkytė taip pat pasidalino informacija, kiek už „Tymo turgaus“ nuomą asociacija sumoka Vilniaus miesto savivaldybei. Jos pateiktais duomenimis, mokamas socialinės infrastruktūros mokestis – 8 tūkst. eur. metams. Per tris metus buvo sumokėta maždaug 24 tūkst. eur.

Taip pat mokamas ir valstybinės rinkliavos mokestis, viena diena vienam prekiautojui atsieina 4,10 eur. 2014 m. iš viso už prekybą savivaldybei nukeliavo 7 237 eur, 2015 ir 2016 m. – apie 10 tūkst. eur.
Tymo turgus

Taigi iš viso asociacija „Tymo turgelis“, kartu su investicijomis ir mokesčiais, pašnekovės teigimu, per trejus metus atseikėjo daugiau nei 80 tūkst. eur.

Tuo tarpu kitas asociacijos „Tymo turgelis“ narys N. Kriaučiūnas tikino, kad jie tikrai nėra įsikibę į Tymo turgų ir jei juos išvarytų, rastų kitą vietą, kurioje galėtų prekiauti.

„Faktas tas, kad su mumis nebuvo kalbėtasi. Mes neprisirišę prie tos vietos, jei savivaldybė būtų normaliai kalbėjusi, mes tikrai nebūtume nei gynęsi, nei ką. Bet paskutiniu metu mes papildomai į remontą buvome investavę 14 tūkst. eur. Pažymėsiu, kad didžioji dauguma mūsų yra smulkūs ūkiai. Su mumis nebuvo nei kalbėtasi, mus tiesiog norėjo apšmeižti viduryje baltos dienos ir išmesti. Tai nėra gražu, tai nėra solidu.

Tai turėtų pasibaigti. Man vis iškyla tų sovietinių laikų šešėliai, kai tiesiog tavo nuomonė buvo niekam neįdomi. Visi žinom, kad susidūrėm su grubiu bandymu susidoroti. Ir tokiu viešu bandymu apjuodinti, tai yra kažkas tokio, ko tikrai nesitikėjom.
N. Kriaučiūnas
Mes norime turėti vietą, kur galėtume susitikti su savo pirkėjais. Nes dauguma iš tų smulkių ūkininkų iš to ir gyvena. Trūksta to požiūrio į smulkų ūkį, į paprastą žmogų. Jei aš esu meras ar užimu savivaldybėje aukštas pareigas, tai galiu bet ką daryti. Juk taip negalima. Tai turėtų pasibaigti. Man vis iškyla tų sovietinių laikų šešėliai, kai tiesiog tavo nuomonė buvo niekam neįdomi. Visi žinom, kad susidūrėm su grubiu bandymu susidoroti. Ir tokiu viešu bandymu apjuodinti, tai yra kažkas tokio, ko tikrai nesitikėjom“, – tikino N. Kriaučiūnas.

Dirba per trumpai

Šaltuoju metų laiku Tymo turgus dirba ketvirtadieniais. Tuo tarpu sezono metu turgus veikia antradieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais. Vilniaus miesto savivaldybė nori, kad turgus būtų užimtas kiek įmanoma dažniau ir veiktų penkias dienas per savaitė.

Užupio bendruomenė taip pat buvo išreiškusi norą, kad turgus dirbtų dažniau. Jie tikino suprantantys, kad patys ūkininkai auginantys savo produkciją, negali kasdien stovėti turguje, tačiau laisvomis dienomis galima būtų leisti prekiauti stambesniems prekybininkams.

Tačiau M. Smulkytė tikina, kad jie jau siūlė ir bandė kitiems užimti Tymo turgų laisvomis dienomis, tačiau didelio susidomėjimo nesulaukė.

„Ne kartą buvo siūlyta ir daug kas nenori. Kadangi kitomis dienomis prekyba nevyksta, reikia užsiauginti savo klientą, o ne visi žmonės to nori. Buvo siūlyta ir visokiems blusturgiams, bet iš jų pusės nebuvo didelio susidomėjimo. O didesni nori, kad jau būtų atidirbta, jau būtų klientas“, – sakė M. Smulkytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)