Kojos sunkios, pavargusios. Naktį gali jas skaudėti, traukti mėšlungis.
Nors šie simptomai vargina ištisus metus, bet pavasarį, atšilus orams ir vasarą - labiausiai. Tai lėtinis venų nepakankamumas arba varikozė, liaudyje paprastai vadinamas venų išsiplėtimu.

"Gintarinių vaistinių" diagnostinių tyrimų konsultantė Ligija Deveikienė:

Varikozė vargina apie 30 proc. suaugusiųjų ir net 4 iš 5 sergančiųjų yra moterys. Tarp vyresnių sergamumas didėja, jis kur kas didesnis tarp gimdžiusių moterų ir tiesiogiai priklauso nuo gimdymų skaičiaus, pasireiškia jau nėštumo metu.

Yra kelios  pagrindinės venų varikozės priežastys:

*  įgimtas venų vožtuvų nepakankamumas;

*  padidėjęs slėgis pilvo ertmėje, jį gali sukelti nėštumas, dažnas vidurių užkietėjimas, įvairios onkologinės ligos;

*  įvairios ligos, kurios gali pažeisti venų vožtuvus ir venų sieneles.

Venų varikozė - tai liga, kuri neužklumpa staiga. Pradžioje dažnai jaučiamas tik kojų sunkumas, nuovargis, tirpimas, atrodo lyg po jas bėgiotų skruzdėlės. Iš pradžių nestipriai paryškėja venų tinklas. Vėliau jau išryškėja odos pokyčiai: oda ima sausėti, plonėti, išryškėja venų tinklas, pradeda tinti blauzdos, tinimas kyla vis aukščiau. Varikozinės venos jau matomos, ligai progresuojant jaučiamas skausmas. Galiausiai oda pakeičia spalvą, atsiranda žaizdelių dėl audinių mitybos sutrikimo.

Liga pavojinga, kadangi negydomos varikozės komplikuojasi, atsiranda opos, kurios negyja, nes aplinkiniai audiniai negauna pakankamai kraujo, tokius audinius lengvai paveikia infekcijos. Venos sienelė tampa trapi, gali plyšti net nuo nelabai stipraus kojos sutrenkimo.

Taigi susidūrus su pirmaisiais simptomais – kojų nuovargiu, nereikėtų į juos numoti ranka ir kuo anksčiau susirūpinti kojų grožiu ir savo sveikata. Galima atlikti diagnostinius tyrimus, tarp jų ir venų vožtuvų bei kraujotakos tyrimus. Gydytojas išrinks tinkamiausią gydymo taktiką konkrečiu atveju. Gydymo tikslas - sumažinti arba pašalinti lėtinį veninį nepakankamumą.

Venų varikozės gydymo būdai:

* Konservatyvūs – pratimai kojoms, kojų pakėlimas, kompresinių kojinių dėvėjimas, medikamentai;
* Chirurginis;
* Minimaliai invazinės procedūros – gydymas lazeriu, radiodažniu, skleroterapija (injekcijos).

Mažai pažeistas arba sveikas kojų venas gali sustiprinti  šilto – šalto vandens vonelės, purvo aplikacijos, joga, plaukimas, vaikščiojimas, šviežių daržovių sultys (morkų, špinatų), Vitaminas E, Vitaminas C, mėlynės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją