Savo kambaryje atsisėdusi ruošti namų darbų, Sophie išgirdo mobilaus telefono skambtelėjimą. Tai buvo dar viena žinutė iš draugų, tik šį kartą rašė trylikametis bendraklasis. Tai buvo jau dešimta jo žinutė tądien. Visose jose buvo tas pats nepadorus ir nerimą keliantis reikalavimas: „Sophie, atsiųsk man savo iki pusės apsinuoginusios nuotrauką. Aš noriu vieno – pamatyti tave nuogą“.

Tokie prašymai trylikametei Sophie – iš prigimties dailiai švelnių bruožų ir pusilgių šviesių plaukų mergaitei – nebuvo naujiena, tačiau iki šiol ji juos ignoravo arba atsakydavo griežtu „ne“.

Ipsviče, Safoko grafystėje, gyvenančiai Sophie būtent šio berniuko atkaklumas glostė savimeilę. Kažkur giliai kirbėjo mintis, kad berniukai atsiųsti „ypatingų“ nuotraukų prašo tik pačių patraukliausių mergaičių. Tad nekalto veido Sophie nusirengė palaidinę, atsisėdo ant savo lovos ir nukreipė telefoną į besikalančią krūtinę.

Visiškai negalvodama apie pasekmes, savo pusnuogės nuotrauką paauglė išsiuntė jos prašiusiam klasės draugui. Ir iškart suskubo išsiųsti tekstinį pranešimą, kuriame reikalavo tos nuotraukos niekam daugiau neperduoti. Bet jau buvo per vėlu – po kelių minučių nuotrauką turėjo visi likę klasės berniukai.

Kitą dieną atrodė, kad nėra ne vieno Ipsvičo vidurinės mokyklos, kurioje mokėsi Sophie ir kuri, tarp kitko, yra viena geriausių mieste, aštuntoko, nemačiusio nelemtos nuotraukos.

Praėjus metams, dabar keturiolikmetė Sophie ir jos motina Sarah Beale bei patėvis Steve'as vis dar junta to kvailo akimirksnio sprendimo pasekmes. Mokykloje mergaitės Sophie atstūmė, o tarp berniukų ji tapo pajuokos objektu. Tėvams pirmiausia teko susidoroti su šoku, ištikusiu sužinojus apie dukters elgesį. Tik tuomet jie rado jėgų palaikyti savo atžalą.

Įprastas reiškinys?

„Sekstingas“ (angl. sexting) – taip vadinamas seksualinio pobūdžio pranešimų ar vaizdų siuntinėjimas telefonu – tapo tokiu įprastu reiškiniu, jog tyrimų duomenimis, 40 procentų paauglių nemato nieko blogo, jog fotografuojasi iki pusės apsinuoginusios.

Tyrimais taip pat nustatyta, kad pasiturinčių šeimų atžaloms tai būdinga ne ką mažiau, nei vaikams iš skurdžių šeimų. Iš tikrųjų, Sophie kilusi iš geros šeimos. Jos 38 metų motina Sarah dirba švietimo srityje. Pati Sophie buvo tyli ir drovi mergaitė, jai puikiai sekėsi mokykloje. Prieš tai blogiausia, ką galėjo apie ją pasakyti pedagogai, buvo nusiskundimas, jog ji pernelyg garsiai čiaudi.

„Vos atvykusi į mokyklą supratau, kad dauguma žmonių tai matė, nes jie visi į mane spoksojo ir juokėsi. Už nugaros girdėjau žodžius „kekšė“ ir „šliundra“. Bandžiau tai ignoruoti“, - prisimena paauglė.

Tą popietę Sophie motinai iššoko akys ant kaktos, kai sulaukusi skambučio iš mokyklos, suvokė paauglių gyvenimo realybę.

„Sophie ganėtinai drovisi savo kūnu, tad atrodė, kad ji jau tikrai negalėtų išsirengti. Negalėjau net pagalvoti, kad jai užtektų pasitikėjimo savimi pozuoti nuogai. Be to, Sophie visada buvo viena nekalčiausių ir naiviausių mergaičių“, - kalba jos mama.

„Kaip ir visi jos draugai, Sophie pirmąjį telefoną gavo vienuolikos metų, kai pradėjo lankyti vidurinę mokyklą, kad galėčiau žinoti, jog ji yra saugi. Man net nešovė į galvą, kad ji galėtų panaudoti jį kam nors panašiam“, - toliau pasakoja Sarah.

Kai Sophie tądien grįžo namo, motina ją pasitiko nervingai: „Paprašiau jos duoti man telefoną – to daryti ji labai nenorėjo. Pamačiusi nuotrauką, pasijaučiau fiziškai blogai, - sunkias akimirkas prisimena moteris. - Dar labiau neramino tai, kaip lengvai ir ramiai Sophie kalbėjo apie savo elgesio priežastis.

Tai jau buvo įvykę, nebeatrodė, kad ji labai nesmagiai jaustųsi dėl savo nuotraukos. Ją labiau neramino tas faktas, kad berniukas tą nuotrauką persiuntė kitiems, o jos mokyklos mergaitės elgiasi siaubingai dėl dėmesio, kurio ji sulaukia. Ji netgi pripažino, kad koketiškas žinutes ir nuotraukas siuntinėjančios mergaitės yra populiaresnės, o pačios gražiausios sulaukia daugiausia prašymų. Negalėjau tuo patikėti“.

„Ji tikino man nieko nesakiusi baimindamasi, kad aš sužinojusi pulsiu skųstis mokykloje ir tai sukels dar daugiau rūpesčių“, - toliau pasakoja košmarą išgyvenusi motina. Jos įsitikinimu, problema slypi tame, kad šiuolaikiniai paaugliai jaučia socialinę atskirtį, jeigu neturi telefono.

„Sophie jau neteko keleto draugų. Kai atėmiau telefoną, ji buvo vienintelė klasėje be jo, o tai dar labiau apsunkino mano dukters gyvenimą“, - prisimena moteris.

Istorija kartojasi

Praėjus keliems mėnesiams, kai tėvai jau manė, kad mergaitė savo pamoką išmoko, grąžino jai telefoną. Nepaisant visko, kas nutiko, Sophie išsiuntė dar vieną savo pusnuogės nuotrauką. Šį kartą vaikinui, su kuriuo susitikinėjo.

Sarah pasakoja toliau: „Reguliariai tikrinau jos telefoną ir vieną rytą perskaičiau žinutę, kurioje buvo parašyta: „Tu pažadėjai ištrinti tą nuotrauką. Aš tavąją ištryniau. Kodėl tu taip su manimi elgiesi?“.

Paaiškėjo, kad tas vaikinas atsiuntė jai savo paties iš priekio darytą nuotrauką, o ji jam išsiuntė savąją, kurioje buvo iki pusės apsinuoginusi. Jis žadėjo jos nuotrauką ištrinti, tačiau ir vėl nelemtoji fotografija buvo išsiuntinėta draugams, nors šį kartą tai buvo vos keli žmonės. Kadangi minėtas vaikinas nėjo į Sophie mokyklą, šįkart tiek daug problemų nekilo.

Po to sekė dar vienas verksmingas pokalbis. Sophie tvirtino, kad netekusi tiek daug draugų, ji pasijautė geriau vos sužinojusi, kad vaikinai nori jos apsinuoginusios nuotraukos.

„Nors ji išdavė mano pasitikėjimą, aš ant jos nepykau, - neslepia motina. - Supratau, ką jai tenka įveikti“.

Po šių incidentų paauglė vaikščiojo į psichologo konsultacijas mokykloje, tikėdamasi, jog tai padės įveikti socialinę atskirtį ir suvokti, kad jos vertę sudaro ne vien išvaizda. Ji nei su vienu iš jos nuotraukas išplatinusių vaikinų nesiaiškino manydama, kad nėra prasmės tai daryti. Galiausiai neigiamas aplinkinių dėmesys buvo nukreiptas į kitą mokyklos mergaitę, kuri pasielgė taip pat.

Sarah tvirtina išmokusi pamoką ir nori įspėti kitus tėvus. „Žvelgdama atgal, norėčiau, kad būčiau suvokusi, kokios imlios jaunos mergaitės tokiems pavojams. Niekada neįsivaizdavau, kad man teks nerimauti dėl tokių dalykų taip anksti“.

„Kartais girdžiu tėvus sakant, kad jie niekada netikrina vaikų telefonų, nes tai yra kišimasis į jų privatų gyvenimą. Bet būtent tai tėvai šiais laikais turi daryti, jeigu nori savo vaikus apsaugoti. Tokiame amžiuje paaugliai tiesiog nežino, kaip susidoroti su tokiu spaudimu“, - įsitikinusi Sarah.

Iš tikrųjų, naujausi tyrimai rodo, kad trečdalis aštuoniolikos neturinčių paauglių turėjo reikalų su „sekstingu“. Pasirodo, kad net vienuolikmetės sulaukia pažįstamų berniukų prašymų atsiųsti intymių nuotraukų. Kartais vaikinai reikalauja, kad mergaitės ant tam tikrų kūno dalių žymikliu užrašytų vardą, taip įrodydamos, jog yra to vaikino nuosavybė. Neretai jos apipilamos žinutėmis, reikalaujančioms sueities ar oralinio sekso.

Socialinės atsakomybės profesorius Andy Phippenas iš Plimuto universiteto įsitikinęs: „Didžiausią nerimą kelia tai, jog jaunimas pradeda tai suvokti kaip visiškai normalų dalyką. Tai priimtina seksizmo ir seksualinės prievartos forma. Susirūpinimą kelia ir tai, kad merginos jaučia pasitenkinimą, kai yra prašomos tokių dalykų. Negavusios jų, ima galvoti, kad yra nepatrauklios“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)