Kintamumo indeksas VIX ketvirtadienio prekybos sesijos metu sugrįžo į istorines žemumas ties 9.2 lygiu. Šis indeksas, dar žinomas kaip baimės, parodo kokio akcijų rinkų kintamumo investuotojai tikisi ateityje. Dabartinės istorinės žemumos signalizuoja apie ypač aukštą investuotojų pasitikėjimą tolimesniu rinkų kilimu be žymesnių korekcijų. Nepaisant to, istorija sufleruoja, kad ramybė ilgai neišsilaiko ir indeksas reguliariai pašoka iki 14-18 punktų lygio.

Praėjusi savaitė pateikė daug lūkesčius viršijusių ekonominių duomenų, kurie paskatino akcijų rinkų brangimą visame pasaulyje. Vadybininkų pirkimo indeksai pramonės ir paslaugų sektoriuose buvo skelbiami visose pagrindinėse ekonomikose. Europos duomenys atitiko lūkesčius ir signalizavo tolimesnį senojo žemyno atsigavimą. Tuo tarpu JAV rodikliai viršijo prognozes ir ypač teigiamai nuteikė apie šalies pramonės plėtrą.

Savaitės pabaigoje buvo skelbiami JAV darbo rinkos duomenys, kurie tikėtasi bus paveikti šalį nusiaubusių uraganų. Naujų darbo vietų skaičius JAV sumažėjo 33 tūkstančiais. Tai buvo pirmasis kritimas nuo pat 2010 metų rugsėjo. Nepaisant neigiamų duomenų, rinkos dalyviai neskubėjo mažinti rizikos, laukdami ryškesnių ženklų dėl tendencijos pasikeitimo ir tikėdamiesi, kad rodiklis buvo ypač paveiktas Teksasą ir Floridą nusiaubusių uraganų. Daugiau dėmesio investuotojai skyrė darbo užmokesčio augimui, kuris pastaraisiais mėnesiais ima spartėti. Tikimasi, kad augantys darbo kaštai paskatins infliaciją, o tai centriniam šalies bankui palengvins sprendimą dėl tolimesnio palūkanų normos didinimo. Praėjusio penktadienio vakarą tikimybė pamatyti trečiąjį palūkanų kėlimą dar šiais metais pasiekė 80 proc.

Žaliavų rinkose tendencijos keitėsi: WTI rūšies nafta pigo -4,7 proc. , o metalų segmente pasirodymas buvo įvarus, nors pokyčiai buvo nežymūs, laukiant Kinijos komunistų partijos suvažiavimo spalio 18 dieną. Naftos kaina buvo paveikta ženkliai brangusio JAV dolerio, kuris pasižymi stipria atvirkštine koreliacija. Taip rinkos dalyviai atkreipė dėmesį į augusią naftos gavybą OPEC šalyse bei atnaujintą veiklą didžiausiame Libijos telkinyje. Metalų rinkoje varis brango +1,8 proc., aliuminis pigo -1,1 proc. bei geležies rūdos kaina mažėjo -1,6 proc.

Apibendrinant sektorių rezultatus, visi verslo segmentai pasižymėjo augimu. Geriausią rezultatą parodė pramonės įmonės kilusios 1,5 proc., paskui sekė technologijų, sveikatos apsaugos, finansų bei paslaugų sektoriai brangę 1,2 proc. Prasčiausiai pasirodė žaliavų įmonės, kurios kilo 0,3 proc.

Praėjusią savaitę vieną geriausių rezultatų pademonstravo Netflix. Ši įmonė teikia filmų, serialų ir kitų laidų transliavimo internetu paslaugas. Vartotojai užsiprenumeruoja paslaugą už fiksuotą mėnesinį mokestį ir gali žiūrėti norimą turinį jiems patogiu metu, kuris patalpintas Netflix platformoje. 2017 metų vasarą įmonė turėjo 104 milijonus prenumeratorių ir teikė paslaugas 190 šalių. Įdomiausia, jog metinis prenumeratorių augimas siekė net 25 proc.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad įmonė ėmėsi investuoti ir kurti savo vaizdo turinį 2013 metais. Tarp įžymiausių produktų: Kortų namelis, Narcos, Oranžinė – tai naujoji juoda. Savo turinio kūrimas reikalauja rimtų investicijų – 2016 metais įmonė išleido 6,9 milijardus JAV dolerių bei planuoja pasiekti 8,7 milijardus 2017. Toks didelis investicijų poreikis išaugino skolų lygį iki 4.8 milijardų JAV dolerių.

Įmonė gavo 8,8 milijardus JAV dolerių pajamų per 2016 metus, o tarpiniai šių metų rezultatai signalizuoja apie tolimesnį pardavimų augimą. Vien per antrą 2017 metų ketvirtį įmonė gavo 2,8 milijardus pajamų. Nepaisant sparčiai didėjančių pardavimų, įmonė turi daugybę kaštų ir investicijų. Analitikai skaičiuoja, kad pastaraisiais ketvirčiais augant investicijoms, grynasis pinigų srautas buvo neigiamas ir kiekvieną ketvirtį siekė apie -600 milijonų JAV dolerių. Kitaip tariant, pinigų likutis po veiklos sąnaudų, investicijų ir apyvartinio kapitalo pokyčio siekdavo vidutiniškai -600 milijonų, kuriuos reikėdavo finansuoti iš sukauptų pinigų rezervų arba naujos skolos.

Pastarąją savaitė Netflix vadovybė paskelbė apie planą 10 proc. didinti paslaugų kainas JAV, kas skatino rinkos dalyvių optimizmą dėl šios įmonės ateities ir pelno perspektyvų. Nepaisant to, investuotojai diskutuoja apie veiklos modelio tvarumą, kuomet investicijos yra intensyviai finansuojamos naujomis skolomis, plėtrai skiriamos didelės išlaidos suvalgančios pelną, o akcininkams mažai kas lieka išskyrus įspūdingą augimo tempą.

Šią savaitę Admiral Markets platformoje prekiaujamos įmonės skelbs ketvirčio rezultatus:

Penkios per savaitę labiausiai brangusios JAV įmonės, kurių skirtumo kontraktais galima prekiauti per Admiral Markets platformą:

NFLX +9,2 proc.


TWTR +5,8 proc.


TSLA +4,6 proc.


INTC +4,1 proc.


BABA +3,8 proc.

Penkios per savaitę prasčiausiai pasirodžiusios JAV įmonės, kurių skirtumo kontraktais galima prekiauti per Admiral Markets platformą:

T -1,5 proc.

VZ -1,4 proc.


CVX -0,4 proc.


XOM -0,3 proc.


CSCO +0,4 proc.