- Pone Vytautai, kokios yra pagrindinės techninių statybos darbų prižiūrėtojų užduotys?

- Pagrindinis techninio prižiūrėtojo darbas – prižiūrėti, kad darbai būtų atliekami kokybiškai. Iš principo mes žiūrime, kad rangovai „nesugudrautų“, nesukeistų medžiagų deklaruodami vienas ir naudodami kitas ir kad darbai būtų vykdomi pagal technologijas, kad technologijų ir reglamentų būtų laikomasi. Kitas reikalas – kai jau vyksta modernizavimas. Tai darbas su rangovu, su projekto vykdymo priežiūros vadovu.

- Kaip dažnai reikia tikrinti objektus?

- Oficialiai techninis prižiūrėtojas objekte turi lankytis ne mažiau kaip du kartus per savaitę. Tai yra nuspręsta statybos taisyklių reglamentuose. Tačiau norint užtikrinti darbų kokybę reikalingos ir dažnesnės patikros.

Paprastai išeina, kad objektas aplankomas ir dažniau. Negalima visko „apleisti“, nes kitu atveju statybininkai gali pridaryti plika akimi nematomo broko. Statybininkai nežino, kada atvažiuos prižiūrėtojas, tad dažnai lankantis objekte galima kontroliuoti darbų kokybę.

- O kaip yra su pačių techninių prižiūrėtojų darbo kokybės užtikrinimu?

- Mes esame įsivedę ir vidinę kontrolę. Techninio prižiūrėtojo darbą tikrina dar dviejų ar trijų žmonių komanda iš pačios įmonės. Tarkim, atvažiavęs iš objekto techninis prižiūrėtojas pateikia vidinę ataskaitą, o kita komanda, nebūtinai tą pačią dieną, važiuoja patikrinti, ar pagal ataskaitoje nurodytus faktus nesuklydo pats techninis prižiūrėtojas. Tai padeda dar efektyviau kontroliuoti statybų procesą.

- Daugiabučių gyventojams, ko gero, aktualiausia žinoti apie dažniausiai statybininkų daromas klaidas. Su kokiais pažeidimais Jūs pats susiduriate dažniausiai, į kuriuos žmonėms reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį, kai ateis eilė renovuoti jų daugiabutį?

- Dažniausiai klaidų pasitaiko, kai ant sienų montuojamas putplastis. Kita sritis – išoriniai langokrasčio aptaisymai, kai statybininkai neišlaiko technologijos. Dažnai bandoma sugudrauti – statybininkai nesandarina langų rėmų, nes tam reikalingos juostos kainuoja nemažus pinigus. Taip pat labai aktualus klausimas, į kurį labai skatina atsižvelgti Aplinkos ministerija, – palangių su išoriniu perkabinimu montavimas.