Žinoma, apsilankius tualete nenuleisti vandens – tikrai nekoks pasiūlymas. Tad įvairių seminarų apie praktinį ir taupų laistymą autorius daugiau nei 13 metų šioje srityje dirbantis Andrejus Klundukas DELFI sutiko papasakoti apie tai, kokiais kitais būdais reikėtų taupyti tualete.

Sugedęs bakelis - maždaug 100 Lt

Pasak specialisto, tualetas, tai ne tik ta vieta, kur karaliai pėsčiomis vaikšto, bet ir vieta, kur kartais „karališkai“ naudojamas vanduo.

„Pasaulyje, kuriame šitaip trūksta geriamo vandens, tiesiog absurdiška nuleidinėti vandenį į unitazą. Tai viena didžiausių civilizacijos problemų, ypač dabar, kai daugelyje šalių žmonėms nepakankama vandens atsigerti ir nusiprausti“, - pasakojo A. Klundukas.

Pasak jo, sugedusi klozeto vandens nuleidimo sistema atneša dar daugiau nuostolių nei varvantis kranas. Neužsandarintas vandens nuleidimo mechanizmas per parą gali praleisti 60-70 litrų vandens. Per mėnesį dėl šios problemos susidaro apie 2 kubiniai metrai vandens, o per metus – daugiau nei 23 m3. Skaičiuojant pagal dabartinę vandens pardavimo kainą Vilniaus mieste varvant klozeto bakui per metus susidaro gana apvali suma – 100 litų.

Kaip įsitikinti, ar klozeto nuleidimo mechanizmas – sandarus?

Jei norite įsitikinti, kad Jūsų unitazo blokelis yra sandarus A. Klundukas pataria atlikti mažą tyrimą.

„Įpilkite į bakelį truputėlį natūralių dažų (kurie lengvai nusivalo) ir po 30-40 minučių patikrinkite klozetą, ar neatsirado spalvotų juostų. Jeigu atsirado, tuomet reikėtų keisti mechanizmo tarpines. Jeigu nepadeda, tuomet patartina investuoti į naują mechanizmą“, - patarė specialistas.

Apsisprendusiems keisti vandens nuleidimo mechanizmą jis rekomenduoja rinktis ekonomišką variantą, kuris turi du (3 ir 6 litrų) mygtukus bei „stop“ funkciją. Toks sprendimas kainuos šiek tiek brangiau už įprastą, bet greitai atsipirks. Ekspertai taip pat pataria išsirinkti mažesnį vandens bakelį arba į senuosius įdėti vieno litro ar didesnį butelį, pripiltą vandens ir tokiu būdu būtent tokį kiekį vandens sutaupyti nuleidžiant vandenį.
Tualetas

Mažiau vandens nuleidimų, storesnė piniginė

Pasak jo, dar vienas būdas, padėsiantis nešvaistyti tualete – nereikalingų vandens nuleidimų sumažinimas.

„Mes dažnai į klozetą išmetame panaudotas popierines nosinaites, vatą ir panašaus tipo higienines priemones. Vietoj klozeto, tiesiog išmeskite visa tai į šiukšlių kibirą. Vandenį taupyti padeda ir technologiniai sprendimai. Štai dizaineris Yeongwoo Kim pasiūlė tualete sujungti dvi funkcijas į vieną. Kam nuleidinėti vandenį po „mažo gamtinio reikalo“ ir po to prie praustuvo dar antra tiek nuleisti vandens plaunant rankas, jei galima visa tai apjungti?“, - išradingumo linkėjo specialistas.

Sumažinti unitazuose sunaudojamo vandens kiekį užsimojo ir Europos Komisija. Jų patvirtintame dokumente teigiama, kad bus siekiama įtvirtinti naujas nuostatas, jog iš bakelio būtų nuleidžiama ne daugiau nei 6 litrai vandens vienu kartu, ekonomiškesniuose bakeliuose – ne daugiau kaip 3 litrai.

Verta paminėti ir tai, kad naujos kartos, aplinkai draugiški bakeliai sunaudoja vos 1,28 litro vandens vienam nuleidimui. Toks bakelis gali padėti sutaupyti net 24 tūkstančius litrų vandens per metus.

Be to, tualete tik pusiau nuleidžiant vandenį galima sutaupyti apie 1890 litrų, o sumažinus dušo režimą iki ekonominio ‒ apie 300 litrų vandens.