Savo piniginėje besinešiojantis talismaną, politikas sako, jog savo išlaidų neplanuoja, nes tai – nuobodu. Taupymas taip pat nėra didelis jo pomėgis, tačiau savo vaikus stengėsi to išmokyti.

- Ką pinigai reiškia politikoje?

- Pinigai, visur yra pinigai. Politika yra įvairių gyvenimo sferų mišinys arba dar paprasčiau – koncentratas. Tame koncentrate, be abejonės, yra ir pinigai. Taigi, pinigai turi poveikį politikai, kaip ir politika turi poveikį pinigams.

- Kokios jūsų išlaidos būna Strasbūre ir Briuselyje? Kam skiriate daugiausiai pinigų?

- Tiek Strasbūre, tiek Briuselyje didžiąją laiko dalį praleidžiu Europos Parlamente. Likusi laiko dalis – poilsis viešbutyje arba bute, jų nuomai daugiausiai ir išleidžiu. Kitos išlaidos irgi įprastos: kava, pietūs, vakarienė. Žodžiu, viena proza, jokios romantikos.

- Kalbant apie pomėgius, kam niekada negailite pinigų, o kas – tik nereikalingi pirkiniai?

- Pinigų nereikia gailėti niekada, jų paskirtis yra tokia, kad juos kas nors, kur nors išleistų. Pinigų visada trūksta, kai prie turimų norų, kurie paprastai būna nemaži, bandoma pritempti tam reikiamų pinigų kiekį. Man pinigų niekada netrūko, nes pagal turimų pinigų kiekį aš koreguoju savo norus. Tiesiog darykite taip ir tikrai pinigų Jums visada užteks.

- Koks buvo pirmasis jūsų darbas ir kokį atlyginimą gavote tuo metu?

- Būdamas devintoje klasėje klojau melioracijos vamzdelius. Kaip vakar pamenu, kad tuomet uždirbau 72 rublius. Tai buvo nemaži pinigai.

- Kur išleidote šiuos gautus pinigus?

- Tėvai šiek tiek pridėjo ir pirkau turistinį dviratį, kuris kainavo 85 rublius. Kažkodėl tada man jo labai reikėjo.

- Ką manote apie taupymą? Gal vaikystėje kas nors suformavo jūsų požiūrį į tai?

- Taupyti man nepatinka. Paprasčiausiai stengiuosi neišlaidauti ir derinti norus su galimybėmis.

- Kaip savo vaikus auklėjote šiuo klausimu?

- Duodavome kišenpinigių, už kuriuos turėdavo pragyventi tam tikrą laiko tarpą arba taupyti. Stengiamės įpratinti, kad jie planuotų savo išlaidas, nenusileisdavome, jeigu pinigus išleisdavo greičiau nei ateidavo kita kišenpinigių eilė.

- Kam išleidžiate daugiausiai pinigų, tarkim, per vieną mėnesį?

- Priklauso nuo to, koks mėnuo. Per atostogas išleidžiu daugiau, kitais mėnesiais mažiau, jeigu neperku batų, palto ar dar ko nors.

- Kaip planuojate savo išlaidas?

- Išlaidų neplanuoju, nes man tai nuobodu. Išlaidų (o tai reiškia norų) lygį reguliuoju pasižiūrėjęs į dėžutę, kurioje guli pinigai ar į banko sąskaitas. Seniai įpratau ryžtingai apkarpyti išlaidas likusiai mėnesio daliai, jeigu to reikia.

- Papasakokite, kaip jūsų piniginė atsirado pas jus? Gal ji turi
kokią ypatingą istoriją?

- Senoji suplyšo ir žmona gimimo dienos proga padovanojo naują. Ši irgi jau plyšta. Gal tai reiškia, kad vėl artėja gimimo diena?

- Ką nešiojatės savo piniginėje?

- Šiek tiek grynųjų pinigų, būtinus dokumentus, banko korteles ir nedidelį talismaną. Tikiu, kad padeda.