Piniginė, po kurią landžiosime, šį kartą – Liberalų sąjūdžio nario Antano Guogos. Daugiau nei metus politikoje esantis europarlamentaras pasakoja, kaip pradėjo investuoti būdamas dar paauglys, ką mano apie taupymą ir labdarą.

- Kaip pasikeitė jūsų piniginės gyvenimas tapus politiku?

- Niekas nepasikeitė. Nieko nėra nei labai blogiau, nei geriau.

- Tai ką reiškia pinigai politikoje?

- Dabar turbūt yra tokia mada, kad žmonės, kažkiek gyvenime užsidirbę ir pasiekę, sėkmingai dalyvauja politikoje. Žmonės gal jais labiau pasitiki savimi, kad turi bent kažkiek sugebėjimų patys, o ne iš valstybės užsidirbti. Ir tai gal pranašumas, kad aš pats tvirtai jaučiuosi. Nelaikau savęs idealu, bet savo galva užsidirbau tuos pinigus.

- Grįžkime į jūsų vaikystę. Sakykit, ar prisimenate, koks buvo pirmasis jūsų darbas?

- Pirmasis tai buvo kaime. Auginau pomidorus ir paskui juos pardavinėjau.

- Ir kur išleisdavote gautus pinigus?

- Žaislams. Vaikui labiausiai norisi žaislų, kai turi pinigų.

- Kiek jums buvo tuomet metų ir kiek uždirbdavote?

- Buvau gal 9-erių. Vasaros pabaigoje gavau atlyginimą, kuris buvo galbūt 25 rubliai. Tokia suma tada atrodė labai gerai.

- Kokie darbai buvo vėliau?

- Net nežinau, visada nuo paauglystės kažką veikiau, kad užsidirbčiau pinigų. Australijoje eidavau ir prašydavau žmonių nupjauti žolę ar mašiną nuplauti. Visada buvo noras pačiam užsidirbti, o ne prašyti ar laukti.

- Neseniai sukurtoje šeimoje jau turite kokią nors pinigų taisyklę?

- Neturiu.

- Kodėl? Ar ketinate įvesti panašią taisyklę ateityje?

- Nežinau, gal reikės, bet tokių taisyklių niekada nebuvo mano gyvenime. Nebuvo taip, kad reikėtų taupyti. Tiesiog išleidžiame tai, ką turime.

- Tai ką manote apie taupymą? Nepanašu, kad būtumėte taupus žmogus...

- Visiškai esu prieš. Visai netaupus.

- Kodėl?

- Nemanau, kad taupymas yra gera vertybė. Pinigus reikia leisti, o ne taupyti. Investuoti galima, o čia juk ne taupymas. Geriau investuoti pinigus, o ne taupyti.

- Kur pats investuojate pinigus?

- Į akcijas, į biržą, į nekilnojamą turtą. Daug geriau investuoti nei taupyti. Ir Lietuvai to labai trūksta. Mes taupom pinigus, kurie negeneruoja, prarandam juos betaupydami. Išsivysčiusios šalys investuoja, o ne taupo.

- Nuo kiek metų pradėjote investuoti?

- Turbūt nuo 13 m.

- Iš kur sužinojote apie investicijas būdamas tik 13 m.?

- Australijoje tai labai vieša, prieinama ir visi kalba apie tai. Aš turėjau norą stebėti ir nusipirkti kokių nors akcijų.

- Kur patartumėte mūsų skaitytojams investuoti?

- Nekilnojamas turtas yra saugi investicija, žemė taip pat perspektyvi. Apsimoka ir į akcijas investuoti, į fondus. Akcijos beveik visada auga.

- Kaip nusprendėte savo pinigus aukoti labdarai?

- Tų pinigų, kuriuos paaukoji, jų negali prarasti. Ir manau, kad reikia visada skatinti visus tai daryti. Iki šiol dariau tai viešai, kas gal nėra labai gerai, bet reikia dalintis, jeigu esi sėkmingas ir gali padėti kitiems. Jeigu turi daugiau pinigų negu gali išleisti, tai reikia jais dalintis su kitais.