Giminių suvažiavimas – bene lietuviška tradicija tapusi kiekvienos giminės šventė. Vienos šeimos giminių suvažiavimus organizuoja reguliariai, kiti platesnę giminę į vieną ratą suburia tik kas dešimtmetį ar dar rečiau. Tačiau tikriausiai didžiajai daliai gyventojų yra nors kartą gyvenime tekę sudalyvauti giminės suvažiavime.

Bene didžiausia našta ir rūpestis tenka tokio giminės susibūrimo organizatoriams. Kokia veikla užsiimti? Ar šventė netaps santykių aiškinimusi ar senų nuoskaudų išliejimu?

DELFI domisi, kokias pramogas galima pasiūlyti giminių suvažiavimo šventei ir ar dažnai profesionalūs renginių organizatoriai sulaukia kvietimų organizuoti tokį giminės susibūrimą.

Užklausų sulaukė, bet vengia

Visoje Lietuvoje daugiau nei 15 metų renginius vedantis Rytis Mazūras teigė, kad Lietuvoje renginių vedėjai labai retai sulaukia užsakymų vesti giminių suvažiavimus.

„Natūralu, kad giminės suvažiuoja į tokias šventes kaip vestuvės, jubiliejai ir tai jau gaunasi kaip giminės šventė“, – pastebėjo pašnekovas. R. Mazūras prisipažino, kad yra turėjęs užklausų dėl giminių suvažiavimo šventės vedimo, bet jis vengia tokių renginių.

„Vengi, nes jie dažniausiai būna labai ūkiški, neturima tam tikro biudžeto šventei, o tuomet negali jos padaryti gražios ir kokybiškos“, – pasakojo renginių vedėjas.
Šeimos susitikimas

Pasiteiravus, ar dažnai šventėse, kuriose susirenka giminės, iškyla konfliktų ir santykių aiškinimosi, R. Mazūras pritarė, kad taip nutinka, ypač jei daugiau suvartojama alkoholio. Vis dėlto renginio vedėjas sakė savo vestuose renginiuose nepatyręs rimtesnių konfliktų.

„Bet juk vestuvės, gimtadieniai yra šventės, kur ateini dėl kitų žmonių. Todėl visi stengiasi neišsišokti ar elgtis gražiai“, – komentavo R. Mazūras.

Pasak pašnekovo, jam, kaip renginio vedėjui, visada lengviau vesti renginius, kuriuose daug žmonių, pavyzdžiui, šimtadienis, tačiau šeimų šventės malonios dėl pakilių dalyvių nuotaikų, pasipuošimo ir geros nuotaikos.

Ką veikti per giminės suvažiavimą?

Privačius ir įmonių renginius vedantis Andrius Pieslikas taip pat teigė, kad į giminių suvažiavimo šventes vykti neteko, tačiau jam tekę vesti daugybę renginių, kaip vestuvės ar jubiliejai, kurie suburia plačią giminę.

„Vedėją žmonės samdo tam, kad būtų sukurta įdomi programa ir būtų didesnis svečių užimtumas. Vis dar reikėtų pripažinti, kad lietuviai yra šiek tiek drovūs, todėl jiems patogiau, jei yra kas pasako, ką dabar darysime ar kokia veikla užsiimsime. Be to, užsakovai dažnai supranta, kad tokiose šventėse bus įvairaus amžiaus žmonių, taip pat – vieni artimesni, kiti – tolimesni, tai svarbiausia užduotis – kaip padaryti taip, kad visiems – ir jauniems, ir vyresniems, būtų gerai“, – pasakojo renginių vedėjas.

Iš užsiėmimų, kuriais būtų galima užsiimti giminės suvažiavime, kad šventė netaptų vien sėdėjimu prie stalo su maistu ir gėrimais, A. Pieslikas paminėjo proto mūšį.

„Tokiu atveju galima subalansuoti, kad vieni klausimai tiktų jaunimui, kiti – vyresniems, ar bendri klausimai“, – kalbėjo pašnekovas. Renginių vedėjas per pastaruosius penkerius metus taip pat pastebėjo tendenciją, kad šventėse su renginio vedėju alkoholis turi vis mažesnę reikšmę: „Dažnai net būna prašymų, kad renginio metu nebūtų jokių raginimų gerti. Kiekvienas yra atsakingas už save ir jokių komendantų nebėra renkama. Būtent alkoholį tuomet kompensuoja programa. Jei ji yra, tuomet alkoholis nebedominuoja“.

Žinoma, pašnekovas pripažino, kad baliuose visuomet atsiranda vienas ar kitas svečias, kuris būna daugiau išgėręs, bet čia renginio organizatoriai ar vedėjai ir turi pasirūpinti, kad tai nesugadintų šventės.

Pasiteiravus, ką būtų galima dar nuveikti giminės suvažiavime, kad šventė būtų įdomi ir prasminga, A. Pieslikas pasakojo, kad vakaro pradžioje, jei yra giminių, kurie labai seniai vieni kitų nematė ar net dar nebuvo susitikę, būtų galima suorganizuoti prisistatymus.

„Arba surinkti nuotraukas, padaryti vaizdo pristatymą. Arba kiekviena giminės šaka galėtų atvykti jau pasiruošę savo prisistatymą iš anksto, – kalbėjo pašnekovas. – Bet tai vakaro pradžiai, nes šventės pradžioje visada dominuoja pasyvesnės veiklos, o vėliau prasideda šokių, dainavimo ir kitokie žaidimai“.

Kaip renginių vedėjas, A. Pieslikas teigė giminės suvažiavimui taip pat pasiūlytų muzikinį protų mūšį. „Žinoma, viskas priklauso ir nuo biudžeto. Aš bendradarbiauju su partneriais, kurie galėtų pasiūlyti ir įdomesnių žaidimų, pavyzdžiui, detektyvinis žaidimas, kur svečiai padalinami į komandas, atlieka užduotis ir aiškinasi, kur dingo giminės relikvija“. Jei šventė organizuojama sodyboje, tai galima pravesti orientacines varžybas.
Vakarėlis

„Pats renginiuose darau ir foto žaidimus, kur kiekviena komanda gauna po 10 fotografinių užduočių ir jas atlikus išrenkama nugalėtojų komanda, – idėjomis dalijosi pašnekovas. – Vis dėlto tokių švenčių užduotis, kad žmonės kuo daugiau pabendrautų, praleistų laiko kartu“.

Giminių suvažiavimai ir visam savaitgaliui

Zarasų rajone įsikūrusios „Čičiriai“ sodybos savininkė Aušra Vaitiekūnienė teigė, kad į jos sodybą svečiai švęsti giminių suvažiavimus atvyksta gana dažnai. Dažniausiai tai būna renginys dviem nakvynėms – visam savaitgaliui.

„Dažnai pasitaiko giminių susitikimų, kur žmonės suvažiuoja iš visos Lietuvos. Dažniausiai tokioms šventėms pageidaujama visokių atrakcijų. Mes jiems siūlome šaudymą iš lankų, lipimą sienele ir dar visokių kitų pramogų“, – pasakojo pašnekovė.

A. Vaitiekūnienė teigė, kad pati veda programas šeimoms, į kurias įtraukiami visi – ir vaikai, ir suaugusieji.

Paklausus, ar skiriasi klientų pageidavimai palyginus, pavyzdžiui, jubiliejaus ir giminės suvažiavimo šventę, pašnekovė teigė, kad giminės suvažiavime norima laiką praleisti aktyviau, prašoma daugiau žaidimų, pramogų.

„Žmonės kuo toliau, tuo mažiau nori dyko buvimo, vis daugiau nori atrakcijų, vaikus nuo telefonų atitraukti“, – pridėjo sodybos savininkė.

Užsakymų nebuvo, bet organizavo sau

„Renginių vizijos“ direktorius Tomas Mauricas pasakojo, kad užklausų organizuoti ar vesti giminės suvažiavimus nesulaukia, tačiau pačiam yra tekę organizuoti savo giminės suvažiavimą.

„Apibendrinti giminių suvažiavimų šventę būtų sunku. Ji priklauso nuo to, ko nori šventę organizuojantieji: vieniems užtenka nukrauti stalą maistu ir laiką praleisti prie jo, kitiems reikia kitokios veiklos, pavyzdžiui, giminės medžio sudarymo“, – pastebėjo pašnekovas.

Paklausus, kokias veiklas savo giminės suvažiavime organizavo T. Mauricas, jis pasakojo, kad suvažiavimas vyko sodyboje ir buvo sugalvotos aktyvios pramogos.

„Mes turėjome sportines rungtis, taip pat muzika, didžėjus, patiekalų gamyba, kur vieni kepsnius kepa, kiti – šašlykus“, – prisiminė pašnekovas.

Lietuvos giminių festivalis kviečia susitikti artimuosius, seniai matytus giminaičius rugsėjo 8 d. Kaune, Nemuno saloje. Visą dieną koncertai ir pramogos šeimoms ir vaikams – nemokamai. Rezervuoti stalą giminei ir dalyvauti Šauniausios giminės rinkimuose, susipažinti su renginio programa galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)