Perkantys būstą dažnai pamiršta įvertinti svarbius dalykus, pavyzdžiui, kad nusipirkus naujus namus, jų įrengimo ir remonto išlaidos gali atsieiti tiek pat ar net daugiau, negu sumokate už patį butą. Todėl šiuos patarimus tikrai būtina apsvarstyti ir jais pasinaudoti prieš priimant lemiamą sprendimą, rašo portalas „Forbes“.

Rinkitės patikimus pardavėjus

Nesvarbu, perkate būstą iš agentūros ar tiesiai iš plėtotojo, būtinai išsiaiškinkite jų praeitį ir anksčiau nuveiktus darbus, susižinokite atsiliepimus.

Jei tai didelė įmonė, jiems labai svarbi reputacija, todėl daug daugiau šansų, kad jie pasirūpins, jog jūs liktumėte patenkintas.

Žiūrėkite ne tik į dažus

Dažnai pamatę svajonių būstą jau įsivaizduojate, kaip jį įrengsite. Nekilnojamojo turto agentas Brokas Willmesas ragina nepamiršti, kad kosmetinis remontas nėra brangus, perdažyti sieną bus paprasta, tačiau daryti pokyčius virtuvėje ar vonios kambaryje bus ne taip paprasta.

„Žmonės dažnai susikoncentruoja ties spintelių, baldų ar medžiagų kainomis, bet pamiršta, kad statybininkų darbas kaštus gali padvigubinti ar net patrigubinti“, – sako jis.

Prieš perkant reikia pasidomėti, kokios yra vandentiekio sistemos, elektros instaliacija, vėdinimas, kiek jos išbaigtos. Gali būti, kad atsiras daugybė nenumatytų investicijų.

Tai nereiškia, kad turite atsisakyti namų, kuriems reikalingas kapitalinis remontas, tačiau reikia nepamiršti įtraukti šias išlaidas į bendrą sumą, kurią planuojate investuoti.

„Vienkartinių išlaidų perkant būstą yra ganėtinai daug ir žmonės jų dažnai neįvertina. Jei norima pilnai įsirengti butą, reikia skaičiuoti, kad papildomai prie kainos atsieis nuo 500 iki 1000 Eur kvadratiniam metrui“, – DELFI yra sakęs ekonomistas sako Žygimantas Mauricas.

Skaitykite sutartį

Kai perkate būstą, turėsite pasirašyti labai daug dokumentų. Kontraktai gali pasirodyti kaip standartiniai, o pardavėjas tikrai nesiūlys derėtis. Tačiau derėtis visada galima. Tam ir skirti kontraktai. Jums nereikia pasirašinėti standartinio susitarimo.

Ekspertai rekomenduoja perkant būstą visada pasikonsultuoti su teisininku, kuris atkreiptų dėmesį į garantinį laikotarpį ir kitus svarbius sutartyje esančius dalykus, be to, patars, kur galite bandyti išsireikalauti geresnių sąlygų.

Nepamirškite apie ateitį

Planuojate turėti vaikų? Galbūt ateityje teks būste apgyvendinti ir senstančius tėvus ar giminaičius? Reikia prisiminti, kad būstas dažnu atveju yra ilgalaikė investicija, jame gyvensite ne vieną dešimtmetį, todėl pirkite ne tai, ko jums reikia dabar, bet pagalvokite ir apie tai, ko galbūt reikės po dešimties metų.

Jei galvojate būstą po kelių metų parduoti, taip pat vertinkite perspektyvą. Ar jis bus paklausus rinkoje? Ar jį bus lengva parduoti? Tai priklausys nuo to, kiek unikalus yra jūsų būstas, ar iš kokybiškų medžiagų pastatytas pats namas, kokioje kaimynystėje jis yra.

Pagalvokite apie išlaikymą

Pirkdami būstą nepamirškite, koks bus išlaikymas. Jei perkate labai pigų būstą sename name, nepulkite džiaugtis, o paskaičiuokite, ar jums nereik nemažos dalies savo atlyginimo skirti jo šildymui ir kitoms paslaugoms.

Be to, būstas nebūtinai bus gyvenamosios paskirties, gali būti, kad šis komercinis arba poilsinis, tada prisidės dar ir nekilnojamojo turto mokesčiai.

Susipažinkite su kaimynais

Žinome, kad įsikūrę naujame būste, turime su pyragu aplankyti naujuosius kaimynus. Vis dėlto dar geriau tą padaryti prieš įsigyjant namus.

Kaimynai jums papasakos įdomių dalykų, taip išsiaiškinsite apie kaimynystę, aplinką, saugumą ir galų gale sužinosite, ar norite gyventi šalia tokių žmonių.

Pasitarkite su nepriklausomu ekspertu

Pirkdami automobilį juk vežate jį į autoservisą patikrinti. O būstas juk dar svarbesnis pirkinys. Prieš priimant galutinį sprendimą pasikvieskite pažįstamą statybininką arba ekspertą, jei tokio nėra, pasisamdykite.

Ekspertas gali pamatyti tai, apie ką jūs dažnai net nepagalvojote. Ši investicija tikrai atsipirks ir pirkdami galėsite būti ramesni, kad gaunate ne katę maiše, o patikimą daiktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)