Vilnietė Gintarė menine veikla su individualios veiklos pažyma užsiima jau ketverius metus. Moteris pasakojo, kad iš pradžių mokesčiais ji visiškai nesidomėjo ir jos finansų planavimas buvo chaotiškas.



„Kadangi pirmaisiais metais turėjau nedaug užsakymų, kiek ir kokių mokesčių mokėti reikės, nesidomėjau ir papildomai neatsidėdavau pinigų“, – kalbėjo sostinės gyventoja.



Vis dėlto antrais metais Gintarė pradėjo gauti daugiau pajamų iš individualios veiklos ir toliau neplanuodama, kiek teks sumokėti mokesčių. Taip moteris pasimokė iš savo klaidų.



„Kai pavasarį deklaravau pajamas ir teko susimokėti jau kelis šimtus eurų mokesčių, supratau, kad turiu iš anksto domėtis ir atsidėti pinigų mokesčiams susimokėti. Supratau, kad aš su mokesčiais nesusitvarkau ir reikia pradėti planuoti, – pasakojo ji. – Kadangi metai jau buvo įpusėję, kai susipratau, likusią metų dalį teko daugiau atsidėti, kad padengčiau jau praėjusius mėnesius“.


Vilnietė teigė, kad paskutinius metus ji dirba tik su individualios veiklos pažymėjimu, todėl už visus mokesčius ji atsakinga pati: mėnesio pirmoje pusėje susimoka privalomojo socialinio draudimo (PSD) mokestį ir sąžiningai į atskirą sąskaitą atsideda po 18 proc. nuo gautų pajamų likusiems mokesčiams, kurios tenka susimokėti deklaruojant metines pajamas.

„Girdėjau, kad nuo sausio pasikeitė PSD mokestis ir reikės mokėti daugiau, bet dar už sveikatos draudimą nesusimokėjau. Reikės pasidomėti, kaip keičiasi ir kiti mokesčiai, – žadėjo pašnekovė. – Šiaip visada, kai tik turiu progą pabendrauti su buhalteriais, pasikonsultuoju, ar teisingai suprantu, kiek reikės man mokėti mokesčių ir kiek turėčiau atsidėti jiems nuo gaunamų pajamų“.



Kaip keičiasi įmokų tarifai

Iki šiol savarankiškai dirbusieji ir patys už sveikatos draudimą mokėję gyventojai kas mėnesį Sodrai pervesdavo 36 Eur, tačiau nuo šių metų pradžios minimalus privalomojo sveikatos draudimo mokestis ūgtelėjo iki 38,74 eur. Šį mokestį turi susimokėti savarankiškai dirbantis asmuo, norintis pasinaudoti sveikatos paslaugomis nemokamai.

PSD mokesčio tarifas nuo šių metų siekia 6,98 proc. ir yra skaičiuojamas nuo minimalaus darbo užmokesčio, kuris sujungus darbuotojo ir darbdavio mokesčius dabar – 555 Eur. Jei savarankiškai dirbantis žmogus gauna didesnes pajamas nei minimalus darbo užmokestis, skirtumą nuo kas mėnesį sumokamų 38,74 Eur jis turės susimokėti deklaruojant metines pajamas.

Asmenys, kurie dirba savarankiškai su individualios veiklos pažyma, nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų mokės 19,5 proc.



Autorinius atlyginimus arba pajamas pagal sporto ir atlikėjo sutartis iš to paties draudėjo (savo darbdavio) gaunantiems gyventojams Sodros mokesčiai nuo šių metų sieks 20,95–22,21 proc.

Asmenims, kurie negauna autorinių atlyginimų arba pajamų pagal sporto ir atlikėjo sutartis iš to paties draudėjo (savo darbdavio), bus taikomi 19,5 proc. nuo 50 proc. pajamų.

Individualių įmonių savininkams, mažųjų bendrijų nariams, tikrųjų ūkinių bendrijų (TŪB) ir komandinių ūkinių bendrijų (KŪB) nariams – 20,81 proc. nuo 50 proc. pajamų.

Ūkininkams ir jų partneriams (ūkis ne mažesnis nei 4 EDV), kurie deklaruoja pajamas, Sodros mokesčiai nuo 2019 m. – 19,5 proc. nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų. Nedeklaruojantiems – 19,5 proc. nuo minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA).


Svarbu paminėti, kad galutinė mokesčių suma išvardintiems savarankiškai dirbantiems asmenims priklausys ir nuo to, ar asmuo dalyvauja papildomame pensijų kaupime. Jei asmuo dalyvauja, jam bus papildomai taikoma 1,8 arba 3 proc. įmoka.


Ūkininkams ir jų partneriams, kurių ūkis ne didesnis nei 2 EDV, Sodros mokesčiai sieks 2,33 proc. nuo MMA.

Lengviau įgis metų stažą

Dėl įmokų pasikeitimų šiais metais, Sodros teigimu, gyventojams, dirbantiems su individualios veiklos pažyma, taps lengviau per metus sukaupti metų darbo stažą, reikalingą skaičiuojant senatvės pensiją.

Taip nutiks todėl, kad iki šiol įmokos dirbant savarankiškai su individualios veiklos pažyma buvo mokamos nuo 50 proc. pajamų, tačiau nuo šiemet jos bus skaičiuojamos nuo 90 proc. pajamų.


Kad būtų sukauptas metų stažas, dirbant savarankiškai reikia sumokėti įmokų bent nuo minimalaus darbo užmokesčio. Tačiau, pavyzdžiui, pernai 1000 eurų uždirbęs žmogus ir atskaičiavęs 30 proc. leistinų atskaitymų lėšų sumokėdavo įmokas nuo pusės pajamų arba 350 Eur, kai minimalus atlyginimas siekė 400 Eur. Taip žmogus neįgydavo pilnų metų stažo.

Svarbu paminėti, kad šiemet deklaruojant pajamas už praėjusius metus bus dar taikomi senieji tarifai. O naujieji bus skaičiuojami kitais metais deklaruojant šių metų pajamas.



Taip pat šiemet pasikeitus pensijų kaupimo tvarkai į papildomą pensijų kaupimą antros pakopos pensijų fonduose įtraukiami ir savarankiškai dirbantieji, kurie yra jaunesni nei 40 metų. Jie prisijungti prie kaupimo bus nuo liepos 1 d., jei šių metų sausio 2 d. turėjo galiojantį verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą.



Pensijų kaupimo įmoką savarankiškai dirbantys gyventojai moka deklaruodami pajamas kartu su kitomis socialinio draudimo įmokomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)