Lietuvos vartotojai vis dar baiminasi, ar tikrai šaldyti produktai nekenkia jų sveikatai, tačiau mitybos specialistai bei gamintojai ramina, kad tinkamai užšaldžius, o vėliau atšildžius prieš gaminimą, dėl jų poveikio baimintis nereikėtų, teigiama „KG Group“ pranešime žiniasklaidai.

Siekiant išlaikyti maisto produktus ilgiau, jie marinuojami, konservuojami, džiovinami arba šaldomi, tačiau tik apdorojus pastaruoju būdu išlieka produkto skonis bei struktūra. Kaip teigia įmonės „Tikra Mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė maisto produktų užšaldymas yra vienas iš sveikiausių konservavimo būdų:

„Greitai užšaldyti maisto produktai yra produktai, užšaldyti greitojo šaldymo būdu, kurio metu, atsižvelgiant į produkto rūšį, didžiausios kristalizacijos zona įveikiama kaip galima greičiau, o po terminės stabilizacijos nuolat palaikoma galutinė produkto temperatūra visuose taškuose yra -18°C arba žemesnė. Šaldymas yra vienas iš geriausių, patogiausių ir sveikiausių konservavimo būdų, nes jei visas šaldymo procesas atliekamas tinkamai, tai didžioji dalis: 80–90 proc. maisto produkto ar gaminio vertingų maisto medžiagų išlieka, priešingai nei konservuojant kitais būdais“, – pasakoja D. Gasparavičienė.

„Tinkamai užšaldžius ir tinkamai laikant užšaldytus maisto produktus, bakterijų dauginimas sustabdomas, o jo skoninės savybės išlieka tokios pačios, nepraranda nei spalvos, nei aromato. Tačiau užšaldant maisto produktus ar gaminius reikėtų nepamiršti, kad užšaldymas kokybinių, skoninių savybių bei maistinės vertės tikrai nepagerina, todėl užšaldymui skirtos maisto žaliavos, pusgaminiai ar gaminiai turėtų būti saugūs, kokybiški ir švieži“, – teigia D. Gasparavičienė.

Pasak Vilniaus paukštyno generalinio direktoriaus Gintaro Martinkaus, žymiai daugiau rizikų dėl kokybės kyla ne tik užšaldant produktus, o užtikrinant tinkamas jų laikymo sąlygas, o vėliau – atšildant.

„Visus šaldytus produktus reikia laikyti šaldymo kameroje laikantis produktų pakuotėje nurodytų instrukcijų, jūsų šaldiklyje visuomet turėtų būti -18 laipsnių temperatūra. Sušaldytos mėsos tinkamumo vartoti trukmė gali svyruoti nuo kelių mėnesių iki metų. Visą šaldytą viščiuką šaldiklyje nuo jo pagaminimo datos laikyti galima 12 mėnesių, supjaustytus vištienos gabaliukus – 9 mėnesius. Tokius produktus, kaip vištienos kepenėles, skrandukus, širdeles, galima laikyti 3 mėnesius. Jei vištienos produktai užšaldyti jau po papildomo apdorojimo, jų laikymo trukmė taip pat skiriasi: antai marinuotos vištienos pusgaminius šaldiklyje galima laikyti iki 12 mėnesių, vištienos gaminius (virtus, rūkytus) – 6 mėnesius, na o vištienos kepsnelius, maltinius mėsainiams galima laikyti iki 1,5 metų, nes jie yra pilnai termiškai apdoroti ir tinkamai supakuoti“, – pasakoja paukštyno generalinis direktorius.

Šaldyta aviena šaldiklyje gali būti laikoma 6–9 mėnesius. Ėriena ir veršiena – 9 mėnesius, kiaulienos šonkauliukai 4–6 mėnesius. Jautiena 3–4 mėnesius, na o įvairūs gaminiai: dešros, kumpeliai, laikomi iki 3 mėnesių. Šaldyta malta mėsa gali būti laikoma iki 3 mėnesių priklausomai nuo sudėties. Tačiau, reikia atsižvelgti į kiekvieno konkretaus produkto gamintojo nurodomas rekomendacijas.

Mėsos tinkamumo vartoti trukmė priklauso nuo daugelio veiksnių: užšaldymo temperatūros ir trukmės, kitų aplinkos parametrų, mėsos pradinių savybių, supakavimo būdų, mikrobiologinių rodiklių ir kt. Gamintojai garantuoja, kad prieš užšaldant bet kurią mėsą ar jos gaminius, atkreipiamas dėmesys į jos būklę, atliekama griežta kokybės patikra. Todėl vartotojams nereikėtų nerimauti dėl jau sušaldyto produkto kokybės“, – teigia paukštyno atstovas.

Parduotuvėje galite rasti ne tik šaldytų mėsos, tešlos gaminių, įvairių uogų ar daržovių. Plečiasi ir jau paruoštų vartoti patiekalų asortimentas: kepsnelių, maltinių mėsainiams, kukulių, kotletų ir pan. Kaip ir renkantis šviežią mėsą ar jos gaminius, taip ir šaldytą – specialistai rekomenduoja atsižvelgti į mėsos rūšį, jos dalis, nepirkti itin riebių produktų, o geriau rinktis liesesnius gaminius, pavyzdžiui, paukštienos.

Šaldyta mėsa

D. Gasparavičienė taip pat pastebi, kad daroma daug klaidų atšildant ir paruošiant vartoti jau užšaldytus produktus:

„Svarbu ne tik tinkamas produktų užšaldymas, bet ir atšildymas. Atšildant maisto produktus, taip pat svarbu laikytis tam tikrų taisyklių ir reikalavimų, kad maisto produktai išliktų saugūs ir kokybiški ir neprarastų vertingų maistinių medžiagų ir vitaminų. Reikėtų atšildyti tiek užšaldytų produktų, kiek jų planuojame suvartoti per vieną kartą“, – pataria sveikos mitybos ekspertė.

Maisto produktus atšildyti galima originalioje pakuotėje šaldytuve, mikrobangų krosnelėje pasinaudojant atšildymo funkcija ar po tekančiu šaltu geriamuoju vandeniu, nesant tiesioginio sąlyčio su maistu. Jokiu būdu negalima užšaldytų maisto produktų atšildyti kambario temperatūroje. Pakartotinai užšaldyti jau atšildyto maisto produkto taip pat negalima, nes atšildžius suintensyvėja mikrobiologiniai procesai, ir toks maisto produktas gali tapti nesaugus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)