- Kodėl susidomėjote kūryba iš džinso? Ar anksčiau dirbote su kitomis medžiagomis?

- Džinsu susidomėjau dėl šios medžiagos savybių tokių, kaip tvarumas, prisitaikymas prie kūno bei ilgalaikiškumas. Su laiku džinsas įgauna žavesio, kai kitos medžiagos tik labiau nusidėvi, išsitampo, praranda savo grožį. Nusprendusi pradėti kurti „Yours Again“ vardu, ilgai galvojau apie medžiagas ir ateities kolekcijas. Bandžiau dirbti su dėvėtais drabužiais ir juos persiūti į naujus, tačiau tokiu būdu labai priklausyčiau nuo tiekėjų ir negalėčiau kurti didesnių kolekcijų, visi drabužiai turėtų būti skirtingi. Todėl ėmiau galvoti apie tinkamą medžiagą, kuri ir būdama nenauja atrodytų gražiai. Džinsas pasirodė kaip neišnaudota galimybė. Be to, džinsui pagaminti naudojama labai daug vandens bei masiškai teršiama gamta, todėl noriu išsaugoti šią medžiagą.

- Kuo sužavėjo tvarios mados principas? Kokias galimybes kaip kūrėja jame matote?

- Galimybės taikant upcycling (liet. perdirbimo) metodą yra ganėtinai ribotos. Tenka dirbti su ribotu kiekiu medžiagos, kurią dar užtrunka laiko paruošti siuvimui.

Šis metodas mane sužavėjo vos tik pradėjus dirbti. Atrodė beprasmiška kurti drabužius iš naujų medžiagų, jei naudotos yra neprastesnės. Labiausiai sužavėjo ir iki šiol dar kaskart žavi galutinis rezultatas. Kadangi kiekvienas drabužis kiek skiriasi, skirtingos yra ir naudojamo džinso spalvos. Taip gaunami unikalūs drabužiai, į kuriuos įdedama daug meilės, dėmesio ir darbo, nepakenkiant aplinkai.

- Koks jūsų požiūris į draugišką aplinkai madą?

- Manau, kad mada turėtų būti draugiška ne tik aplinkai, bet ir ją gaminantiems žmonėms. Juk nei vienas nenorime, kad mūsų darbas būtų neįvertintas ar menkai apmokamas. Greitoji mada sukūrė naujus drabužių pirkimo įpročius, kuriuos labai sunku pakeisti žmonėse. Jei gali nusipirkti marškinėlius už penkis eurus, kodėl pirkti už dvidešimt? Aš manau, kad aplinkai draugiška mada turi būti patraukli ir nepriekaištingos kokybės, kad nurungtų greitąją madą. Tikiuosi, kad grįš tie laikai ir tendencijos, kai žmonės norėjo ilgaamžių, daug metų išsilaikančių ir vienetinių drabužių.

- Kodėl verta drabužiui suteikti antrą gyvenimą?

- Manau, kad žmogui, mąstančiam išmesti ar sutaisyti savo seną drabužį, tai būtų naudinga vien iš finansinės pusės - nereikia pirkti naujo. O tuo pačiu ir gamtai gerai, kadangi naudojama mažiau išteklių.

- Kas sudėtingiausia imantis kurti kolekcijas iš jau dėvėto rūbo?

- Įgyvendinti idėjas nesugaištant daug laiko gamybai bei pasidaryti lekalus, kurie nesukurtų per daug nepanaudojamų atraižų. Labai dažnai reikia save stabdyti, ypač kūrybos etape. Atrodo, taip norėtųsi sukurti džinsinį paltą ar švarką, tada paskaičiuoji, kad vieno palto gamyba užtruktų dvi ar tris dienas ir kaina būtų tiesiog dažnam neįperkama, todėl neapsimoka tokio produkto įtraukti.
Taip pat stengiamės naudoti kuo mažiau užtrauktukų ir sagučių, kadangi naudojame naujus. Tada dizaino procesas irgi tampa iššūkiu.

- Kaip jums pavyksta dėvėtą džinsą prikelti naujam gyvenimui? Kaip atrodo jūsų tipiškas kūrybos procesas?

- Visų pirma, visi džinsai išskalbiami. Tada viskas atrūšiuojama pagal spalvas: žydra, tamsiai mėlyna bei juoda. Džinsai peržiūrimi ir suskirstomi pagal būsimą naudojimą. Jei mažesnis dydis ar didelė dalis pažeista, džinsą galime naudoti aksesuarams arba detalėms. Atrenkami didesni dydžiai bei geriausia kokybė drabužių gamybai. Po to džinsai išardomi nepažeidžiant medžiagos, išsaugomos detalės - kišenės, diržo kilpelės, juosmuo. Pritaikomi lekalai, sukarpomos drabužių dalys ir viskas susiuvama. Dažnai susiuvus drabužį jis pakartojamai išskalbiamas žemoje temperatūroje.

Šiuo metu darbuojamės ties nauju projektu - siūlome perdirbto džinso produktus įvairiems verslams. Tai bus buičiai ir interjerui pritaikyti daiktai. Kol kas tai yra tik projekto pradžia, bet tikimės kad panašūs projektai padės mums sumažinti atliekų kiekį gamybos procese iki minimumo.


- Ar galite išduoti, kaip gaunate ar kur ieškote džinsų?

- Turime tiekėją Lietuvoje. Iš jo gauname jau pagal spalvas atrinktus ir dezinfekuotus, kuo didesnių dydžių dėvėtus džinsus.

- Jūs gyvenate Danijoje. Galbūt pastebite, koks yra vietinių gyventojų požiūris į dėvėtą aprangą? Ar jis kitoks nei lietuvių?

- Sunku pasakyti, gal Danijoje tai pasidarė madinga kiek anksčiau nei Lietuvoje, bet ir Lietuvoje pastebiu ganėtinai teigiamą požiūrį į dėvėtą ar vintažinę aprangą.

Kalbant apie ekologišką madą, Danijoje tai yra labiau paplitę ir nusistovėję - žmonės linkę ieškoti geresnės kokybės, domisi mados ženklų atsiradimo istorijomis bei vertybėmis.

- Ar žmogus, norintis atnaujinti savo turimus mylimus džinsus, galėtų juos atsinaujinti pats? Galbūt turėtumėte keletą trumpų ir greitų patarimų, kaip būtų galima tai pasidaryti patiems?

- Priklausomai nuo defekto, tai nėra sunku pasidaryti pačiam. Dažnai užtenka susiūti arba užlopyti iš vidinės pusės. Tik skonio klausimas, kokio rezultato norima. Jei džinsai nepataisomi, medžiagą visada galima panaudoti kitiems tikslams. Internete gausu „pasidaryk pats“ idėjų, reikia tik noro.

Savo tinklalapyje taip pat turime blogą, kuriame rašome tiek apie džinso poveikį gamtai, tiek apie džinso priežiūrą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)