1. Nusistatykite realius tikslus

Norint lieknėti be nervinės įtampos ir streso, nusistatykite sau tokius tikslus, kuriuos neabejojant galėtumėte pasiekti. Vidutiniškai per mėnesį be žalos sveikatai galima numesti nuo 3 iki 5 kilogramų. Nuo to ir pradėkite.

2. Teisingai pasirinkite dietą

Nuo to, ką, kaip ir kada valgysite, priklausys jūsų rezultatai. Mitybos sistema turi būti maksimaliai balansuota – joje turi būti numatyti švieži vaisiai, daržovės, neriebūs mėsos produktai ir sudėtingi angliavandeniai. Neblogų rezultatų galima pasiekti pagal Suomijos dietologų sukurtą „lėkštės modelį“.

Lėkštė mintyse dalijama į keturias dalis. Pusę lėkštės turi užimti daržovės – šviežios, virtos arba paruoštos gariniame puode, ant grotelių, su nedideliu riebalų ar neriebaus padažo kiekiu (sojos, citrinos sulčių, balzamo acto) ar apskritai be prieskonių. Ketvirtis lėkštės – garnyrui, pavyzdžiui, virtoms kruopoms, bulvėms, makaronams. Dar vienas ketvirtis lėkštės skirtas baltyminiam maistui – neriebiai mėsai, žuviai, vištienai ar kalakutienai be odos, jūros gėrybės, ankštinės daržovės. Bendras lėkštės svoris – iki 100 gramų.

3. Išmokite ruošti maistą

Kaip paradoksaliai beskambėtų, norint sulieknėti, iš pradžių reikia išmokti ruošti maistą. Greitas maistas ir pusgaminiai – ne geriausi lieknėjančių draugai. Rinkitės šviežius produktus, stengiantis juos minimaliai apdoroti. Tai ypač svarbu kalbant apie daržoves. Pats geriausias būdas termiškai apdoroti maistą – gariniame puode.

4. Pamėkite vandenį

Lieknėjimas tiesiog neįmanomas be vandens. Biocheminiams riebalų apdorojimo procesams organizmui būtinas vanduo. Tik vandens sklidinos ląstelės gali ištirpinti riebalus. Vanduo būtinas ir toksinų šalinimui iš organizmo.

Jei dietos laikymosi metu jus apima silpnumas, skauda galvą, apninka bloga nuotaika ar apatija, greičiausiai organizmui stinga mineralų (paprastai tai būna magnis, kalcis, cinkas, jodas, geležis), o mineralinio vandens gėrimas gali išspręsti šią problemą. Intensyviai lieknėjant neretai suglemba oda, tačiau jei organizme vandens pakanka, oda bus elastinga.

5. Apribokite angliavandenius

Deja, joks lieknėjimas neįmanomas be apribojimų. Ir į uždraustųjų produktų grupę dažniausiai patenka mėgstamiausi skanėstai – šokoladas, saldainiai, tortai ir kiti gyvenimo džiaugsmai. Dietos laikymosi metu būtina sumažinti mažo glikeminio indekso produktų vartojimą. Nepageidautini ir saldieji gėrimai, dešros, kepiniai, balta duona, produktai su krakmolu ir riebalai. Išimtis yra alyvų aliejus (žinoma, saikingai).

6. Pasakykite „taip“ sportui

Minimalus fizinis krūvis dietos efektyvumą gali padidinti kelis kartus. Jums nebūtina prakaituoti sporto salėse po kelias valandas per dieną. Protinga būtų bent po penkiolika minučių atlikinėti nesudėtingus gimnastinius pratimus – bet kasdien. Tam tikrai visuomet liks laiko po darbo. Daugelis fitneso instruktorių teigia, kad vakarinis krūvis ne tik nekenksmingas, bet ir naudingas. Žiemą pageidautina mankštintis esant atvirai orlaidei. Jei leidžia laikas – prieš miegą pasivaikščiokite. Ir sudeginsite kelias kalorijas, ir miegosis geriau.

7. Leiskite sau atsipalaiduoti

Lieknėti galima savęs per daug neribojant. Nepakenks netgi vieną kitą kartą per mėnesį atsipalaiduoti ir pasidžiaugti kokiu nors skanėstu. Tik prisiminkite, kad „nedietinius“ produktus geriausia vartoti pirmoje dienos pusėje, iki 14:00.

8. Skaičiuokite kalorijas

Kalorijų skaičiavimo metodas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti pernelyg sudėtingas. Tačiau iš tiesų tai nėra visiškai teisybė. Laikui bėgant išmoksite iš akies nusakyti apytikslį produkto kaloringumą. Suaugusiam žmogui normaliai veiklai ir funkcionalumui pakanka suvartoti ne mažiau 2000 kilokalorijų per dieną.

Šį skaičių sumažinus bet 200 kilokalorijų, per metus galima numesti iki 10 kilogramų svorio. Įspūdinga? Tuomet įdėmiai skaitykite etiketes ir kreipkite dėmesį į energetinę produkto vertę. 1700 kcal per dieną yra visiškai pakankama, norint pradėti lieknėti, nejuntant jokių fizinių sunkumų.

9. Nepamirškite kosmetikos

Gali būti, kad celiulitas iš tikrųjų yra ne liga, o kosmetinis trūkumas. Laikantis dietos, kai mažėja svorio perteklius, oda netenka savo elastingumo ir tamprumo. Kolageno jungtys trūkinėja. Kad taip neatsitiktų ir oda būtų lygi, nepamirškite naudoti kosmetines priemones – tonizuojančius ir stiprinančius kremus, gelius ir šveitiklius. Galybė anticeliulitinių produktų pasižymi drenažiniu poveikiu – iš odos sluoksnių šalina drėgmės perteklių, gerina ląstelių mikrocirkuliaciją, todėl laikantis dietos oda ne tik nenukara, bet ir išsitiesina.

Nebloga paspirtis būtų ir savimasažas – po kontrastinio dušo aktyviais apskritiminiais judesiais pasitepkite kremu. Ir prisiminkite, kad šiuo atveju svarbus pastovumas – per mėnesį turėtumėte sunaudoti maždaug dvi standartines anticeliulitinio kremo pakuotes, nes tik tuomet pastebėsite rezultatą.

10. Tikėkitės geriausio

Norite numesti svorio? Pradėkite galvoti apie tai, kas yra gerai. Dietologai moksliškai patvirtino, kad didelis streso hormono kortizolio kiekis kraujyje ne tik trukdo numesti kilogramų perteklių, bet ir skatina naujų kilogramų kaupimą.

Be to, leiskite sau išsimiegoti. Miego metu išskiriamas hormonas leptinas, smegenims pranešantis apie maisto poreikio nebuvimą. Tuo tarpu dažnas miego trūkumas skatina kito hormono – grelino – sintezę. Pastarasis junginys veikia priešingai – stiprina apetitą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją